Robotok végeztek mikrosebészeti beavatkozást emberen

2020 / 02 / 12 / Felkai Ádám
Robotok végeztek mikrosebészeti beavatkozást emberen
A sebészrobot 0,3 milliméter átmérőjű erek helyreállító műtétjét is el tudta végezni embereken. Ez pedig azért nagy szó, mert mindez eddig csak a legjobb, legügyesebb sebészeknek sikerült. Bizonyos betegek esetén pedig ez a beavatkozás nem is jött szóba.

MUSA az első olyan robotrendszer, melyet kizárólag mikrosebészeti beavatkozásokra terveztek. A segítségével az orvosok 0,3 és 0,8 milliméter átmérő közötti erek helyreállítását tudták elvégezni. A hasonló beavatkozások egyébként az emberi sebészek számára sem lehetetlenek, csak nagyfokú tudást, kézügyességet és hihetetlen türelmet igényelnek. A MUSA rendszert mellrákos pácienseken tesztelték, és az eredmények roppant ígéretesek.

Az első klinikai teszten húsz páciens vett részt, akiket véletlenszerűen választottak ki. Mind a húsz beteg mellrák miatt kialakult ödémától szenvedett, amit egy olyan műtéttel szoktak megoldani, mely során összekötik a nyirokeret egy vénával, és így állítják helyre a nyirokkeringést. Az eljárás azonban rendkívül szűk erek sebészeti beavatkozásával jár, és ennek megfelelően a beavatkozás sikerességének eddig az emberi kéz ügyessége szabott határt. Ráadásul kényes volta miatt a beavatkozást nem is tudták minden páciensen végrehajthatani.

A MUSA rendszer pedig a fenti két ok miatt született meg, hogy az orvosok segítségére legyen. A holland találmány a Maastrichti Egyetem Orvosi Központja és az Eindhoveni Műszaki Egyetem kollaborációjában valósult meg. Egyébként léteznek más sebészrobotok is (például a Da Vinci Robotic Surgical System), de ezek egyikét sem lehetett ehhez a feladathoz igazítani, vagyis egy teljesen új rendszer felépítésére volt szükség.

A robotrendszer a fejlesztés mögött álló MicroSure vállalat szerint elképesztően stabil – kiszűri mindazt a remegést és rezgést, amely az emberi kézre jellemző, ráadásul arányosan lecsökkenti a mozgást is, ami miatt a sebészek sokkal könnyebben tudják kivitelezni a mozdulatokat. A MUSA rendszer természetesen minden sebészeti eszközzel fel van szerelve, és az összes sztenderd orvosi mikroszkóppal is kompatibilis.

A beavatkozások sikerességét a műtét után egy és három hónap elteltével is értékelték. Több tényezőt is figyelembe vettek: az érösszeköttetések minősége, a műtétre szánt idő – majd ezeket összehasonlították a kézzel végzett beavatkozásokkal. Az előbbi, a minőség esetén a MUSA remekül vizsgázott, megkülönböztethetetlen volt az eredmény a kézzel végzett műtétektől. Ugyanakkor a robottal végzett műtét kicsit tovább tartott: 115 percet vett igénybe, míg a tisztán emberi beavatkozás esetén egy ilyen beavatkozás csak 81 percig tart. Az orvosok szerint ez a különbség nem túl nagy, és a MUSA-val végzett műtétek ideje várhatóan csökkenni fog, ahogy a sebészek egyre jobban kitapasztalják a rendszert, és túl lesznek a kicsit nehezebb betanulási szakaszon.

Hosszútávon a MUSA rendszer a sebészeket még precízebbekké teheti, és így olyanok is a kés alá kerülhetnek, akiket eddig fizikailag nem tartottak műthetőnek.

(Kép: Pixabay (megjegyzés: a címlapkép és a nyitókép csak illusztráció))


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.