Először végeztek teljes szem-, és fél arcátültetést egy rendkívüli baleset után

2023 / 11 / 11 / Bobák Zsófia
Először végeztek teljes szem-, és fél arcátültetést egy rendkívüli baleset után
Sikeresnek tűnik a világ első olyan műtétje, aminek során egyetlen donorból származó teljes szemet és fél arcot ültettek át egy férfin, akit 7200 voltos áramütés ért két évvel ezelőtt.

Aaron Johnson, az Egyesült Államok hadseregének veteránja éveken át nagyfeszültségű távvezetékek karbantartását és javítását végezte, de 2021 júniusában egy munka során súlyos balesetet szenvedett: az arca véletlenül hozzáért egy feszültség alatt lévő vezetékhez és 7200 voltos áramütés érte. Arcának teljes bal oldala, a bal szeme, az orra, szája, és bal karja összeégett, karját amputálni kellett és később a nem szűnő fájdalmak miatt a bal szemét is eltávolították. A férfit egy dallasi kórház égési osztályán kezelték, majd részleges felépülése után felajánlották számára a transzplantáció lehetőségét, hogy visszakaphassa elvesztett arcát.

A műtét helyéül a NYU Langone Health kórházat jelölték ki, Dr. Eduardo Rodriguez vezetésével, aki csapatával két éven át tanulmányozta az esetet és készült a bonyolult procedúrára, valamint részt vettek a korai helyreállító műtétekben is. Arcátültetést és szemműtéteket végeztek már korábban, de a két operáció összevonása és a teljes szemgolyó átültetése a szakértők számára is kihívást jelentett. Mikor a dallasi kórházban eltávolították Johnson szemét, a transzplantációs csapatra új feladat hárult (addig csak az arctranszplantációt tervezték), ezért arra kérték az orvosokat, hogy az idegek minél nagyobb részét próbálják megőrizni. A CNN beszámolója szerint Rodriguez teljesen feltérképezetlen területnek írta le ezt a fajta műtétet, mivel a világon sehol nem végeztek még ilyen beavatkozást sikeresen élő páciensen.

Az operációra idén május 27-én került sor és összesen 140 orvos, nővér és egészségügyi szakember vett részt benne, akik 21 óra alatt fejezték be a műveletet. A műtét két helyiségben zajlott: az egyikben a donor arcát és szemét távolították el 12 óra alatt, a másikban Johnsont készítették elő. A kritikus fázis a szövetek és a szem beültetésekor következett, mikor a részeket minél hamarabb össze kellett kötni a vérerekkel. A műtét során egy speciális módszerrel igyekeztek elejét venni az idegek további károsodásának: a donor csontvelőjéből származó őssejteket injekcióztak be a látóidegekbe, elősegítve ezzel a terület regenerációját. Az úgynevezett CD34-pozitív őssejtek kinyeréséhez a velőt már a műtét első szakaszában feldolgozták.

Az eseten dolgozó sebészi csapatok összesen 87 tagja a következő részeket ültette át az NYU Langone Health leírása alapján: az orrot, a bal oldali felső és alsó szemhéjat, felső és alsó ajkat, az ezekhez tartozó koponya-, arc-, orr-, és állcsontokat és a jobb szem alatti összes szövetet izmokkal és idegekkel együtt, emellett a bal szemet szövetekkel és látóidegekkel együtt. A donor arcát a családjára való tekintettel 3D-nyomtatással készült, kézzel festett maszkkal pótolták, hogy a búcsú során felismerhetőbb legyen a személyazonossága.

Aaron Johnson műtétje sikeresnek bizonyult, a férfi szeptemberig tartó kezelése után hazatérhetett. Az orvosok szerint arra is van esély, hogy később visszanyeri látását az átültetett bal szemben és munkahelyére is visszatérhet biztonsági menedzserként.

(Fotó: Joe Carrotta/NYU Langone)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.