Valódi rákok százai védtek meg egy robotot a rá vadászó ragadozótól 2023 / 06 / 25 / Bodnár Barna

A BBC új, „Kém az óceánban” című dokumentumfilm sorozatának egyik epizódjában megdöbbentő jelenetnek lehettek tanúi a filmkészítők. A kamerával felszerelt, valódi pókrákokhoz megtévesztésig hasonlító robot kivitelezése annyira jól sikerült, hogy a rákokra vadászó 4 méteres rája megpróbálta azt elfogyasztani, persze sikertelenül. Ami viszont ennél is meglepőbb volt, hogy a valódi pókrákok ezután befogadták maguk közé a robotot. Legalábbis erre enged következtetni az, hogy a rája egyik támadásakor az állatok több százan egymásra mászva, áthatolhatatlan erődöt alkottak a mesterséges rák felett, hogy megvédjék a gépet a ragadozótól. Sok rákféléhez hasonlóan, a pókrákok is kemény páncéljuk védelmét élvezik, azonban ez az ellenálló kitinhéj nem nő együtt az állatokkal, így a rákoknak időről időre le kell cserélniük azt. A vedlés során, mikor a páncélt levetik, de az új védőburok még nem keményedik meg, az állatok védtelenek maradnak a rájuk vadászó ragadozókkal szemben. A pókrákok ilyenkor nagy tömegekben mozognak, és a még kemény kitinhéjjal rendelkező állatok védtelen, páncél nélküli társaik fölé másznak egyéges védőburkot alkotva, így óvva azokat, úgy tűnik még akkor is, ha azok csupán őket utánzó, beépített „robotkémek”.
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.