A világon elsőként végzett emberi segítség nélkül laparoszkópos műtétet egy robot

2022 / 01 / 29 / Palotai Nándor
A világon elsőként végzett emberi segítség nélkül laparoszkópos műtétet egy robot
A tesztek során a robot teljesen önállóan képes volt összevarrni beleket, ami az egyik legnehezebb feladat egy sebésznek. Igaz, emberek helyett egyelőre még csak sertésszöveteken engedték dolgozni a robotot.

Egy bélszakasz két végének összekapcsolása az egyik legnagyobb kihívást jelentő művelet a gyomor- és bélrendszeri sebészetben, amihez az orvosnak nagy pontossággal és következetesen kell varrnia, hiszen a legkisebb hiba is szivárgáshoz vezethet, aminek életveszélyes következményei lehetnek a páciensre nézve.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói által tervezett robot sikerrel hajtotta végre a fentebb említett műveletet disznók lágyszövetein, ráadásul mindezt emberi irányítás nélkül, a nagy alhasi vágásokat és hegeket nélkülöző laparoszkópos technikával. A Smart Tissue Autonomous Robot (STAR) eredményeiről a Science Robotics oldalán megjelent tanulmányban, illetve az egyetem honlapján számoltak be a kutatók.

Alex Krieger gépészmérnök, a Johns Hopkins Egyetem adjunktusa és Jim Kang, aki szintén a Johns Hopkins Egyetem elektro- és számítástechnika professzora, a Washingtoni Nemzeti Gyermekkórház tagjaival közösen együttműködve hozták létre a robotot. A STAR egy kamerarendszeren keresztül, valós időben érzékeli a szöveteket, a laparoszkóp mozgatásában és a műtét végrehajtásában – illetve adott esetben a váratlanul felmerülő problémák megoldásában – pedig gépi tanuláson alapuló algoritmus segíti.

"A robotos anasztomózis az egyik módja annak, hogy a nagy pontosságot és megismételhetőséget igénylő sebészeti feladatokat pontosabban és precízebben lehessen végrehajtani minden betegnél, függetlenül a sebész szakértelmétől"

– mondta Krieger, aki szerint a módszer általánossá válásával sokkal demokratikusabbá válhatna az egészségügy, és kiszámíthatóbbá válhatna az egyes műtétek végkimenetele is.

A robot előző, 2016-os verziója már szintén képes volt megoldani a nagy precizitást igénylő bélösszevarrást, azonban azt a példányt még részben ember irányította, továbbá a műtét is még a hagyományos módon, nagy metszést hagyva történt. 2017-re a robot tovább finomodott, mozdulatai már hatékonyabbnak bizonyultak a sebészekénél is, mint ahogyan az a fentebbi videóban is látszik.

A jelenlegi legfejlettebb, és most már emberi segítséget nem igénylő prototípus, a STAR a tesztek során négy különböző alkalommal is nem csak hibátlanul, de Krieger tapasztalatai szerint az embereknél nagyságrendekkel jobb végeredménnyel oldotta meg a feladatot, ráadásul a laparoszkópos technológiának köszönhetően mindezt vágás nélkül.

(Fotó: Johns Hopkins University, Science Robotics)


1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Mekkora eséllyel tart az emberi evolúció egy új faj kialakulásának az irányába?
Fajunk 300 ezer évvel egyedüli emberfaj lett a bolygón, az viszont nehéz kérdés, hogy éppen egy új faj kialakulásának az irányába tart-e az evolúciónk. Ennek oka, hogy bizonyos tényezők ebbe az irányba mutatnak, míg mások épp az ellenkezőbe. Elmondjuk, milyen körülmények esetén alakulhatna ki belőlünk egy új faj.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.