Bár a dinoszauruszok több mint 60 millió éve kihaltak, valójában még mindig köztünk élnek, csak ma már madaraknak hívjuk őket, mellettük pedig – talán nem meglepő módon – a krokodilok számítanak a legközelebbi ma élő rokonaiknak, így tőlük következtethetünk arra is, vajon milyen lehetett az egykori óriások húsa.
Steve Brusatte paleontológus – aki a Jurassic World-filmek tanácsadójaként segített hitelesebbé tenni az őslények megjelenítését – szerint mivel a modern világban az emberek rengetegféle állatot megesznek, így semmi ok azt gondolni, hogy a dinoszauruszokat nem ehettük volna meg.
Nagy valószínűséggel a dinoszauruszhús ehető is lett volna, sőt fajtától függően talán még finom is. De természetesen biztosan akadtak volna olyan fajok, amelyek mérgezőek vagy ehetetlenek lettek volna.
A modern dinoszauruszok, tehát a madarak és a krokodilok ma is gyakran kerülnek tányérra, és csak ritkán jelentenek kockázatot. Létezik azonban néhány kivétel, például az új-guineai csuklyás pitohi, amelynek tollai és húsa erős idegmérget tartalmaz. A madár mérgező rovarokat fogyaszt, a toxikus anyag pedig felhalmozódik a szöveteikben, de úgy, hogy őt nem károsítja, ám a ragadozókat elriasztja. Már a puszta érintése is kockázatos lehet, zsibbadással, bizsergéssel járhat, nagyobb adag pedig bénuláshoz, szívmegálláshoz vagy akár halálhoz is vezethet. Jack Dumbacher madárkutató szerint „grammra vetítve az egyik legmérgezőbb természetes anyag”.
Ha sikerülne messziről elkerülni azokat a dinoszauruszokat, amelyek mérgező anyagokat halmoztak fel a szervezetükben, akkor jöhetne a kóstolás.
A mai gasztronómia is azt mutatja, hogy a legfinomabb állatok gyakran a fűvel vagy levelekkel táplálkozó növényevők, ezek húsa általában zsengébb és kellemesebb, így – Brusatte paleontológus szerint – egy Brontosaurus, Triceratops vagy Stegosaurus húsa valószínűleg különösen ízletes lett volna. Ezzel szemben egy ragadozó, mint a Tyrannosaurus (T-rex) vagy a Velociraptor húsa aligha lenne ínycsiklandó, valószínűleg kemény, rágós, kellemetlen ízű falatok lennének.
Egyébként a múlt már adott némi ízelítőt az őskori gasztronómiából: 1984-ben egy Alaszkában talált, 50 ezer éves bölény húsából főztek pörköltet, az ízét pedig úgy írták le, hogy bár semmi baj nem volt vele, kissé azért érződött rajta, hogy az állat a pleisztocén korból származik.
(Forrás: IFL Science, fotó: Unsplash / Andrew Lvov és Vaibhav Pixels)
Ez is érdekelhet: