Először sikerült megfigyelni, ahogy zöld színben ragyog az éjszakai égbolt a Marson

2023 / 11 / 21 / Bobák Áron
Először sikerült megfigyelni, ahogy zöld színben ragyog az éjszakai égbolt a Marson
A vörös bolygó egy a Földön is megfigyelhető atmoszférikus jelenségnek köszönhetően vált színt néha, amit az ESA Mars körül keringő műholdjának műszereivel sikerült megfigyelni.

Az immár hét éve a bolygó körül keringő Trace Gas Orbiter elsődleges feladata, hogy a kutatók pontos adatokat kapjanak a marsi légkör összetételéről, amelynek érdekében az űreszközt egy NOMAD névre keresztelt műszerrel is ellátták. A spektrométer az ultraibolya tartományban érzékeli a fényt, így többek között a marsi jég és a légkörben található molekulák feltérképezésében is komoly szerepet játszik - ez utóbbi képessége pedig az Európai Űrügynökség közleménye szerint nemrég egy egészen izgalmas új megfigyeléshez vezetett.

A Nature Astronomy tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint egy nemzetközi kutatócsapat a spektrométer adatait elemezve minden kétséget kizáróan igazolta, hogy a Földhöz hasonlóan a Marson is megfigyelhető az úgynevezett légkörfény jelensége, azaz a bolygó északi és déli sarkai közelében az éjszakai égbolt ideális időjárási viszonyok mellett szabad szemmel láthatóan is zöld színben ragyog. A kutatók eddig is feltételezték, hogy ez a jelenség a Marson is megfigyelhető, ám mindeddig nem volt rá kézzelfogható bizonyíték.


Művészi illusztráció a Marson megfigylehető légkörfényről (Forrás: ESA)

A légkörfény (ami nem keverendő össze a sarki fénnyel) a Marson akkor alakul ki, amikor a nyári féltekén a napsütés hatására a szén-dioxid molekulák felbomlanak, majd az így keletkező oxigénatomokat a szél a téli félteke sarki területei felé viszi. Itt az oxigénatomok lejjebb süllyednek a légkörben, eközben pedig oxigénmolekulákká állnak össze - ennek a reakciónak az egyik látványos velejárója az a fényjelenség, amely zöld színbe borítja az éjszakai égboltot. Az Európai Űrügynökség közleménye szerint a fényjelenség akár olyan világos is lehet, mint amikor a Földön a Hold fénye megvilágítja a felhőket.

A mostani megfigyelés komoly tudományos jelentőséggel bír, hiszen a légkörfény sokat elárul az atmoszféra egyes régióinak összetételéről és változásairól, emellett a kutatók a napfényből és napszélből származó energia jellegzetességeiről is többet megtudhatnak a segítségével. Ezek az információk a jövőbeni missziók szempontjából is rendkívüli jelentőséggel bírhatnak, az atmoszféra sűrűségének ismeretében például sokkal pontosabban tervezhető, hogy milyen légellenállás fog hatni az űreszközökre a leszállás során.

Ha az első telepeseket toboroznák épp a Marsra, jelentkeznél?
23% Igen, azonnal! Óriási dolog lenne, szeretnék a történelem részévé válni!
16% Megvárnám, amíg az első 10 000 ember túlél 1 évet, és a második körre csatlakoznék!
22% Most még nem, de még a mi életünkben ez reális kérdés lesz, és lehet, hogy 30 év múlva már mennék majd...
40% Biztos, hogy nem! Én oltom majd le a lámpát a Földön, soha nem hagynám itt ezt a bolygót!

(Borítókép: az ESA illusztrációja arról, hogyan nézhet ki szabad szemmel a marsi légkörfény, Forrás: NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./Arizona State Univ.– E. W. Knutsen)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.