Nem tetszett a cenzoroknak a regényterv, kizárták az írót a saját dokumentumából

2022 / 07 / 18 / Pőcze Balázs
Nem tetszett a cenzoroknak a regényterv, kizárták az írót a saját dokumentumából
Egy kínai írónő azt állítja, hogy az általa használt online dokumentumszerkesztő, a WPS Office megtagadta neki a hozzáférést a saját fájljához, miután a cégnél "kémkedtek utána". Mások is beszámoltak hasonló tapasztalatokról.

A Gizmodón olvasható hír szerint a "Mitu" álnév alatt író szoftverfejlesztő nő elkezdett dolgozni a regényén, ám egyszer csak nem fért hozzá a fájlhoz. Az esetet jelezte a WPS Office nevű szoftver gyártójának, illetve megosztotta helyi irodalmi fórumokon is, azzal vádolva a céget, hogy "kémkednek utána és elzárják előle a vázlatát". Több fórumozó jelezte, hogy ők is jártak már így. A szoftver fejlesztője a helyi közösségi portálon, a Weibón cáfolta, hogy kizártak volna felhasználókat a saját fájljaikból, de aláhúzták, hogy minden, Kínában működő online szolgáltatásnak kötelessége, hogy vizsgálja a nála tárolt tartalmakat, ám ennek ellenére megvédik a felhasználóik adatait. A WPS Office Magyarországon is elérhető, sőt, az App Store-on olvasható leírás szerint több mint egymilliárdszor töltötték le világszerte a programot, amit az Apple is dicsért. A fejlesztőcég nevéből, ami Kingsoft Office Software Corp Ltd, nem sejteni azonnal, hogy kínai, a hongkongi tőzsdén jegyzett vállalatról van szó. A kínai adatkezelési gyakorlatokról többször írtunk már a Rakétán.

Mi a helyzet a Google Dokumentumokkal?

Magyarországon és a régióban valószínűleg a legtöbben a Google Dokumentumokat használják hasonló célokra, amely ugyan képes az end-to-end, azaz csak a szerző által olvasható titkosításra, de a cég súgója szerint ez kifejezetten a vállalati ügyfeleik számára elérhető, amennyiben bekapcsolják ezt a megoldást. Ami a többi felhasználót illeti, egy másik bejegyzés szerint ugyan minden fájlt titkosítanak, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzájuk, de spam- és vírusszűrések miatt, illetve azért, hogy "megelőzzék a visszaéléseket", a cégnél képesek a Docs-ban készült tartalmaink átvizsgálására. Néhány évvel ezelőtt egy volt Google-alkalmazott arra hívta fel a felhasználók figyelmét, hogy mind a munkahelyük, mind a hatóságok belenézhetnek a vállalatnál tárolt információkba.

(Borítókép: Getty Images)

Rövidesen minden fórumot, minden kommentet előre cenzúrázni kell Kínában Az új törvényjavaslat még a videónézés közben érkező, valós idejű hozzászólásokra is vonatkozik.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.