Félelmetesen vicces horrorfilmet írt a mesterséges intelligencia, de akad benne egy csavar

2021 / 10 / 14 / Felkai Ádám
Félelmetesen vicces horrorfilmet írt a mesterséges intelligencia, de akad benne egy csavar
Vajon megmenekül Jennifer a Fűrész típusú, őrült horrorfilmben? A rövid, négy perces filmet bárki megnézheti, és eláruljuk azt is, hogy mi benne a legnagyobb csavar.

A videó a Netflix is a Joke Youtube csatornán tekinthető meg, amely a streaming-szolgáltató gyűjteménye mindenféle vicces dologról, legyen szó stand up részletekről, vicces sorozatokról vagy bármiről, amin – jobb esetben – nevetnek az emberek. A négy perces film a csatorna szerint az első olyan horror, amit mesterséges intelligencia írt, és a cél érdekében egy bot 400 ezer órányi horrorfilmet nézett meg. A munkában együttműködött a csatornával Keaton Patti (és mindjárt rátérünk arra, hogy ő kicsoda).

Maga a film inkább vicces, mint félelmetes, egyszerre kicsit gépiesen lélektelen, másrészt tele van horrorfilmes utalásokkal (aki kedvet érez, megpróbálhatja az összeset kiszúrni). A forgatókönyvet számítógépes engine-nel keltették életre, a grafika pedig némileg kezdetleges, nagyjából a Fallout 3 és Fallout New Vegas játékokat idézi – persze így csak annál mókásabb.

Ami már első megnézésre is gyanús lehet, hogy maga a forgatókönyv kicsit koherensebben vicces annál, mint amiről feltételezhetnénk, hogy egy számítógép írta, illetve felmerül kérdésként, hogy egy „bot” miként lenne képes 400 ezer órányi horrort megnézni – illetve kérdéses az is, hogy ilyen mennyiségű horrort előállított-e egyáltalán az emberiség eddig. A gyanakvásunk alátámasztandó pedig elég rákeresnünk a már említett Keaton Pattire, aki nem valami programozó zseni, hanem egy komikus, aki írt már a Jimmy Kimmel Live!-ra, de publikált a The New Yorkerben, dolgozott az tréfás álhírcsatronának, a The Onionnak, valamint tehát a Netflixnek is többek között.

Patti neve egyébként akkor lett ismert igazán, amikor 3 éve átverte a világot azzal, hogy szintén egy bottal 1000 órányi videót nézetett meg, ami után az algoritmus előállt a saját dilis forgatókönyveivel. Természetesen az ügyben mesterséges intelligencia nem volt érintett, csak természetes: vagyis Patti saját agyszüleményeit olvashatták az érdeklődők. Magyarán a mostani horror sem egy MI terméke, hanem egy komikus frappáns alkotása. Ugyanakkor érdekes, hogy olyan korban élünk, amikor már nem csak politikusok vagy híres emberek hanghordozását és frazeológiáját karikírozzák, de a gépek rideg, logikátlanul logikus gondolkozását is.

Egyébként novemberben jelenik meg a komikus I Forced a Bot to Write This Book: A.I. Meets B.S. című könyve, amelyben hasonló, „mesterséges intelligencia” által írt szövegek olvashatóak, tehát aki bírja az angolt, és ezt a fajta „géphumort” is kedveli, akár le is csaphat rá.

További cikkek a témában:

Miért szeretik az emberek a horrorfilmeket? És mások miért irtóznak tőlük? Vannak a bátrak meg vannak a gyávák? A kérdés ennél jóval összetettebb.

Azt már tudjuk, milyen a COVID-járvány, na de milyen lenne egy zombijárvány? Szaporodási ráta, halálozási arány és persze mindenki kedvence: a görbe kilaposítása – fogalmak, melyekkel kénytelen-kelletlen ismerkedtünk meg az utóbbi időben. De miként festenének a számok egy a mostaninál is cudarabb világban, ahol egy zombivírus terjed el? A képzeletbeli játék ráadásul zombifilm-ajánlónak is kitűnő.

Hatalmas őshüllőé a tudomány rejtélyes „horror-tojása” Végre megfejtették az Antarktiszon 10 éve talált, hatalmas, ősi tojás titkát, ami egy horrorfilmről kapta a nevét!


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Van egy cég, ami az OpenAI-nál is nagyobbat nyert a mesterséges intelligencia forradalmán
Van egy cég, ami az OpenAI-nál is nagyobbat nyert a mesterséges intelligencia forradalmán
Az Nvidia a piaci kapitalizáció tekintetében a héten előbb az Amazont majd az Alphabetet is megelőzte, így már a negyedik legértékesebb cégnek számít a világon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.