Hiába fenyegetőzött kivonulással a Facebook, rekordbírságot szabott ki a vállalatra az EU

2023 / 05 / 24 / Pőcze Balázs
Hiába fenyegetőzött kivonulással a Facebook, rekordbírságot szabott ki a vállalatra az EU
Az EU adatvédelmi szabályainak megsértéséért több mint egymilliárd eurót kell fizetnie Mark Zuckerbergéknek, miután az Egyesült Államokban is tárolták, illetve ott is feldolgozták európaiak adatait.

Amikor az Európai Bíróság közel három éve hatályon kívül helyezte az úgynevezett "adatvédelmi pajzsot", hatalmas problémával találták magukat szemben a technológiai óriásvállalatok. Ez az egyezmény tette ugyanis lehetővé, hogy a tengerentúli cégek az USA-ba továbbítsák az európaiak adatait, a Facebook például azért, hogy a platformon megjelenő reklámokat megfelelően tudja célozni. Ahogyan akkor írtuk, az egész ügy Max Schrems osztrák aktivista-jogász 2011-es, a közösségi szolgáltatás adatkezelési gyakorlatára vonatkozó panaszával indult. 2013-ban aztán Edward Snowden kiszivárogtatta, hogy az Egyesült Államok hogyan figyeli meg az embereket a Google, az Apple, a Microsoft vagy a Facebook segítségével, aminek hatására az adattovábbítást addig szabályozó "biztonságos kikötő" egyezményt felváltotta az említett "adatvédelmi pajzs", ám a bíróság 2020-ban megállapította, hogy utóbbi sem nyújt elegendő védelmet az európaiaknak.

Ahogyan a The Verge cikkében olvasható, az ír adatvédelmi hatóság most azért szabta ki a rekordösszegű, 1,3 milliárd eurós bírságot, mert a Facebook ennek ellenére továbbra is kezelte külföldön az európai adatokat, miközben ez a gyakorlat "nem veszi figyelembe az alapvető jogait és szabadságait" az érintetteknek. Az eddigi rekordot az Amazon tartotta, a cég hasonló kifogások miatt egy 746 millió eurós számlát kapott 2021-ben.

A Facebooknak körülbelül fél éve lesz arra, hogy megoldja, hogy ne az Egyesült Államokban dolgozza fel az információkat, ám fontos, hogy ez az ítélet a Meta többi termékére, például az Instagramra vagy a WhatsAppre nem vonatkozik. Emellett abban is bízhatnak, hogy mire életbe lépne az adattovábbítási tilalom, az USA és az EU vezetése meg tud egyezni az "adatvédelmi pajzs" immár GDRP-kompatibilis utódjáról.

A Meta korábban azzal fenyegetőzött, hogy kivonulhat Európából, ha nem tud Amerikába adatokat küldeni. Most azonban már azt írják, hogy nem várható fennakadás a szolgáltatásaikban. Emellett szerintük "vállalatok és szervezetek ezrei" hagyatkoznak arra, hogy adatokat mozgassanak a két kontinens között, a bírság "jogtalan és szükségtelen", és meg fogják támadni az ítéletet. Max Schrems viszont boldog, bár szerinte a bírság lehetett volna magasabb, hiszen a maximális összeg négymilliárd euró lett volna. A Meta 2022-ben huszonnyolcmilliárd dollár profitot termelt, vagyis az EU döntésével körülbelül félhavi nyereségük esett ki.

(Borítókép: a Meta európai központja Dublinban, Fotó: Brian Lawless/PA Images via Getty Images)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
Ezek a videók mutatják meg igazán, milyen fejlett kognitív képességekkel rendelkezik a Google új AI-asszisztense
A Project Astra megmosolyogtatóan ügyetlen rajzokról is gond nélkül megmondja, hogy mit ábrázolnak, ha pedig egymásután több képet mutatnak neki, akkor utólag is képes mindegyiket helyesen megnevezni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.