Ukrán elektromos motor plusz következő generációs tankpusztító – halálos kombináció az orosz páncélosoknak

2022 / 05 / 20 / Felkai Ádám
Ukrán elektromos motor plusz következő generációs tankpusztító – halálos kombináció az orosz páncélosoknak
Valami hazai, valami import – az ukrán gyártmányú Delfast elektromos motorral némán lehet a célpontot becserkészni, aztán a nyugatról kapott NLAW rendszer egyetlen gombnyomással elvégzi a munkát. A katona pedig még a válaszcsapás előtt gyorsan eltűnik a kétkerekűvel.

Az ukrán elektromos motorokat gyártó Delfast több ukrán vállalkozáshoz hasonlóan kiveszi a részét a háborús erőfeszítésből. Ebben az esetben az NLAW-tankelhárító rendszerrel felszerelt katonákat támogatja ezekkel a csendes kétkerekűekkel – szúrta ki a motor ilyetén felhasználását bemutató képeket az Electrek. A Delfast több ilyen motort is átadott a hadseregnek, és ez a gép igencsak alkalmas erre a feladatra, mivel a motor egyetlen feltöltéssel több mint 320 km-et tud megtenni. A Delfast egyik gépe egyébként hivatalos világrekorder: cég Prime elnevezésű masinája bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is 2017-ben az egyetlen feltöltéssel megtett 367 km-rel.

A motorok sebessége és ereje pedig elég ahhoz, hogy bekerüljenek a dirt bike kategóriába – nem véletlen az sem, hogy a Delfast a mexikói rendőrséget is ellátta motorokkal (Top Cop). Az elektromos motorok és a különböző hadseregek, jellemzően a különleges egységek, amúgy is kezdenek egyre inkább egymásra találni világszerte. 2018-ban a norvég fegyveres erők már határvédelmi feladatra tesztelték ezeket a járműveket, de Európában, valamint a Közel-Keleten már több nagy teljesítményű e-motort használnak a különleges egységek, sőt olykor akár az ejtőernyősök is – ebben az esetben légi úton juttatják a csatatérre a motort is.

Ezek a gépek akár 80 km/h-val is képesek száguldani, miközben a lengéscsillapítóik és a felfüggesztésük miatt elboldogulnak az erdei ösvényekkel is – emellett természetesen nehezebb terhek cipelésére is alkalmasak. Ezek a képességek azok lényegében, ami miatt a hadi felhasználásuk ennyire kezd elterjedni. Az ukránok az orosz harckocsik és egyéb páncélozott járművek ellen az NLAW rendszert vetik be, ami nagyon hatásos, a kezelését tekintve gyorsan megtanulható elhárító rendszer, amit akár egyetlen katona is tud kezelni. Az NLAW-ot úgy fejlesztették épp ezért, hogy akár egyetlen katona is cipelheti (mindössze 12,5 kg a súlya), de azért hosszútávon mégiscsak alkalmasabb a szállításra egy ilyen motor.

A motornak köszönhetően tehát csendesen el lehet foglalni a megfelelő pozíciót, és ezután be lehet vetni az NLAW-ot. A rendszer fire-and-forget megoldásának köszönhetően pedig még szinte azelőtt kereket lehet oldani, hogy a lövedék becsapódna (hit-and-run taktika). Azonban az ukrán e-motorok nem csak páncélosokra vadásznak – egy másik, szintén ukrán vállalat, az ELEEK például az ország mesterlövészcsapatait látja el ilyen járművekkel.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.