A Harvard tudósai egy lépéssel közelebb kerültek a hibernáció megvalósításához

2020 / 06 / 29 / Bobák Áron
A Harvard tudósai egy lépéssel közelebb kerültek a hibernáció megvalósításához
A hibernáció legalább olyan régóta foglalkoztatja a sci-fi írók fantáziáját, mint a repülő autók vagy az öntudattal rendelkező robotok, és a legújabb fejlemények tükrében lehet, hogy ez lesz az, ami elsőként megvalósul a háromból.

A hibernáció ugyanis nem csak az írókat, rendezőket hanem a tudósokat is régóta foglalkoztatja, most pedig a Harvard Medical School neurológusainak sikerült komoly előrelépést elérniük a területen. A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók olyan idegsejteket találtak az egerek hipotalamuszában, amelyek stimulálásával egy hibernációszerű állapot idézhető elő.

Bár a hibernáció általában az űrutazással kapcsolatban kerül elő, az orvostudomány számára sokkal szerteágazóbb lenne a felhasználási területe annál, mint hogy távoli bolygókra utazhassunk. Az életfolyamatok jelentős lelassítása például megakadályozhatná az agykárosodást a stroke-os betegeknél és új kezelési módokat eredményezhetne az anyagcsere-betegségekben (például cukorbetegségben) szenvedőknek.

A hibernációszerű, kábult állapot a természetben több állatnál is megfigyelhető, elég csak a medvék téli álmára gondolni. Az ilyen állapot közös jellemzői, hogy az állatok testhőmérséklete jelentősen lecsökken, az anyagcsere-folyamataik pedig lelassulnak. A kutatók hozzáteszik, hogy bár a természetben ez egyáltalán nem szokatlan, a hibernáció biológiai háttere még mindig kevésbé feltérképezett terület, például keveset tudunk arról, hogy milyen szerepe van ennek az állapotnak az előidézésében magának az agynak.

Bár az egerekre nem jellemző a hibernáció, ám a hozzá hasonló kábultság náluk is megfigyelhető, amikor a hőmérséklet különösen alacsony, az élelem pedig szűkös. A neurológusoknak először azt figyelték meg, hogy a kábult állapot létrejöttekor mely agyterületek mutatnak fokozott aktivitást, majd további kísérletekkel sikerült leszűkíteniük a kört a hipotalamuszban található avMLPA területre. Ennek ingerlésével aztán mesterségesen is képesek voltak előidézni a testhőmérséklet és a motoros képességek hirtelen csökkenését.

Senmiao Sun, a tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a melegvérű állatoknál a testhőmérséklet szigorúan szabályozott. "Az embereknél például néhány foknyi csökkenés hipotermiához vezethet és halálos lehet. Ez a fajta kábulat viszont megkerüli ezt a szabályozást, és lehetővé teszi a testhőmérséklet drasztikus csökkenését" - magyarázta Sun, aki szerint az egereken végzett kísérletek közelebb vihetnek ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan lehet előidézni ezt az állapotot más élőlényeknél is.

A kutatók hangsúlyozták, hogy az egereken végzett kísérletek még nem jelentik, hogy egyfajta neuron felelős a kábult állapotért, a felfedezés ugyanakkor jó kiindulópontot jelenthet a további kutatásokhoz. A Harvard idegtudósai ezután a kábult állapot hosszútávú hatásait igyekeznek feltérképezni, emellett igyekeznek megállapítani, hogy pontosan milyen neuronok játszanak még szerepet az állapot létrejöttében és hogy pontosan hogyan idézik elő az avMLPA idegsejtek a kábulatot.

(Harvard, Futurism, Fotó: Getty Images)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
A történelem leghosszabb kukássztrájkja tragédiával kezdődött és Martin Luther King halálával végződött
Miután 1968 februárjában Echol Cole és Robert Walker hulladékrakodó munkások életüket vesztették egy kukásautó szeméttömörítőjében, Memphisben hónapokon át minden nap az utcára vonultak a köztisztasági alkalmazottak, hogy emberhez méltóbb bánásmódot, valamint magasabb béreket és a szakszervezetük elismerését követeljék a kormányzattól. Az események azonban nem várt fordulatot vettek, mikor Martin Luther King az oldalukra állt.
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
Kiderült: ezért változik a római üveg idővel fotonikus kristállyá
A 2000 évig a föld alá temetett római üveg lassanként egy különös kristállyá alakul át, amiben rendkívül furán törik meg a fény – ez a fotonikus kristály, és a kutatók végre rájöttek, hogy miért történik ez a meglepő jelenség.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.