A James Webb megörökíthette az eddig látott legöregebb galaxist

2022 / 07 / 23 / Felkai Ádám
A James Webb megörökíthette az eddig látott legöregebb galaxist
A GL-Z13 galaxis már akkor létezett, amikor az univerzum mindössze 330 millió éves volt – ezért lehet, hogy magán a felvételen – ironikus mód – az eddigi legfiatalabb galaxis látható.

Hogy lehet, hogy a valószínűleg legfiatalabb galaxist ábrázoló képen a legöregebb galaxis látható? Kezdjük az elején, mert a dolog egyelőre közel sem biztos, de két tudományos munka (melyek egyelőre nem estek át a tudományos lektorálási folyamaton) is azt állapította meg a James Webb Űrtávcső (JWST) felvételei alapján, hogy a GL-z13 galaxis (amely nevével az eddig általunk ismert legtávolabbi galaxisra, a Gnz11-re utal) lehet a legtávolabbi, így a legöregebb galaxis, amelyet valaha is sikerült az emberiségnek megpillantania. Azonban mindez még nem biztos, további munka vár a kutatókra, mielőtt új rekordert lehetne tehát hirdetni, viszont több szakértő szerint is az eddigi számítások ezzel kapcsolatban elég meggyőzőek – számol be róla a CNET.


Forrás: GLASS-JWST/NASA/CSA/ESA/STScI/T. Treu

Magyarán ez nem az univerzum legősibb galaxisa, mindössze – ha a mostani munkák által megfogalmazott állítás beigazolódik – az általunk látottak közül a legöregebb, ráadásul a felvételen valószínűleg az általunk látott legfiatalabb galaxis látható. Ennek oka a rettenetes távolság az univerzumban – a JWST azt a fényt érzékeli, ami a galaxisból érkezik, vagyis maga a fény „öreg”, nem pedig a galaxis, amiből a fény áradt.

A fény ugyanis rettenetesen sokáig utazott, hogy ebből az akkor körülbelül 100 millió éves – mint az egyik kutató fogalmazott: „bébi” galaxisból eljusson a JWST szenzorába. Maga az univerzum pedig szintén rettentő fiatal volt akkor, amikor a fény elindult: mindössze 330 millió éves.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Egy magányos csillag mentheti meg a Földet, amelyen a felszíni életnek sokkal kevesebb ideje maradt, mint azt hinni szokás
Kevesebb az időnk, mint azt hinni szokták: a Föld már jóval ezelőtt lakhatatlanná válhat, hogy a Nap vörös óriássá alakulna. Szerencsére megmentheti a bolygót, ha egy elhúzó csillag letéríti a Földet a pályájáról vagy akár ki is szabadítja a Naprendszerből.
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
Így ég szét a légkörben egy teherszállító űrhajó
A Nemzetközi Űrállomásról indult orosz Progressz MS-23 teherszállító űrszondát szándékosan égették el a Föld légkörében egy rövid, de látványos tűzijáték kíséretében, amit az űrhajósok lencsevégre is kaptak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.