Nem tetszett a cenzoroknak a regényterv, kizárták az írót a saját dokumentumából

2022 / 07 / 18 / Pőcze Balázs
Nem tetszett a cenzoroknak a regényterv, kizárták az írót a saját dokumentumából
Egy kínai írónő azt állítja, hogy az általa használt online dokumentumszerkesztő, a WPS Office megtagadta neki a hozzáférést a saját fájljához, miután a cégnél "kémkedtek utána". Mások is beszámoltak hasonló tapasztalatokról.

A Gizmodón olvasható hír szerint a "Mitu" álnév alatt író szoftverfejlesztő nő elkezdett dolgozni a regényén, ám egyszer csak nem fért hozzá a fájlhoz. Az esetet jelezte a WPS Office nevű szoftver gyártójának, illetve megosztotta helyi irodalmi fórumokon is, azzal vádolva a céget, hogy "kémkednek utána és elzárják előle a vázlatát". Több fórumozó jelezte, hogy ők is jártak már így. A szoftver fejlesztője a helyi közösségi portálon, a Weibón cáfolta, hogy kizártak volna felhasználókat a saját fájljaikból, de aláhúzták, hogy minden, Kínában működő online szolgáltatásnak kötelessége, hogy vizsgálja a nála tárolt tartalmakat, ám ennek ellenére megvédik a felhasználóik adatait. A WPS Office Magyarországon is elérhető, sőt, az App Store-on olvasható leírás szerint több mint egymilliárdszor töltötték le világszerte a programot, amit az Apple is dicsért. A fejlesztőcég nevéből, ami Kingsoft Office Software Corp Ltd, nem sejteni azonnal, hogy kínai, a hongkongi tőzsdén jegyzett vállalatról van szó. A kínai adatkezelési gyakorlatokról többször írtunk már a Rakétán.

Mi a helyzet a Google Dokumentumokkal?

Magyarországon és a régióban valószínűleg a legtöbben a Google Dokumentumokat használják hasonló célokra, amely ugyan képes az end-to-end, azaz csak a szerző által olvasható titkosításra, de a cég súgója szerint ez kifejezetten a vállalati ügyfeleik számára elérhető, amennyiben bekapcsolják ezt a megoldást. Ami a többi felhasználót illeti, egy másik bejegyzés szerint ugyan minden fájlt titkosítanak, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzájuk, de spam- és vírusszűrések miatt, illetve azért, hogy "megelőzzék a visszaéléseket", a cégnél képesek a Docs-ban készült tartalmaink átvizsgálására. Néhány évvel ezelőtt egy volt Google-alkalmazott arra hívta fel a felhasználók figyelmét, hogy mind a munkahelyük, mind a hatóságok belenézhetnek a vállalatnál tárolt információkba.

(Borítókép: Getty Images)

Rövidesen minden fórumot, minden kommentet előre cenzúrázni kell Kínában Az új törvényjavaslat még a videónézés közben érkező, valós idejű hozzászólásokra is vonatkozik.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.