Több mint 4 millió liter olaj ömlött a Mexikói-öbölbe egy csővezeték szivárgása miatt

2023 / 11 / 23 / Bodnár Barna
Több mint 4 millió liter olaj ömlött a Mexikói-öbölbe egy csővezeték szivárgása miatt
Akár 4,1 millió liter olaj is kerülhetett a Mexikói-öbölbe a Louisiana állam délkeleti partjainál lévő csővezetékrendszerből - közölte kedden az amerikai parti őrség. A hatóságok egyelőre nem tudták meghatározni a szivárgás pontos helyét és okát.

A parti őrség először pénteken jelentette, hogy egy légi járőr szivárgást észlelt a területen, a legutóbbi, keddi közleményben pedig az áll, hogy a szivárgás a Main Pass Oil Gathering vállalat csővezetékrendszerének egy több mint 100 kilométer hosszú szakaszán lehet a louisianai Plaquemines Parish közelében, a pontos helyét azonban még nem sikerült azonosítani. Arról egyelőre nincs információ, hogy mikor kezdődött a szivárgás, de a hatóságok szerint a vezetéket csütörtökön, helyi idő szerint reggel fél hétkor lezárták.

A szivárgó olaj még nem érte el a partokat, a tengeri élővilágra gyakorolt hatása azonban már most megfigyelhető. Az amerikai Hal- és Vadvédelmi Hivatal egyik tisztviselője szerint szombaton két olajjal borított pelikánt láttak Louisiana partjainál, amelyek még képesek voltak a repülésre.

A parti őrség távirányítású járművekkel vizsgálta át a vezeték kérdéses szakaszát, azonban még nem találták meg, pontosan hol folyt az olaj a tengerbe, így tovább folytatják a keresést.


A Clean Gulf Associates hajója mintát vesz a szennyezett területen 2023. november 19-én. (Fotó: U.S. Coast Guard)

Az Amerikai Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) is figyelemmel kíséri az eseményt, az ügynökség vészhelyzeti műveleti koordinátora, Doug Helton azt nyilatkozta, hogy nem feltétlenül az olaj mennyisége, hanem annak hatása a legaggasztóbb, ugyanis a louisianai vizekben veszélyeztetett és súlyosan veszélyeztetett fajok is élnek. Louisiana partvidékének nagy része vizes élőhely és mocsár, amelyek nagyon érzékenyek az olajra, mondta Helton, majd hozzátette azt is, hogy attól, hogy az anyag nem éri el a partot, nem lesz kevésbé aggasztó a helyzet.

A jelenlegi szivárgás jóval kisebb, mint a 2010-es olajkatasztrófa, amikor több mint 600 millió liter olaj került a vízbe a British Petroleum Deepwater Horizon nevű olajfúrótornyának felrobbanását követő hetekben. Ez az esemény volt eddig a történelem legnagyobb tengeri olajkatasztrófája, amelyet egy robbanás okozott 2010. április 20-án a Mexikói-öbölben lévő olajfúrótornyon, Louisiana partjaitól mintegy 66 kilométerre. A kútból a lezárás előtt kiszivárgott kőolaj a Mexikói-öböl több mint 149 ezer négyzetkilométeres területére kiterjedő olajfoltot képezett.

Az elmúlt 50 évben legalább 44 olyan olajkatasztrófa történt az Egyesült Államok vizein, amelyekből esetenként több mint másfél millió liter olaj szivárgott az óceánokba. Ha a mostani balesetről szóló becslések helytállóak, akkor eddig ennél a mennyiségnél közel háromszor nagyobb az olajszennyezés.

(Borítókép: U.S. COAST GUARD)


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.