Miért más a női és a férfi biciklik váza?

2019 / 12 / 16 / Bobák Áron
Miért más a női és a férfi biciklik váza?
A válasz látszólag triviális, de vajon miért maradt fenn ez a hagyomány ilyen sokáig?

Hogy pontosan mikortól nevezhetjük a biciklit biciklinek, arról sokat lehetne vitatkozni, hiszen a modern biciklit megelőzték az 1800-as évek elején elterjedő, még szigorúan futva hajtott velocipédek, valamint az 1870-es évektől a jellegzetes, nagy első kerékkel felszerelt velocipédek, amiket angolul penny-farthingnak nevezetek.

Az első, modernnek nevezhető biciklik, amiket visszamenőlegesen safety bicycle-nek neveznek az 1880-as években jelentek meg, és egy sor olyan újítást hoztak, ami miatt a bringázáshoz többé nem kellett az életét kockáztatnia az embernek. Ilyen volt többek között a felfújható gumiabroncs, a lánckerék-hajtás és az egyforma kerékmagasság. Ezzel együtt terjedt el a bicikliváz klasszikus, gyémánt alakzatú kialakítása is, ami a váz merevségét hivatott javítani.

A nők viszont a 19. század elején még szigorúan szoknyát viseltek, amiben meglehetősen nehéz volt úgy felülni a biciklire, hogy azzal ne okozzanak országos közfelháborodást. Emiatt alakult ki az úgynevezett alacsony átlépésű váz, amelynél a lábat nem kellett átemelni a nyereg fölött, így a nők is kényelmesen tudták használni. Ennek a váznak viszont megvoltak a maga hátrányai, hiszen kevésbé volt strapabíró, így pedig erősebb, ergo nehezebb vázat kellett készíteni ahhoz, hogy a bicikli elbírja az utas súlyát. A szoknya más szempontból sem volt túlságosan előnyös, hiszen könnyen beakadhatott a láncba, így a kerékpárokon hamarosan megjelentek a jól ismert láncvédők, amiket még ma is elég sok biciklin lehet látni.

Bár az alacsony átlépésű váznak még ma is van néhány hátránya a gyémántalakúhoz képest, például hogy kevesebb helyre lehet pakolni a kiegészítőket (kulacs, biciklitáska), valamint nehezebb őket kézben szállítani, a két váz előnyei és hátrányai idővel javarészt kiegyenlítődtek: a modern anyagok használatának köszönhetően ma már az alacsony átlépésű vázak is meglehetősen strapabíróak, ezzel együtt viszont a szoknya viselése is kiment a divatból, amivel együtt a női váz is elveszítette az eredeti funkcióját.

Hogy akkor mégis miért maradt ennyire elterjedt a női váz, arra a válasz az, hogy leginkább hagyományból, de nem kizárólag. Ugyanis az alacsony átlépésű váznak is van néhány előnye, például hogy kevésbé balesetveszélyes, ha az ember elveszíti az egyensúlyát a biciklin, és az idősek számára is könnyebben használható, mint a férfi vázas megoldás.

(Fotó: Getty, Pixabay, Forrás: TodayIFoundOut, Wikipedia 1, 2)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
Az óceánok mélyén mérgező tengeri nyuszik élnek
A Jorunna Parva valójában egy tengeri csiga fajta, melynek kémiai vegyületeket detektáló antennái nyuszifülekre hasonlítanak. Az apró, két centiméteres élőlények étrendjüknek köszönhetően rendkívül mérgezőek és mindössze néhány hónapig élnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.