Igaz lehet a városi legenda, tényleg rejtőzhet egy katonai tengeralattjáró egy park alatt

2023 / 07 / 01 / Felkai Ádám
Igaz lehet a városi legenda, tényleg rejtőzhet egy katonai tengeralattjáró egy park alatt
Dartmouth városában tartja magát egy legenda, hogy a helyi Koronázási Park alatt található a HMS E52 katonai tengeralattjáró. A kutatók egy különleges radarral most nem csak ezt találták meg, de egy német rombolót is.

Dartmouth városát közel egy évszázada tartja izgalomban egy városi legenda, ami szerint egy egész tengeralattjárót, pontosabban annak a roncsát temették el a helyi Koronázási Park (Coronation Park) alá. Nemrég a pedig a Winchesteri Egyetem két tudósa, úgy tűnik, hogy megerősítette a sztorit. A kutatók speciális földradar segítségével vizsgálták meg azt a helyet, ahol a feltételezések szerint a HMS E52-es tengeralattjárót eltemették – számol be róla a The Independent.

A radarvizsgálatok kimutatták a HMS E52 tengeralattjáró homályos körvonalait, valamint meglepő módon egy másik objektumot: egy német rombolót, az S24-et, amely hosszabb, de keskenyebb a tengeralattjárónál. A romboló egy olyan hadihajó-típus, melyet a 20. század elején arra terveztek, hogy a flottát megvédjék a torpedónaszádok támadásaitól, innen kapták a nevüket is: torpedónaszád-romboló vagy egyszerűen csak romboló magyarul.

Tom Kemp hadnagy, a Britannia Royal Naval College munkatársa korábban már beazonosította a HMS E52-es tengeralattjáró feltételezett helyét a parkban, és a korábbi feltételezése alapján mind az E52-t, mind a rombolót építési törmelékkel és egyéb szeméttel együtt temethették el a mai park területén. Dr. Simon Roffey és Dr. David Ashby, akiket érdekelt Kemp hadnagy kutatása, végül ezek alapján a park egyik sarkára összpontosították a kutatásaikat.

A radarvizsgálat alapján egy nagy fémtárgyakat azonosítottak körülbelül egy méterrel a felszín alatt. Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a HMS E52 valószínűleg a park északkeleti sarkában fekszik, míg az S24 német romboló nagyjából a tengeralattjáróra merőlegesen helyezkedik el. Azt az 1920-as évekből származó történelmi légifotók is megerősítik, hogy két hajó volt jelen az iszapos talajon – és ezek helyzete megegyezett a most felfedezett objektumok helyzetével. A park helyén egyébként egykor iszapos terület volt található.

Az első világháború után az Egyesült Királyságnak rengeteg feleslegessé vált hajója és tengeralattjárója akadt, beleértve azokat is, amelyeket a legyőzött németektől szereztek meg. E hajók közül sokat a partra irányítottak, és különböző helyeken hagyták őket elpusztulni, majd meg is feledkeztek ezekről. A dartmouthi Coombe Mud és Sandquay területek az ilyen, immár felesleges hadihajók, köztük legalább két tengeralattjáró lerakata – vagy ha úgy tetszik: temetője lett. A helyi önkormányzat viszont az 1920-as évek végén megvásárolta ezt a területet, és itt alakította ki azt a Koronázási Parkot, amely végül 1937-ben nyílt meg.

Dr. Roffey szerint az igaznak bizonyult városi legenda, a "tengeralattjáró a park alatt" érdekes turisztikai látványossággá válhat. Természetesen a pontos azonosításhoz le kell ásni a roncshoz, ehhez a kutatók a helyi hatóságoktól fognak engedélyt kérni, és a tervek szerint akkor sem ásnák fel az egész parkot, pusztán kisebb lyukakat fúrnának, hogy az E52-re jellemző felszerelést vagy fémet találjanak.

Habár hobbiprojektről beszélünk, a kutatók szerint hasznosabban nem is tölthetnék az idejüket – mint Kemp hadnagy fogalmazott:

„Őfelsége egyik tengeralattjárójának végső nyughelyének megerősítése – és ez egy igen sikeres hajó – arra emlékeztet minket, hogy tengeri örökségünk mindenütt körülvesz bennünket, és gyakran visszatér hozzánk a homályból.”

Érdekesség, de a VI. György koronázásakor megnyílt park kapcsán akad egy másik, immár második világháborús legenda is – eszerint az itt állomásozó amerikai csapatok a felszerelésük egy részét inkább elásták itt a háború végén, minthogy hazaszállítsák magukkal.

(Kép: Dartmouth, Koronázási Park, forrás: discoverdartmouth.com)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.