A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés

2024 / 06 / 10 / Fizetett Hirdetés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Együttműködő partnerünk
Mi a közös a Facebook Marketplace-ben, a Vintedben, a Jófogásban vagy bármilyen internetes webáruházban? Csalók mindenhol megpróbálják átverni az embereket. Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról!

Önnel is előfordulhat

Nem létező, hamisított vagy gyenge minőségű áru, felszívódó előleg, vagy akár a teljes vételár elvesztése, elérhetetlen eladó. Az internetes csalások ezekkel és hasonló következményekkel járhatnak a vásárlók számára. Nekik a csalók ezzel akár több 10 ezer forintos károkat tudnak okozni. Gyakori ilyen esetekben, hogy a piactereken az ajánlattevő kezdetben proaktív, előzékeny és sürgető az ügylet megkötése érdekében. Ezen felül könnyű fizetési lehetőséget kínál egyszerű átutalással, amit majd a gyors csomagfeladás ígérete követ.

Mindezeken felül egyre sűrűbben előfordul, hogy miután csomagküldésre hivatkozva elkérték az email címünket a Foxpost, a GLS vagy esetleg más ismert futárszolgálatra jellemző módon dizájnolt levelet kapunk a szállítási költségről. Ezek sokszor nem a futár szolgálat díjának megfizetésére irányulnak, hanem a tévedésbe ejtésre. A megtévesztő levelekben található linken vagy számlaszámra történő pénz utalások valójában a csalót gazdagítják. Ilyenkor tehát megéri lassítani, időt nyerni és gyanakvónak lenni. Az ehhez hasonló visszaélésekről informálódhat például a Foxpost adathalászati tájékoztatójából.

Nem csupán a szállítással, hanem a fizetési rendszerrel is trükköznek a csalók. A Vinted márkát felhasználva egy időben gyakori volt, hogy a vásárlókat meghamisított banki hitelesítő oldalra továbbították a vásárlás során. Az eredménye pedig, hogy a bankszámla egyenlegét leemelték és ellopták a pénzt. Amikor már kontaktot kér az eladó (mint például telefonszámot, email címet, vagy más személyes adatot) esetleg a bankszámlaszámot, amire fizetési kérelmet hozhat létre vagy furcsa lenne a banki hitelesítő oldal megjelenése akár kicsit is akkor érdemes a kéziféket behúzni.

Gyanútlanul megnyitott linkek szintén veszélyesek lehetnek ilyen üzenetekben. Ezek általában valamilyen adathalászattal kapcsolatos tevékenység célját szolgálják, ezért jól válasszuk meg, kivel osztjuk meg az érzékeny adatainkat. Ha ismert futárszolgálat, webshop, vagy közösségi média oldal linkjét küldik, mindenképp nyissuk meg annak a főoldalát egy külön ablakban, és hasonlítsuk össze a linket. Egy eltérő végződés, egy betű különbség időbeni észrevétele súlyos fejfájástól menthet meg minket. Ha a link teljesen ismeretlen, gyanúsan hosszú, vagy csak részben emlékeztet egy ismert oldalra, semmi esetre se nyissuk meg.

Kettőt fizet, egyet se kap / ApplePencil kétszeres áron

Egy internetes webáruház például népszerű tablet ceruzát kínált megvásárlásra az átlag piaci árnál 10-15%-kal olcsóbban. A vásárló kapva kapott az alkalmon, megrendelte, bár már ekkor érezte, hogy valami nem stimmel, azonban mégis átutalta a megadott számlaszámra a meghatározott pénzösszeget a megrendelés véglegesítésére. A tablet ceruza azonban soha nem érkezett meg.

A vásárló több email és néhány hetes várakozás után fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett az átutalt pénzösszeg visszaigénylése érdekében. Sikertelenül, így a közjegyzőtől kérte a fizetési meghagyás végrehajtását. Végül ez sem vezetett eredményre, ami miatt a tablet ceruza, a fizetési meghagyás és a végrehajtás költségei miatt a vásárló végül, több mint kétszeres árat fizetett eredménytelenül. Hasonló helyzet megoldására érdemes lehet tanácsadást kérni.

