EU: Csak akkor írják valamire, hogy környezetbarát, ha valóban az

2023 / 05 / 11 / Bodnár Barna
EU: Csak akkor írják valamire, hogy környezetbarát, ha valóban az
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta azt a jogszabálytervezetet, amelynek fő célja, hogy segítse a fogyasztókat környezetbarát döntésekben, és arra kötelezze a vállalatokat, hogy csak akkor helyezzék el termékeiken például a "klímasemleges", "biológialig lebomló" és hasonló kifejezéseket, ha ezt bizonyítani is tudják.

A szabályozás tiltaná az úgynevezett "zöldre mosást", vagyis az általános, megalapozatlan környezetvédelmi állítások elhelyezését a különböző termékeken, és csak azoknak a gyártóknak engedélyezné többek között a a zöld jellegre utaló „környezetbarát”, „természetes”, „biológiailag lebomló”, „klímasemleges” vagy más „öko-” hivatkozásokat a címkéken, amelyek ezt tételesen alá is tudják támasztani az áruval kapcsolatban.

Jelenleg gyakran előfordul, hogy a fogyasztók számára megtévesztő módon szerepel a termékek csomagolásán a gyártás során kibocsátott szén-dioxidra vonatkozó adat, illetve az is bevett, etikátlan gyakorlat, hogy a termék teljes egészét „zöldnek” tüntetik fel, miközben annak csak egy bizonyos részére igaz ez az állítás.

Az Európai Unió véget vetne ennek az üzleti gyakorlatnak, illetve egyszerűsítené a terméktájékoztatókat, és csak hatóságok és hivatalos tanúsítási rendszerek ökocímkéit engedélyezné.

Az irányelv másik része a termékek hasznos élettartamának szándékos lerövidítését is tiltaná, illetve az áruk idő előtti elromlását előidéző tudatos tervezést is. Az Európai Parlament célja az is, hogy egy adott termék más gyártó pótalkatrészeivel vagy tartozékaival (például más töltőkkel vagy tintapatronokkal) is tökéletesen működjön, ez ne rövidítse le az élettartamát. Amennyiben a javításnak korlátai vannak, például nem elérhető egy adott alkatrész, erről tájékoztatni kellene a vásárlókat, hogy tudatosabban tudjanak választani a termékek közül. Így nagyobb figyelmet kapnának a minőségi termékek, és a vállalkozásoknak is jobban megérné a tartósságra törekedni az általuk forgalomba hozott áruk tervezésénél.

Az EU Tanácsa május 3-án elfogadta, hogy milyen álláspontot képviseljen a megbeszéléseken, így hamarosan megkezdődhetnek az új szabályokat rögzítő irányelv végleges szövegével kapcsolatos egyeztetések a Parlament és a tagországok között.

A Rakéta.hu az Európai Parlament meghívására és támogatásával vett részt az EP májusi plenáris ülésén.

(Borítókép: Getty Images/Par Sakorn Sukkasemsakorn)


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
A Ran nevű legénység nélküli merülőlőeszköz Antarktikánál veszett el, mélyen a jég alatt. Hogy miért, azt nem tudni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.