A United Airlines már a közeljövőben légitaxikkal szállítja majd utasait a repterekre

2021 / 02 / 19 / Justin Viktor
A United Airlines már a közeljövőben légitaxikkal szállítja majd utasait a repterekre
A United Airlines nem kevesebb, mint 200 repülőtaxit venne, melyekkel már a következő öt év során szeretnék az utasaikat a repülőterekre szállítani.

eVTOL

A légitársaság emellett 1,1 milliárd dolláros (300 milliárd forint) befektetést eszközölt az Archer légitaxi-társaságba, a fejlesztések előremozdítása érdekében. Az Egyesült Államokban hatályos szabályozás miatt a United által kinézett légitaxik megvásárlásához még hatósági jóváhagyást is be kell szerezni.

A United Airlines nem egyedül vágta ekkora fába a fejszéjét, a Mesa Airlines regionális légifuvarozóval együttműködést kötve költenek el 1 milliárd dollárt az Archer elektromos eVTOL repülőgépeire. A megállapodás nyomán az Archer cég számára jóváhagyták részvényeinek bevezetését az amerikai tőzsdére. A startup befektetői között szerepel a Fiat Chrysler és a francia PSA csoport egyesülésével a múlt hónapban létrejött a Stellantis autógyártó konszern is.

CO2 pozitív hatások

A United Arlines és a Mesa Airlines tervei szerint utasaikat a frissen beszerzett taxikkal szállítják majd időben a repülőterekre a zsúfolt autópályák helyett és felett. Az Archer légitaxijai 95 kilométeres távolságot tudnak megtenni, maximálisan 240 kilométer per óra sebességgel, amivel nagyjából a felére csökkenthető a repülőtérre utazó utasok okozta szén-dioxid-kibocsátás.

"Megfelelő technológiával fékezhetjük a repülőgépek bolygónkra gyakorolt ​​hatását, de fel kell ismernünk a technológia következő generációját kifejleszteni képes vállalatokat, akik ezt korán megvalósítják, és meg kell találnunk a módját, hogy segítsünk nekik elemelkedni a földről" - mondta el a United Airlines vezérigazgatója Scott Kirby közleményében.

A Unitednek és Mesának opciós lehetősége van további 500 millió dollár értékű repülőgépet vásárolni az ügylet keretében.

Átalakuló légitaxi piac

A United Airlines tavaly több mint 7 milliárd dollárt vesztett, és az Egyesült Államok kormányzati támogatását kellet igénybe vennie, hogy elkerülje több ezer munkavállalójának elbocsátását. Néhány közgazdász úgy látja, hogy a világjárvány lehetőséget kínál arra, hogy ezeket az ösztönző forrásokat egyidejűleg a szén-dioxid-semleges légi közlekedés fejlesztésére is felhasználják.

Egy másik légitaxi-társaság, a Volocopter, VoloCity nevű elektromos légitaxijával az USA nagyvárosainak  városközpontjaiba tervez utazásokat indítani. Az Uber-utazásmegosztó vállalkozás ugyanakkor decemberben arra kényszerült, hogy eladja az Elevate nevű légitaxi projektjét.

(Forrás: BBC Kép: Archer)

Ez is érdekelhet:

A Ferrovial és a Lilium már építik az USA légitaxi repülőtereit, azaz vertiportjait Miközben nagy sebességgel közeledik az elektromos légiközlekedés kora, és számos cég verseng az ehhez szükséges légitaxik kifejlesztéséért, kellenek ehhez a nagy változáshoz repülőterek, illetve vertiportok is.

Néhány szó az EHang légitaxijának sikere kapcsán az autonóm légiközlekedés kihívásairól Ha a tetőkön landoló városi légitaxik koncepciója életképesnek bizonyul, akkor felsétálhatunk egy magasabb épület tetejére, és átruccanhatunk egy másik állomásra a város túloldalán. Mindeközben kihagyjuk a földi forgalmat és a nyomasztó közlekedési dugókat. De mikor is?

Elektromos légitaxik #1 Európában 2025-ig elindulhat a Lilium Németországban már tesztelik és nemsokára százával gyártják az elektromos légitaxikat, amikhez nem kell repülőtér, mivel helyből szálnak fel és le.


 


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.