Ki vághat bele az állam által finanszírozott napelem-telepítésbe?

2021 / 12 / 10 / Rácz Tamás
Ki vághat bele az állam által finanszírozott napelem-telepítésbe?
December 6-án néhány megyében elindult az a pályázat, amellyel a háztetőre telepített napelemes rendszerhez és ehhez kapcsolódó fűtéskorszerűsítéshez lehet jutni, ingyen. De nem mindenkinek.

Sokan, talán milliók is kíváncsian várták már a részleteket a családi házakra ingyen, pontosabban száz százalékos állami támogatásból felszerelhető napelemes rendszerekkel kapcsolatban. A részletek a pályázatról november 30-án jelentek meg, a pályázatok befogadása pedig az első körben Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében Mikuláskor el is indult. Akit tényleg komolyan érdekel a dolog, a pályázat hivatalos weboldalát ide kattintva érheti el, a 70 oldalas feltételrendszert tartalmazó kiírást pedig innen tudja letölteni, de néhány alapvető dologgal érdemes tisztában lenni már a folyamat legelején.

A legfontosabb, hogy pályázatot csak olyan házra, sorházi lakásra, házrészre, kisebb társasházban lévő lakásra lehet beadni, ahol a tulajdonos magánszemély(ek) 2020-as összesített jövedelme (nyugdíj, fizetés, kisadózóként szerzett vállalkozói bevétel együtt) legfeljebb 4,85 millió forint. Több tulajdonos esetében ezt átlagolva kell kiszámolni, de a jövedelemmel nem rendelkező tulajdonos nem számolható be az átlagba. (Praktikusan: ha a lakás a két szülő és a gyerekek nevén van, a gyerekek nulla jövedelme nem "javítja fel" ezt az átlagot a pályázat szempontjából.)


Kép: Getty

A felszerelést nem végezheti akárki: csak regisztrált kivitelezővel kötött szerződéssel, a kivitelező adatainak ismeretében adható be pályázat. Azt is tudni kell, hogy kétféle dologra lehet pályázni. Az egyik egy 500 ezertől 2,9 millió forintig terjedő értékű klasszikus napelemes rendszer, amit kötelezően a háztetőre kell telepíteni. Ez a rendszer a napfényből egyenáramot fejlesztő napelemtáblákból és az egyenáramot hálózati váltóárammá alakító inverterből áll. A rendszert úgy kell méretezni, hogy teljesítménye csak a háztartás fogyasztásának erejéig terjedő éves teljesítményt nyújtson, maximális teljesítménye nem lehet több öt kilowattnál!

Fontos különbség a Magyarországon eddig telepített háztartási méretű rendszerek és a pályázatból kiépíthető rendszer között, hogy ha megszűnik a jelenlegi szaldóelszámolás, a pályázott rendszerrel kötelező lesz igazodni a majdani új elszámoláshoz. Tehát míg a mai rendszerek úgy épültek ki és az EU eddig ismeretes irányelvei szerint a jövőben is úgy működnek majd, hogy a tavaszi-nyári csúcstermelésben megtermelt, de el nem fogyasztott energiatöbbletet a téli sötétebb időszakban "le lehet hívni" a hálózatról, a pályázatból épült rendszerben, ha a szaldóelszámolás (valószínűleg legkésőbb 2024-ben) megszűnik, tovább már nem lesz erre lehetőség. Ennek megfelelően a kiírás szerint "kizárólag olyan háztartási tárolóegységek és inverterek számolhatók el, melyek alkalmasak arra, hogy a későbbiekben a villamos energiáról szóló törvény felhatalmazása alapján eljáró szervezet távolról tudja azokat vezérelni, szabályozni".


Kép: Getty

A megtermelt, de a szolgáltatónak jó áron nem mindig átadható energia háztáji felhasználásában segít a másik lehetséges pályázat. Ez már egy komplex energetikai rendszer, melyben a tetőn lévő napelemeket és az invertert meghatározott műszaki paramétereknek megfelelő hőszivattyús fűtési rendszer, villamosenergia-tároló és a ház szigeteltségét javító nyílászáró csere egészítheti ki. A napelemes rendszer maximális csúcsteljesítménye itt is 5 kWp, a rendszerbe illesztett akkumulátor tárolókapacitása pedig legfeljebb 14 kWh lehet. A levegő-levegő vagy levegő-víz hőszivattyú 12 kW-osnál nem lehet nagyobb teljesítményű, kiegészítő fűtőelemként pedig még egy-két fűtő- vagy infrapanel is elszámolható. A teljes beruházás maximális értéke 11,3 millió forint lehet. A beruházásnál elszámolható még az elektromos hálózati csatlakozás bővítése, a mérőhely alkalmassá tétele az új rendszer kezelésére, a tervezés, engedélyezés költségei, sőt: még egy villanybojler és/vagy melegvíztároló is.

A pályázati feltételeknek való megfelelés nem jelenti automatikusan azt, hogy a keret (202 milliárd forint 2024-ig, a kormány szerint kb. 35 ezer háztartás juthat belőle forráshoz) kimerüléséig minden pályázó nyer. A lakásban élő gyerekek száma, az ingatlan helye, állapota és egyéb feltételek is szerepelnek abban a bonyolult pontozási rendszerben, amelyben eldől, kinek lesz ingyen napeleme és kinek nem. Sok a kizáró feltétel is, a 70 oldal alapos átböngészését tehát nem lehet megúszni; íme, a link újra. Sok szerencsét minden pályázónak!


Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.