Ki vághat bele az állam által finanszírozott napelem-telepítésbe?

2021 / 12 / 10 / Rácz Tamás
Ki vághat bele az állam által finanszírozott napelem-telepítésbe?
December 6-án néhány megyében elindult az a pályázat, amellyel a háztetőre telepített napelemes rendszerhez és ehhez kapcsolódó fűtéskorszerűsítéshez lehet jutni, ingyen. De nem mindenkinek.

Sokan, talán milliók is kíváncsian várták már a részleteket a családi házakra ingyen, pontosabban száz százalékos állami támogatásból felszerelhető napelemes rendszerekkel kapcsolatban. A részletek a pályázatról november 30-án jelentek meg, a pályázatok befogadása pedig az első körben Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében Mikuláskor el is indult. Akit tényleg komolyan érdekel a dolog, a pályázat hivatalos weboldalát ide kattintva érheti el, a 70 oldalas feltételrendszert tartalmazó kiírást pedig innen tudja letölteni, de néhány alapvető dologgal érdemes tisztában lenni már a folyamat legelején.

A legfontosabb, hogy pályázatot csak olyan házra, sorházi lakásra, házrészre, kisebb társasházban lévő lakásra lehet beadni, ahol a tulajdonos magánszemély(ek) 2020-as összesített jövedelme (nyugdíj, fizetés, kisadózóként szerzett vállalkozói bevétel együtt) legfeljebb 4,85 millió forint. Több tulajdonos esetében ezt átlagolva kell kiszámolni, de a jövedelemmel nem rendelkező tulajdonos nem számolható be az átlagba. (Praktikusan: ha a lakás a két szülő és a gyerekek nevén van, a gyerekek nulla jövedelme nem "javítja fel" ezt az átlagot a pályázat szempontjából.)


Kép: Getty

A felszerelést nem végezheti akárki: csak regisztrált kivitelezővel kötött szerződéssel, a kivitelező adatainak ismeretében adható be pályázat. Azt is tudni kell, hogy kétféle dologra lehet pályázni. Az egyik egy 500 ezertől 2,9 millió forintig terjedő értékű klasszikus napelemes rendszer, amit kötelezően a háztetőre kell telepíteni. Ez a rendszer a napfényből egyenáramot fejlesztő napelemtáblákból és az egyenáramot hálózati váltóárammá alakító inverterből áll. A rendszert úgy kell méretezni, hogy teljesítménye csak a háztartás fogyasztásának erejéig terjedő éves teljesítményt nyújtson, maximális teljesítménye nem lehet több öt kilowattnál!

Fontos különbség a Magyarországon eddig telepített háztartási méretű rendszerek és a pályázatból kiépíthető rendszer között, hogy ha megszűnik a jelenlegi szaldóelszámolás, a pályázott rendszerrel kötelező lesz igazodni a majdani új elszámoláshoz. Tehát míg a mai rendszerek úgy épültek ki és az EU eddig ismeretes irányelvei szerint a jövőben is úgy működnek majd, hogy a tavaszi-nyári csúcstermelésben megtermelt, de el nem fogyasztott energiatöbbletet a téli sötétebb időszakban "le lehet hívni" a hálózatról, a pályázatból épült rendszerben, ha a szaldóelszámolás (valószínűleg legkésőbb 2024-ben) megszűnik, tovább már nem lesz erre lehetőség. Ennek megfelelően a kiírás szerint "kizárólag olyan háztartási tárolóegységek és inverterek számolhatók el, melyek alkalmasak arra, hogy a későbbiekben a villamos energiáról szóló törvény felhatalmazása alapján eljáró szervezet távolról tudja azokat vezérelni, szabályozni".


Kép: Getty

A megtermelt, de a szolgáltatónak jó áron nem mindig átadható energia háztáji felhasználásában segít a másik lehetséges pályázat. Ez már egy komplex energetikai rendszer, melyben a tetőn lévő napelemeket és az invertert meghatározott műszaki paramétereknek megfelelő hőszivattyús fűtési rendszer, villamosenergia-tároló és a ház szigeteltségét javító nyílászáró csere egészítheti ki. A napelemes rendszer maximális csúcsteljesítménye itt is 5 kWp, a rendszerbe illesztett akkumulátor tárolókapacitása pedig legfeljebb 14 kWh lehet. A levegő-levegő vagy levegő-víz hőszivattyú 12 kW-osnál nem lehet nagyobb teljesítményű, kiegészítő fűtőelemként pedig még egy-két fűtő- vagy infrapanel is elszámolható. A teljes beruházás maximális értéke 11,3 millió forint lehet. A beruházásnál elszámolható még az elektromos hálózati csatlakozás bővítése, a mérőhely alkalmassá tétele az új rendszer kezelésére, a tervezés, engedélyezés költségei, sőt: még egy villanybojler és/vagy melegvíztároló is.

A pályázati feltételeknek való megfelelés nem jelenti automatikusan azt, hogy a keret (202 milliárd forint 2024-ig, a kormány szerint kb. 35 ezer háztartás juthat belőle forráshoz) kimerüléséig minden pályázó nyer. A lakásban élő gyerekek száma, az ingatlan helye, állapota és egyéb feltételek is szerepelnek abban a bonyolult pontozási rendszerben, amelyben eldől, kinek lesz ingyen napeleme és kinek nem. Sok a kizáró feltétel is, a 70 oldal alapos átböngészését tehát nem lehet megúszni; íme, a link újra. Sok szerencsét minden pályázónak!


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.