Új tünetét fedezték fel a koronavírus-fertőzésnek

2020 / 04 / 02 / Felkai Ádám
Új tünetét fedezték fel a koronavírus-fertőzésnek
Kínai kutatók fedezték fel, hogy a COVID-19 fertőzés kötőhártya gyulladást is okozhat, és a vírus a könnyel is terjedhet.

A kutatók 38 beteg vizsgálata után jutottak erre a következtetésre. A 38-ból egy tucat betegnek volt kötőhártya gyulladása, és két beteg esetében az orr mellett a szemfolyadékokból is sikerült a vírus jelenlétét kimutatni. A kutatók szerint ez utóbbinak oka lehet, hogy a vírus bejuthatott a gyulladt kötőhártya által kiválasztott folyadékokba.

A kutatók szerint a SARS-CoV-2 ilyen típusú szembetegséget a súlyos tüdőgyulladásos betegeknél okoz. Eszerint ráadásul a vírus akár úgy is terjedhet, ha valaki megdörzsöli a szemét (a kötőhártya gyulladás amúgy is a szem irritációjával jár), majd azzal a kézzel megérint valakit.

Ráadásul ezek szerint a szemészeti vizsgálatot végző orvosok is fokozott veszélyben lehetnek.

A JAMA Ophthalmology című szaklapban március 31-én közzétett tanulmány szerint minél súlyosabb a COVID-19 fertőzés, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a betegnél kötőhártya gyulladás alakul ki.

Az egészségügyi dolgozók szempontjából ez annyit jelent, hogy a szem védelmét is meg kell oldani. A WebMD-nek nyilatkozó szemészek szerint bár csak kevés betegnél írták le ezt a tünetet, azért különösen figyelni kell arra a járvány idején, hogy ne alakuljon ki nálunk kötőhártya gyulladás.

A szokásos prevenciós lehetőségek mellett (gyakori kézmosás, szem és az arc érintésének elkerülése) ez például azt is jelenti, hogy a világjárvány idején a kontaktlencse helyett inkább hordjunk szemüveget.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.