Hipnotikus táncot lejt két szupermasszív fekete lyuk 2021 / 04 / 18 / Felkai Ádám

A mozgóképen az látható, hogy a fekete lyukak megtörik, és újrairányítják az őket körbevevő forró gázból – az akkréciós korongból érkező fény útját. A két fekete lyuk egy olyan bináris rendszert képez, mely a feltételezések szerint akár évmilliókon keresztül is képes fenntartani az akkréciós korongokat – a nagyobb lyuk egyébként a Napunk tömegének a 200 milliószorosa, míg a kisebb tömege ez utóbbinak a fele. A szimulációban az eseményt közel orbitális pályáról láthatjuk, és több érdekes jelenséget is megfigyelhetünk: először is láthatjuk, hogy az akkréciós korongok eltérő színűek – kékben és pirosban pompáznak, aminek az oka elsősorban a könnyebb nyomon-követhetőség, ám a színválasztás a valóságra is reflektál: a forróbb gáz által kibocsájtott fény a spektrum kék pontjához áll közelebb, míg a kisebb lyuk akkréciós korongja erősebb gravitációs hatásnak van kitéve, így az magasabb hőfokot ér el. Valójában egyébként ekkora tömegnél a kibocsájtott fény nagy része az UV-spektrumba esne. Másodszor a Doppler-hatás miatt a fekete lyuk közelében a gyorsabban mozgó gáz fényessége is módosul – a Doppler-hatás lényege egyébként, hogy a hullámhosszban változás áll be amiatt, hogy a hullámforrás és a megfigyelő egymáshoz képest mozog. Végül a csillagászati aberráció is ábrázolásra kerül, tehát az a jelenség is megfigyelhető, hogy a fény véges sebessége és a távcső mozgása következtében kissé eltérő pozícióban látható az objektum, mint ahol valójában van. Emiatt a fekete lyuk kisebbnek látszik, ahogy a megfigyelőhöz közelebb kerül, és ahogy távolodik, úgy kezd el nőni. A vizualizációhoz – amely tehát rengeteg csillagászati jelenséget vett figyelembe – azt kellett kiszámítani, hogy a fénysugarak milyen utat járnak be az akkréciós korongból kiindulva, miközben áthatolnak a fekete lyukak által meghajlított téridőn. Ezekhez a számításokhoz egy modern laptopnak egy évtizedre is szüksége lett volna, a NASA szuperszámítógépe, a 129 ezer processzorból álló Discover azonban a kapacitásának mindössze 2 százalékának a felhasználásával egyetlen nap alatt elvégezte a szükséges műveleteket. (Forrás: NASA)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
A Victus Haze misszió során az Egyesült Államok azt fogja tesztelni, hogy képesek lennének-e időben befogni egy ellenséges űreszközt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.