A világon elsőként végzett emberi segítség nélkül laparoszkópos műtétet egy robot

2022 / 01 / 29 / Palotai Nándor
A világon elsőként végzett emberi segítség nélkül laparoszkópos műtétet egy robot
A tesztek során a robot teljesen önállóan képes volt összevarrni beleket, ami az egyik legnehezebb feladat egy sebésznek. Igaz, emberek helyett egyelőre még csak sertésszöveteken engedték dolgozni a robotot.

Egy bélszakasz két végének összekapcsolása az egyik legnagyobb kihívást jelentő művelet a gyomor- és bélrendszeri sebészetben, amihez az orvosnak nagy pontossággal és következetesen kell varrnia, hiszen a legkisebb hiba is szivárgáshoz vezethet, aminek életveszélyes következményei lehetnek a páciensre nézve.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói által tervezett robot sikerrel hajtotta végre a fentebb említett műveletet disznók lágyszövetein, ráadásul mindezt emberi irányítás nélkül, a nagy alhasi vágásokat és hegeket nélkülöző laparoszkópos technikával. A Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) eredményeiről a Science Robotics oldalán megjelent tanulmányban, illetve az egyetem honlapján számoltak be a kutatók.

Alex Krieger gépészmérnök, a Johns Hopkins Egyetem adjunktusa és Jim Kang, aki szintén a Johns Hopkins Egyetem elektro- és számítástechnika professzora, a Washingtoni Nemzeti Gyermekkórház tagjaival közösen együttműködve hozták létre a robotot. A STAR egy kamerarendszeren keresztül, valós időben érzékeli a szöveteket, a laparoszkóp mozgatásában és a műtét végrehajtásában – illetve adott esetben a váratlanul felmerülő problémák megoldásában – pedig gépi tanuláson alapuló algoritmus segíti.

"A robotos anasztomózis az egyik módja annak, hogy a nagy pontosságot és megismételhetőséget igénylő sebészeti feladatokat pontosabban és precízebben lehessen végrehajtani minden betegnél, függetlenül a sebész szakértelmétől"

– mondta Krieger, aki szerint a módszer általánossá válásával sokkal demokratikusabbá válhatna az egészségügy, és kiszámíthatóbbá válhatna az egyes műtétek végkimenetele is.

A robot előző, 2016-os verziója már szintén képes volt megoldani a nagy precizitást igénylő bélösszevarrást, azonban azt a példányt még részben ember irányította, továbbá a műtét is még a hagyományos módon, nagy metszést hagyva történt. 2017-re a robot tovább finomodott, mozdulatai már hatékonyabbnak bizonyultak a sebészekénél is, mint ahogyan az a fentebbi videóban is látszik.

A jelenlegi legfejlettebb, és most már emberi segítséget nem igénylő prototípus, a STAR a tesztek során négy különböző alkalommal is nem csak hibátlanul, de Krieger tapasztalatai szerint az embereknél nagyságrendekkel jobb végeredménnyel oldotta meg a feladatot, ráadásul a laparoszkópos technológiának köszönhetően mindezt vágás nélkül.

(Fotó: Johns Hopkins University, Science Robotics)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
Mire képes ma valójában a genetika, és mi az, ami csak porhintés?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorának vendége Dr. Varga Máté egyetemi docens, az ELTE TTK Biológiai intézetének, Genetikai tanszékének az oktatója volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.