Az amerikai haditengerészet látott UFO-t, csak nem beszélhet róla

2020 / 01 / 15 / Felkai Ádám
Az amerikai haditengerészet látott UFO-t, csak nem beszélhet róla
2004-ben a USS Nimitz repülőgép-hordozó két vadászgépe találkozott egy azonosítatlan repülő objektummal. Az egyik F-18-as felvételt is készített a tárgyról. 2017-ben és 2018-ban pedig több, az esetről készült videó is nyilvánosságra került.

Titkos és még titkosabb

Egy, az információs szabadságról szóló törvényre (Freedom of Information Act) hivatkozó lakossági megkereséssel kapcsolatban a Haditengerészet felfedte, hogy valóban létezik az esettel kapcsolatban náluk egy eligazítási anyag, valamint egy videó. Az eligazítási anyag szigorúan titkos besorolást kapott, vagyis a nyilvánosságra hozatala rendkívül súlyos nemzetvédelmi kockázatot jelentene. A videó titkos minősítést kapott.

A Motherboard kérdésére a Pentagon szóvivője még annyit elárult, hogy a videó a Department of Defense, egész pontosan a Haditengerészet birtokában van, mivel pedig az UAP-pal (unindentified arial phenomenon – azonosítatlan légi jelenség) kapcsolatos nyomozások továbbra is folynak, ezért a Pentagon nem fog egyes észlelésekről külön nyilatkozni.

Két dolgot azonban megosztott a szóvivő a videóval kapcsolatban: a videó készítésének pontos dátumát, ami 2004. november 14., valamint hogy a kiszivárgott videó és az ő birtokukban lévő felvételnek megegyezik a hossza.

Arra viszont már nem érkezett válasz, hogy a Pentagon videója valóban magasabb felbontású-e (ahogy ezt sokan gondolják), illetve az tartalmaz-e bármiféle hangot vagy más adatot. Ehhez hasonlóan az eligazítási anyagról sem derült ki több.

Nagyobb, hosszabb, vágatlan

A Popular Mechanics tavaly novemberben írt cikket arról, hogy a Nimitz-incidensnél jelenlévő USS Princeton cirkáló legénysége állítólag látott egy sokkal hosszabb videót is a hajó titkos, helyi hálózatán. A beszámolók szerint az ismeretlen tárgy ezen elképesztő manővereket hajtott végre, miközben az F-18-asok üldözőbe vették, majd egyszer csak megállt a levegőben, és eltűnt. A nyilvánosságra került videó a szemtanúk szerint csak a találkozás első percét tartalmazza, míg a teljes felvétel olyan 8-10 perc hosszú, és sokkal élesebb is.


USS Princeton, Ticonderoga-osztályú cirkáló

Az igazi X-akták

A videóról a nagyobb sajtóorgánumok közül a közelmúltban elsőként a New York Times írt 2017-ben, és a Times újságírói ekkor akadtak rá egy 22 millió dollárból fenntartott programra a Pentagonban. Az AATIP (Advanced Aerospace Threat Identification Program) azonosítatlan repülő objektumok után nyomozott. A programot Luis Elizondo, a Pentagon korábbi alkalmazottja vezette, aki 2017-ben felmondott a túlságosan titkolódzó légkörre és a munkájával kapcsolatos, Pentagonon belüli ellenállásra hivatkozva.

A Pentagon sokáig nem ismerte el a program létezését, majd 2017-ben már azt állították, hogy bár futott ilyen program, de 2012-ben megszűnt.

Elizondo úr szerint viszont a program még 2017-ben is működött, amikor ő kilépett, sőt 2012 után is ugyanabban az irodában dolgozott a Pentagonon belül, mint addig. 2012-ben csak a hivatalos kormányzati támogatás apadt el, és Elizondo innentől a CIA és a Haditengerészet tisztjeivel együtt végezte a munkáját. Elmondta azt is, hogy 2017-es októberi felmondását követően kinevezték az utódját, akit azonban nem akart megnevezni. 2019 év végén egyébként a Pentagon már úgy nyilatkozott, hogy a program sosem az azonosítatlan repülő tárgyak utáni nyomozásról szólt.

Sajnos titoktartási kötelezettségei miatt Elizondo úr a hosszabb videóról sem tudott nyilatkozni, csak annyit mondott, hogy nem lepné meg, ha kiderülne, hogy létezik az esettel kapcsolatban más, az ismertnél akár hosszabb felvétel is.

(Kép: Pixabay, Wikipedia)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Naptükrökkel világítanák meg a Hold örökké sötét krátereit
Naptükrökkel világítanák meg a Hold örökké sötét krátereit
Mindez a Hold bányászatának lenne az egyik első lépése.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.