A United Airlines már a közeljövőben légitaxikkal szállítja majd utasait a repterekre

2021 / 02 / 19 / Justin Viktor
A United Airlines már a közeljövőben légitaxikkal szállítja majd utasait a repterekre
A United Airlines nem kevesebb, mint 200 repülőtaxit venne, melyekkel már a következő öt év során szeretnék az utasaikat a repülőterekre szállítani.

eVTOL

A légitársaság emellett 1,1 milliárd dolláros (300 milliárd forint) befektetést eszközölt az Archer légitaxi-társaságba, a fejlesztések előremozdítása érdekében. Az Egyesült Államokban hatályos szabályozás miatt a United által kinézett légitaxik megvásárlásához még hatósági jóváhagyást is be kell szerezni.

A United Airlines nem egyedül vágta ekkora fába a fejszéjét, a Mesa Airlines regionális légifuvarozóval együttműködést kötve költenek el 1 milliárd dollárt az Archer elektromos eVTOL repülőgépeire. A megállapodás nyomán az Archer cég számára jóváhagyták részvényeinek bevezetését az amerikai tőzsdére. A startup befektetői között szerepel a Fiat Chrysler és a francia PSA csoport egyesülésével a múlt hónapban létrejött a Stellantis autógyártó konszern is.

CO2 pozitív hatások

A United Arlines és a Mesa Airlines tervei szerint utasaikat a frissen beszerzett taxikkal szállítják majd időben a repülőterekre a zsúfolt autópályák helyett és felett. Az Archer légitaxijai 95 kilométeres távolságot tudnak megtenni, maximálisan 240 kilométer per óra sebességgel, amivel nagyjából a felére csökkenthető a repülőtérre utazó utasok okozta szén-dioxid-kibocsátás.

"Megfelelő technológiával fékezhetjük a repülőgépek bolygónkra gyakorolt ​​hatását, de fel kell ismernünk a technológia következő generációját kifejleszteni képes vállalatokat, akik ezt korán megvalósítják, és meg kell találnunk a módját, hogy segítsünk nekik elemelkedni a földről" - mondta el a United Airlines vezérigazgatója Scott Kirby közleményében.

A Unitednek és Mesának opciós lehetősége van további 500 millió dollár értékű repülőgépet vásárolni az ügylet keretében.

Átalakuló légitaxi piac

A United Airlines tavaly több mint 7 milliárd dollárt vesztett, és az Egyesült Államok kormányzati támogatását kellet igénybe vennie, hogy elkerülje több ezer munkavállalójának elbocsátását. Néhány közgazdász úgy látja, hogy a világjárvány lehetőséget kínál arra, hogy ezeket az ösztönző forrásokat egyidejűleg a szén-dioxid-semleges légi közlekedés fejlesztésére is felhasználják.

Egy másik légitaxi-társaság, a Volocopter, VoloCity nevű elektromos légitaxijával az USA nagyvárosainak  városközpontjaiba tervez utazásokat indítani. Az Uber-utazásmegosztó vállalkozás ugyanakkor decemberben arra kényszerült, hogy eladja az Elevate nevű légitaxi projektjét.

(Forrás: BBC Kép: Archer)

Ez is érdekelhet:

A Ferrovial és a Lilium már építik az USA légitaxi repülőtereit, azaz vertiportjait Miközben nagy sebességgel közeledik az elektromos légiközlekedés kora, és számos cég verseng az ehhez szükséges légitaxik kifejlesztéséért, kellenek ehhez a nagy változáshoz repülőterek, illetve vertiportok is.

Néhány szó az EHang légitaxijának sikere kapcsán az autonóm légiközlekedés kihívásairól Ha a tetőkön landoló városi légitaxik koncepciója életképesnek bizonyul, akkor felsétálhatunk egy magasabb épület tetejére, és átruccanhatunk egy másik állomásra a város túloldalán. Mindeközben kihagyjuk a földi forgalmat és a nyomasztó közlekedési dugókat. De mikor is?

Elektromos légitaxik #1 Európában 2025-ig elindulhat a Lilium Németországban már tesztelik és nemsokára százával gyártják az elektromos légitaxikat, amikhez nem kell repülőtér, mivel helyből szálnak fel és le.


 


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Irány a Mars a NASA pulzusos plazma rakétájával!
Irány a Mars a NASA pulzusos plazma rakétájával!
Az oda-vissza út a Marsra jelenleg két évig tart – a pulzusos plazma rakétával mindez 7 hónapra olvad. A rakéta bizonyos szempontból a Starshipet is lepipálná.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.