Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez

2023 / 09 / 26 / Bodnár Barna
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a modernizációra törekedve vizsgálja a mesterséges intelligencia lehetséges használatát az iszlám vallási utasítások, ítéletek, vagyis fatvák létrehozásában.

A kezdeményezés középpontjában a szent város, Qom áll, ahol a 200 ezer síita pap fele él, és amely Iránban az iszlám tanulás legfontosabb központja. Az Iszlám Köztársaságot megalapító Khomeini ajatollah is itt tanított és Ali Khamenei, jelenlegi főpap is itt tanult, most pedig itt hozzák létre a mesterséges intelligenciát fejlesztő központok egyikét.

A remények szerint a fejlett technológia segíthet gyorsabban elemezni az iszlám szövegeket, és lehetővé teszi, hogy a fatva néven ismert vallási döntések lépést tartsanak Irán gyorsan fejlődő társadalmával, írja a Financial Times. A fatvákra akkor van szükség, ha egy konkrét hitelméleti kérdésre nincs megfogható válasz sem a Koránban, sem más szent iratban. Ilyen fatva létrehozásával tilották meg Iránban például a könyvnyomtatást, a dohányzást, vagy rendelték el a hadviselést az európaiak ellen, illetve korlátozták a zenélést és zenehallgatást is. Egy fatva utasította az embereket például Farag Foda egyiptomi író meggyilkolására is, aki ennek eredményeképpen 1992-ban merénylet áldozata lett. Természetesen több utasítás is szól az izraeli termékek bojkottjáról, és az amerikaiakkal való szembenállás kötelezettségéről, de fatvával engedélyezték például a Coca Cola fogyasztását is, vagy a védőoltások használatát.

"A robotok nem helyettesíthetik a magas rangú papokat, de megbízható asszisztensek lehetnek, akik segíthetnek nekik gyorsabban kiadni egy fatvát"

- mondta Mohammad Ghotbi, aki egy technológiai csoportot vezet Qomban. Hozzátette azt is, hogy a mesterséges intelligencia iránti érdeklődés a hagyomány és a modernitás közötti összeütközést szimbolizálja Iránban. Míg Qom papjai a hagyományos értékeket védik, az iráni nép egyre inkább igényli a technológiai fejlődést, a muszlim ország vezetése pedig komoly nyomás alatt áll, amelyet a tavalyi tömeges, társadalmi változásokat sürgető tiltakozások is láthatóvá tettek.

A legtöbb iráni klerikus számára komoly kihívást jelent, hogy a nem ritkán több száz éves dokumentumokat olvasva azokból ítéleteket és parancsokat alkosson hozzáigazítva azokat a kortárs élethez. Nehéz és lassan megoldható feladat számukra a rengeteg ősi, eltérő nyelvű irat, intelem és vallási parancs áttekintése és egybevetése. Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de most már öt óra alatt elkészülhet, áll az Euronews cikkében.

(Borítókép: Getty Images/Alex Sholom)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
Kedvező árú, mégis nagytudású telefonokkal sorozza meg a magyar piacot a Honor
A Honor június 12-én, Párizsban tartotta a meg a Honor 200-széria európai premierjét, amellyel a felső-középkategóriában állít komoly kihívókat a konkurenciának.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.