Nyálkás penésszel működik az okosóra, ami megváltoztatja az ember-gép kapcsolatot

2023 / 02 / 14 / Bobák Zsófia
Nyálkás penésszel működik az okosóra, ami megváltoztatja az ember-gép kapcsolatot
Élőlények látják el energiával a minimalista viselhető eszközt, amit egy egyedi pszichológiai kísérlethez használtak fel a kutatók.

A Chicagói Egyetem ember-gép kapcsolatokkal foglalkozó részlegén sajátos okosórát fejlesztettek ki a mérnökök: az eszköz nem csak akkumulátorból, hanem élő anyagból is kapja a működéshez szükséges energiát. Az energiaforrás szerepét egy egyszerű eukarióta organizmus, a nyálkás penész egyik fajtája (Physarum polycephalum) tölti be, amit a pacaként (blob) is szoktak emlegetni. Az élőlényeket egy, az órához csatlakoztatott tárolóba helyezik és amikor növekedés közben elérik a tároló másik oldalát, elektromos áramkört alakítanak ki és aktiválják az eszközön lévő pulzusmérő funkciót, ami így a penész által biztosított energiával működik.

A csavart és egyben az óra megalkotásának valódi célját az élő szervezet integrálásával járó bonyodalom adja:

a felhasználónak ugyanis etetni kell a "pacát" ahhoz, hogy ne kapcsoljon ki a készülék.

A kutatók éppen emiatt hozták létre az okosórát: a segítségével azt szerették volna felmérni, hogy megváltoztatja-e a kapcsolatot az emberek és a használt eszközeik között, ha egy kicsivel több odafigyelést igényel a készülékek fenntartása. A kísérlet eredményei szerint a résztvevők hamar elkezdtek egyfajta felelősséget érezni a tárgyak iránt és már nem is annyira tárgyként, hanem társként tekintettek rájuk. Az órák csak egy igen egyszerű élőlényt tartalmaztak, de a napi kétszeri itatás és bizonyos időközönként a tápanyagokkal (zabbal) való ellátás szükségessége olyan rutint és ezzel együtt kötődést alakított ki, ami nagyobb odafigyelést eredményezett a felhasználók részéről.

A kísérlet második hetében a kutatók arra kérték az alanyokat, hogy hagyják abba a nyálkás penész etetését és hagyják kiszáradni, emiatt a pulzusmérők működése is leállt. Ezután kérdőívben mérték fel a reakciókat: a válaszokban többen fejezték ki szomorúságukat vagy lelkiismeretfurdalásukat az élőlények elhanyagolása miatt.

Az ember-gép kapcsolat a szükségszerű törődés miatt újabb szintre lépett és az emberek már nem csak egy lecserélhető eszközként tekintettek a készülékekre.

A vizsgálat célja tulajdonképpen éppen ez volt: tudatosítani a felhasználókban a felelősségüket, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy kevesebb felesleg keletkezzen és ne dobják el azonnal a digitális eszközeiket egy-egy újabban megjelenő darab kedvéért.

A kutatók remélik, hogy az óra energiaellátásának újszerű technológiai megoldásán kívül ez a pszichológiai aspektus is inspiráló hatással lehet a gyártókra a későbbiekben és egyre inkább olyan eszközöket készítenek majd, amelyek szorosabb kapcsolat kialakítására ösztönzik az embereket az őket körülvevő tárgyakkal, hogy kevésbé a fogyasztáson, hanem inkább az elköteleződésen legyen a hangsúly.

(Yankodesing Fotó: UChicago)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.