Marketplace vásárlás

Gyakran keresünk olcsóbb, megfizethetőbb, használt, de még jó állapotú termékeket az online piactereken, amik egyébként tökéletesen megszolgálják az igényeinket. Azonban a sokszor előforduló visszaélések megingatják az ilyen helyeken történő vásárlásokba vetett bizalmat. Jobb tehát tájékozottan és kellő elővigyázatossággal kezelni ezeket az ajánlatokat. Ezért, ha például gyermekünknek egy használt játékkonzolt, videójátékot vagy egy nagy értékű sportfelszerelést vásárolnánk, mindenképpen érdemes írásbeli adásvételi szerződést kötni. Ezáltal elkerüljük az átveréseket és biztosítjuk magunkat a célzott termék esetleges hibáival kapcsolatban. Érdemes tehát pár percet rászánni az írásbeli adásvétel megkötésére, amelyben kitérünk a dolog hibáira és speciális tulajdonságaira.

Nagyban csökkenti a piactereken történő vásárláskor az adásvételi szerződés készítése annak az esélyét, hogy átverés áldozatává válunk. A személyes kapcsolat, illetve az írásbeliség hatékony szűrőnek bizonyulnak ilyen esetekben.

Gyakori jellemzője a csalásoknak

Íme néhány tipp az internetes átverések és a több tízezer forintos károk elkerülése érdekében. Mindig gyanúsnak kell tekintenünk és kerüljük az olyan ajánlatokat, amelyek:

  • akár 80-90%-os rendkívüli akciót hirdetnek,
  • nagy volumenű megrendelés leadása előzetesen ismeretlen oldalról,
  • a weboldal nem minősül biztonságosnak (”nem biztonságos” kifejezés a keresősorban) vagy
  • a fizetési feltételek szűk körű lehetősége, amely az online fizetésre vagy átutalásra építenek.
  • használtcikk esetén nem a valós termék képével hirdetnek, hanem a gyári áruházi fotóval.

Ezek a lehetőségek több formában előfordulhatnak szinte bármely online piactéren. Gyakori jellemzőjük, hogy több országon átívelnek ezek a bűncselekmények, így nehezen lekövethetőek. A tájékozatlanságból és a figyelmetlenségből fakadó internetes vásárlások száma azonban folyamatosan növekszik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tehetünk ellene!

Átvertek, mit tehetek?

Ha már megvan a baj, igényeljen online jogi tanácsadást a probléma megoldására!

Próbálkozhatnak a károsultak panasszal, fenyegető emailekkel, fizetési meghagyással vagy rendőrségi feljelentéssel. Legoptimistább várakozások alapján is hetekbe, de főleg inkább hónapokba telik, ha egyáltalán visszakapják a pénzüket. A legfőbb probléma a csalásokkal kapcsolatban ugyanis az, hogy a vásárló legtöbbször már nem látja viszont a pénzét.

Közös jellemző ezekben a piacterekben és webáruházakban, hogy kizárják a felelősségüket a közzétett tartalmakkal kapcsolatban. Azzal tehát, hogy nem vállalnak felelősséget az ajánlatokért, a károkozással kapcsolatban csak az ajánlattevőt lehet felelősségre vonni, már amennyiben sikerül. Érdemes éppen ezek miatt kerülni a kétes vásárlásokat. Tájékozódjunk és legyünk körültekintőek, illetve ha lehetőségünk adódik rá, minél hatékonyabban védjük az érdekeinket. Látható, hogy a nagyfokú kitettség miatt nem érdemes kockáztatni a pénzünket.

Az egyik legmegfelelőbb eszköze a védelemnek a piactereken történő vásárlásoknak az adásvételi szerződés. Az írásbeliség és a személyes jellege eltántorítja a csalókat. Éppen ezért az egyik leghatásosabb eszköz az átverés ellen.

Segít a Szerzi

Az internetes vásárlások - bár elsőre furcsának tűnhet - klasszikus adásvételi szerződésnek minősülnek. A piacteres vásárlások sok esetben azért nem érik el a céljukat, mert hiányzik a megfelelő körültekintés és felkészültség.

Amennyiben úgy érzi bizonytalan egy ajánlat megbízhatóságában vagy kérdése merülne fel az adásvétel lebonyolításában, úgy keresse bizalommal a Szerzi platformon regisztrált ügyvédeket. A szakemberek többek között jártasak az adásvételi szerződések világában és magas szakértelemmel rendelkeznek más jogterületeken egyaránt. Forduljon bátran online jogi tanácsadás keretében az internetes vásárlásokkal kapcsolatos kérdésével még ma!

A cikk létrejöttét támogatta a Szerzi.hu

(Fotó: Shutterstock)


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
Skypod robotok dolgoznak a Renault teljesen automatizált központjában
A Renault az automatizálás mellett döntött és kétszáz robotot dolgoztat új központjában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.