Megtalálták az orosz Luna-25 űrszonda becsapódási helyét

2023 / 09 / 02 / Bobák Zsófia
Megtalálták az orosz Luna-25 űrszonda becsapódási helyét
A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter keringőegységével azonosították a Hold felszínébe csapódott űreszköz nyomait.

A NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) felvételei alapján egy új krátert fedeztek fel a Holdon, amely nagy valószínűséggel a kudarcot vallott orosz holdmisszió nyomán alakult ki. A Luna-25 küldetés során a Roszkoszmosz egy leszállóegységgel próbált landolni a Hold déli pólusánál, azonban az űreszközzel felmerülő technikai probléma miatt nem sikerült megfelelő pályára állni a leszállást megelőzően és az elhibázott manőver következtében a leszállóegység a felszínnek ütközött augusztus 19-én.

A becsapódás jeleit azután detektálták, miután az orosz űrügynökség nyilvánosságra hozta a becsapódási pont hozzávetőleges helyzetét, így a LRO felvételei közül ki tudták keresni a környékről készült képeket, amelyek az augusztus 19-e előtti és utáni állapotokat mutatják. A keringőegység irányításáért felelős szakértők az LROC (LRO Camera) berendezést használták a felderítésre, ami tulajdonképpen nem egyetlen kamerát takar, hanem egy három kamerából álló rendszert, amivel nagyfelbontású fekete-fehér és közepes felbontású multispektrális képeket rögzítenek.

A Pontécoulant G kráter délnyugati szélén lévő mélyedés, amelyet a Luna-25 ütközési helyenként azonosítottak, valamikor 2022 júniusa és 2023. augusztus 24-e között alakult ki, ez utóbbi időpontban végezték ugyanis a legújabb megfigyeléseket a környéken, miután a Roszkoszmosz jelentése alapján erre irányították a kamerákat. A frissen keletkezett, kis méretű, 10 méter átmérőjű kráter a kutatók szerint valószínű, hogy nem természetes becsapódásból származik, hanem a Luna-25 alakította ki, erre utal többek között az eredeti landolási helyhez való viszonylagos közelsége is: a kijelölt leszállási pont 400 kilométerrel arrébb található.

(Fotó: NASA Goddard Space Flight Center/Arizona State University)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
A CERN hatalmas kísérlete szerint az antigravitáció nem létezik – legalábbis az antianyag esetében
Végérvényesen kiderült, hogy az antianyag kapcsán sem létezik az antigravitáció, hanem a gravitáció ugyanúgy hat rá, mint a rendes anyagra. Ezek szerint tehát Einsteinnek (megint) igaza volt.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.