Nap körüli útra indulnak élesztősejtek egy egyedülálló biológiai kísérletben

2022 / 08 / 16 / Bobák Zsófia
Nap körüli útra indulnak élesztősejtek egy egyedülálló biológiai kísérletben
Az élesztő és az emberi sejtek hasonlósága miatt a NASA a Saccharomyces cerevisiae mintákon méri le a mélyűri sugárzás káros hatásait az élő szervezetre.

A NASA hamarosan induló Artemis I missziója során az SLS rakéta egy sajátos szállítmányt is magával visz: egy apró biotechnológiai laboratóriumot, amelyben élesztősejtek "alszanak", hogy később, a Földtől elegendő távolságban felébresszék őket és lemérjék rajtuk a mélyűri sugárzás élő szervezetre gyakorolt káros hatásait. A BioSentinel misszió a jövőben távolabbi célok felé induló űrhajósok egészségének megőrzését segíti, mivel az alacsony Föld körüli pályán mozgó űrállomások még valamennyi védettséget élveznek a sugárzástól a Föld közelsége, mágneses mezeje miatt, a Holdra pedig az eddigi űrprogramok során csak rövid időre utaztak emberek, így a mélyűri körülmények hatásait gyakorlati megfigyelések által eddig nem tudták megfelelően feltérképezni.

A BioSentinel viszont az eddigieknél sokkal messzebbre viszi a rakományát: miután az SLS szabadjára engedi az eszközt szállító cubesatot, az a Földtől eltávolodva a Nap felé indul és Nap körüli pályára áll, ahol hat-tizenkét hónapot tölt el a kísérletek elvégzésének idejére. A vizsgálatokat a NASA kutatói két típusú élesztőfajta használatával végzi el, ebből az egyik hagyományos élesztő, a másik olyan típus, amelynek a DNS-t javító képessége nem működik megfelelően. A mintákat egy mikrofolyadék-kártyán helyezik el, amelyben a sejtek növekedését távolról indítják be bizonyos időközönként, majd figyelik a növekedés folyamatát, az anyagcsere aktivitást és ezzel egyidejűleg a sugárzás szintjét is. A mérésekhez színes LED rendszert és festéket használnak, ami a sejtek aktivitásától függően változtatja a színét.

Egyes mintákat csak akkor "élesztenek fel", mikor különösen erős napkitörést észlelnek, hogy ennek a viszonylag ritka, de az élőlények szempontjából kockázatos eseménynek a sejtekre gyakorolt befolyását is alaposabban tudják tanulmányozni. Kontrollcsoportként az ISS-en és földi laboratóriumokban lévő mintákon is elvégzik a méréseket, hogy az összehasonlítás során kiderüljön, mennyiben változik a sejtek növekedése és milyen mértékben roncsolja a DNS-üket a különböző szintű sugárzás.

A válasz arra, hogy miért választott a NASA pont élesztőt a projekthez, az élesztősejtek működésben rejlik, az élesztő ugyanis a sejtszintű folyamatok tekintetében hasonlóan viselkedik, mint az emberi sejtek. Az egyezés miatt az élesztőgombákat gyakran használják modellorganizmusként más jellegű kutatásokban is, most a DNS kettős spiráljának károsodása utáni javítási folyamatok hasonlósága miatt esett rá a választás. A begyűjtött adatokat a szonda a Deep Space Networkön keresztül küldi el a földi irányítóközpontba, ahol az információkat a kutatók a korábban (és a Földhöz közelebb) elvégzett kísérletek eredményeivel összevetve próbálnak többet megtudni a sugárzás hatásairól.

(Fotó: Dominic Hart/NASA, Christoph Bock, Max Planck Institute for Informatics/Wikimedia Commons)

A biotechnológia meghökkentő oldala - élesztőt kombináltak emberi génnel és a hibrid működött A különös, módosított élesztőgomba orvosi kutatásokban segíthet, mivel, a kutatók elmondása szerint, az élesztő és az emberek között meglepően sok a hasonlóság.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.