Hiába fenyegetőzött kivonulással a Facebook, rekordbírságot szabott ki a vállalatra az EU

2023 / 05 / 24 / Pőcze Balázs
Hiába fenyegetőzött kivonulással a Facebook, rekordbírságot szabott ki a vállalatra az EU
Az EU adatvédelmi szabályainak megsértéséért több mint egymilliárd eurót kell fizetnie Mark Zuckerbergéknek, miután az Egyesült Államokban is tárolták, illetve ott is feldolgozták európaiak adatait.

Amikor az Európai Bíróság közel három éve hatályon kívül helyezte az úgynevezett "adatvédelmi pajzsot", hatalmas problémával találták magukat szemben a technológiai óriásvállalatok. Ez az egyezmény tette ugyanis lehetővé, hogy a tengerentúli cégek az USA-ba továbbítsák az európaiak adatait, a Facebook például azért, hogy a platformon megjelenő reklámokat megfelelően tudja célozni. Ahogyan akkor írtuk, az egész ügy Max Schrems osztrák aktivista-jogász 2011-es, a közösségi szolgáltatás adatkezelési gyakorlatára vonatkozó panaszával indult. 2013-ban aztán Edward Snowden kiszivárogtatta, hogy az Egyesült Államok hogyan figyeli meg az embereket a Google, az Apple, a Microsoft vagy a Facebook segítségével, aminek hatására az adattovábbítást addig szabályozó "biztonságos kikötő" egyezményt felváltotta az említett "adatvédelmi pajzs", ám a bíróság 2020-ban megállapította, hogy utóbbi sem nyújt elegendő védelmet az európaiaknak.

Ahogyan a The Verge cikkében olvasható, az ír adatvédelmi hatóság most azért szabta ki a rekordösszegű, 1,3 milliárd eurós bírságot, mert a Facebook ennek ellenére továbbra is kezelte külföldön az európai adatokat, miközben ez a gyakorlat "nem veszi figyelembe az alapvető jogait és szabadságait" az érintetteknek. Az eddigi rekordot az Amazon tartotta, a cég hasonló kifogások miatt egy 746 millió eurós számlát kapott 2021-ben.

A Facebooknak körülbelül fél éve lesz arra, hogy megoldja, hogy ne az Egyesült Államokban dolgozza fel az információkat, ám fontos, hogy ez az ítélet a Meta többi termékére, például az Instagramra vagy a WhatsAppre nem vonatkozik. Emellett abban is bízhatnak, hogy mire életbe lépne az adattovábbítási tilalom, az USA és az EU vezetése meg tud egyezni az "adatvédelmi pajzs" immár GDRP-kompatibilis utódjáról.

A Meta korábban azzal fenyegetőzött, hogy kivonulhat Európából, ha nem tud Amerikába adatokat küldeni. Most azonban már azt írják, hogy nem várható fennakadás a szolgáltatásaikban. Emellett szerintük "vállalatok és szervezetek ezrei" hagyatkoznak arra, hogy adatokat mozgassanak a két kontinens között, a bírság "jogtalan és szükségtelen", és meg fogják támadni az ítéletet. Max Schrems viszont boldog, bár szerinte a bírság lehetett volna magasabb, hiszen a maximális összeg négymilliárd euró lett volna. A Meta 2022-ben huszonnyolcmilliárd dollár profitot termelt, vagyis az EU döntésével körülbelül félhavi nyereségük esett ki.

(Borítókép: a Meta európai központja Dublinban, Fotó: Brian Lawless/PA Images via Getty Images)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.