Sosem látott "tábortüzek" a Nap felszínén az ESA Solar Orbiter eddigi legközelebbi képein

2020 / 07 / 18 / Justin Viktor
Sosem látott
Júniusban az Európai Űrügynökség (ESA) Solar Orbiter névre hallgató műholdja elkészítette első fényképeit a Napról, és most bemutatták ezeket a lenyűgöző képeket. Ezek az emberiség által a Napról készített legközelebbi képek, és természetesen van rajtuk eddig sosem látott, rejtélyes jelenség is, nem kevés.

77 millió kilométer

A képek elkészítésekor a műhold pályájának Naphoz legközelebbi pontján volt, vagyis kb. 77 millió kilométer távolságra. „Korábban még sosem készültek ilyen közeli képek a Napról, az általuk nyújtott részletesség szintje lenyűgöző” - mondta dr. David Long az ESA Solar Orbiter Misszió társvezetője, az Egyesült Királyság UCL Mullard Space Science Laboratóriumából.

A képek egy új, tábortűznek elnevezett jelenséget fedtek fel a Nap felszínének közelében.

„Miniatűr fáklyákat vettünk észre a Nap felszínén, melyek tábortüzeknek tűnnek és több milliószor kisebbek, mint a Földről észlelt napkitörések. A Nap egész felületét bepöttyözik ezek a kis fáklyák, és fontos szerepet játszhatnak a "koronális melegítésnek" nevezett titokzatos jelenségben, melynek során a Nap külső rétege, vagyis a korona több mint 200-500-szor válik melegebbé, mint az alatta lévő rétegek ”- mondta el Long.


Öt kép a Napról, melyeket az Extreme Ultraviolet Imager (EUI) és a Polarimetric and Helioseismic Imager (PHI) eszközökkel készített az ESA Solar Orbiter. (Kép: Solar Orbiter/EUI csapat, PHI Csapat/ESA és NASA)

Üstököscsóva

Az első fényképek elkészítése és az elvégzett tudományos elemzés, beleértve az elsuhanó ATLAS üstökös csóvájának megmérését is, része volt a műhold 10 tudományos műszere tesztjének. A kutatók megbizonyosodtak arról, hogy minden megfelelően működik-e a fedélzeten. 

Ezek a tesztek rendszeresen folytatódnak majd, amíg az űreszköz 2021 novemberében el nem éri működési pályáját. Ezután szoros gyűrűkben mindössze 42,5 millió kilométerre kering majd a Naptól.


Példa egy „tábortűzre”, a Föld méretarányának feltüntetésével. (Kép: Solar Orbiter/EUI csapat/ESA és NASA, CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL)

A Napról készült képek kapcsán bejelentett adatok sokkal többet tartalmaznak, mint ezek a hihetetlen képek. A műszerek elvégezték a Nap részletes színképelemzését (spektroszkópia), valamint információt gyűjtöttek a napszél kémiai összetételéről,  a Nap által kibocsátott részecskeáramról is. A küldetés tudósai már elemezik a nem kevésbé érdekes mágneses adatokat, melyek a mágneses mezők összetettségét jellemzik a Napon belül és körülötte. A legizgalmasabb dolog persze az, hogy mindez pusztán csak a misszió kezdete.

„Ezek csak az első képek és máris tele vannak érdekes új jelenségekkel” - mondta Daniel Müller, az ESA Solar Orbiter Project tudósa nyilatkozatában. „Sosem vártunk ilyen jó eredményeket a küldetés elejétől. Láthatjuk azt is, hogy tíz tudományos eszközünk kiegészíti egymást, átfogó képet nyújtva a Napról és a környezetről ami körülveszi."

Ezek a képek nem a valaha készült legnagyobb felbontású képek a Napról, azokat a 4 méteres Daniel K. Inouye Naptávcsővel készítették Hawaiiban az év elején. Mivel azonban a Solar Orbiter nem a Földön van, nincs az útjában a Föld légköre, így teljesebb képeket tud készíteni a Napról.

"Ezek az új képek nagyon izgalmasak, mert ezek a legközelebbi képek, melyeket valaha képesek voltunk készíteni a Napról" - mondta Dr. Caroline Harper, az Egyesült Királyság Űrügynöksége Űrtudományi vezetője. "Az új felfedezések újabb kirakós darabok a nagy képből, ami megmutatja, hogy a Nap miként működik. Kiderül, hogyan generálja a napszelet, ami az űridőjárást okozza, komoly hatással a műholdakra, melyekre mindennapi életünkben annyira támaszkodunk."


Az ESA Solar Orbiter műhold Extreme Ultraviolet Imager (EUI) eszközével 2020 május 30-án készített képek. (Kép: Solar Orbiter/EUI csapat (ESA és NASA), CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL)

A küldetés célja, több éves időtartamban a Nap oly módon történő tanulmányozása, mint még soha, beleértve a Nap pólusait ábrázoló első képek elkészítését is.

Ez az eredmény a Vénusz körül zajló számos körberepülésnek lesz köszönhető. A csapat a bolygó gravitációját felhasználva módosítja majd a műhold pályáját, mely végül 33 fokkal emelkedik a Naprendszer síkja fölé, egy rendkívül előnyös pozícióba, ahonnan láthatóak lesznek a Nap sarki vidékei. 

(Forrás: ESA, NASA Képek: ESA)

https://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_corona


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Naptükrökkel világítanák meg a Hold örökké sötét krátereit
Naptükrökkel világítanák meg a Hold örökké sötét krátereit
Mindez a Hold bányászatának lenne az egyik első lépése.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.