Az emberi hibernáció valóra válthatja a mélyűri utazást

2020 / 04 / 06 / Justin Viktor
Az emberi hibernáció valóra válthatja a mélyűri utazást
Az űrrepülések távolsága és időtartama ma limitált, mert az űrhajók és a technológia még nem áll készen a határok jelentős kiterjesztésére. Szerencsére komoly hibernációs kutatásba kezdett az ESA, és azt már most tudni, hogy a dolog lehetséges.

A jövőbeni mélyűri felderítés sikeréhez, elengedhetetlenek a szélsőséges változások a mai űrhajók felépítésében, és az űrhajósok világűrbeli tartózkodásának kezelésében. Az Európai Űrügynökség (ESA) kutatói most új tanulmányt készítettek, amely felmérte az emberi hibernáció lehetőségeit.

A kutatók megvizsgálták, hogy a hibernáció hogyan befolyásolhatja egy Mars felé tartó űrhajó legénységének általános tervét és útját. Arra jöttek rá, hogy számos előnnyel járna egy kisebb űrhajó használata. Amint a legénység lakóterét (amire így már nincs szükség) eltávolítják, a kevesebb készlettel együtt, az űrhajó tömege máris egyharmaddal csökken.

Robin Biesbroek, az ESA Concurrent Design Facility-ből (CDF), így foglalta össze: “Az űrhajó architektúrájának, logisztikájának, a sugárzás elleni védelemnek, az energiafogyasztásnak és az általános küldetés-tervezésnek a kiigazításán dolgoztunk.“

A CDF olyan központ, amely lehetővé teszi a szakemberek számára a javasolt jövőbeli missziók előzetes értékelését. Azt tervezik, hogy felmérik az emberi hibernáció előnyeit és hátrányait egy hosszú út során, egy olyan bolygóra, mint például a Mars.

"Megvizsgáltuk, hogyan lehetne az űrhajósokat a legjobb módszerrel hibernálni, mit tehetnénk vészhelyzet esetén, hogyan kezelhető az emberi biztonság, és még azt is, hogy a hibernálás milyen hatással lenne a csapat pszichológiájára”

- tette hozzá Biesbroek.

A csapat elkészítette a lakóhely-architektúra első vázlatait és kidolgoztak egy ütemtervet annak érdekében is, hogy 20 éven belül lehetséges megközelítéseket találhassanak az űrhajósok hibernálásához, a Marsi úton. Az emberek anyagcseréjének olyan módon történő lelassítása,  mint ahogy az állatok esetében történik, még nem lehetséges (bár az élet, más formái esetében szemlátomást képes rá). Mivel azonban a hasonló módszereket már alkalmazzák traumatikus sérülések áldozatainak megmentésére, ez nem is esik kívül a lehetőségek körén.

“A hibernációt egy ideje már, az alapvető szabályokat átíró eszközként javasolják az emberi űrutazáshoz."

"Ha sikerülne 75 százalékkal csökkenteni egy űrhajós alapvető anyagcseréjét - hasonlóan ahhoz, amit megfigyelhetünk a természetben a nagy testű, hibernálást alkalmazó állatoknál, például bizonyos medvéknél, az jelentős tömeg és költségmegtakarítást eredményezhetne, és a hosszú távú felfedező küldetések is megvalósíthatóvá válnának”

- mondta Dr. Jennifer Ngo-Anh, a kutatás vezetője.

Dr. Ngo-Anh szerint az űrhajósok hosszú távú hibernálásának ötlete egyáltalán nem őrültség. Az elmúlt két évtizedben egy ezzel összevethető módszer segített már a kritikus állapotban lévő traumatikus sérülteknek, és súlyos műtéteken átesett embereknek is. A fejlett világ nagyobb egészségügyi központjainak mindegyikében léteznek protokollok a terápiás hipotermia kiváltására az anyagcsere csökkentése érdekében, hogy időt nyerjenek, mivel ezáltal a betegek állapota egy jobb állapotban stabilizálható, mint a módszer nélkül.

"Arra törekszünk, hogy a jövőben számíthassunk erre a módszerre, azáltal, hogy megvizsgáljuk azokat agyi útvonalakat, amelyek aktiválódnak vagy blokkolódnak a hibernáció megkezdésekor, kezdve az állatokkal és folytatva az emberekkel" - tette hozzá Dr. Ngo-Anh.

A személyzet hibernálása, a mélyűr hatalmas távolságainak leküzdése hamarosan átkerülhet majd a sci-fi filmekből a valóságba.

(Forrás: IntelligentLiving Képek: SpaceWorks)


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Képesek lennénk észlelni idegen térhajtóműveket – de csak egy esetben
Ha az idegenek használnak térhajtóműveket, akkor a jelenlegi technológia mellett ezeket már érzékelhetjük. Legalábbis egy, katasztrofális esetben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.