A hibrid kormánykerék tudja, mire van szüksége az autóvezetőknek

2022 / 06 / 18 / Bobák Zsófia
A hibrid kormánykerék tudja, mire van szüksége az autóvezetőknek
A futurisztikus kormánykerekek formája nem újdonság, de a képességeiket lehet még fokozni.

A General Motors 1953-as koncepcióautója, a Firebird I már a múlt évszázad közepére elhozta a nem kifejezetten versenyzési célokra szánt járművek körébe is a manapság leginkább F1 versenyautókon látható kormánykerék megoldást: a szögletes kialakítású berendezést, aminek köszönhetően a sofőr nem is egyszerű autóban, hanem inkább repülőgépen érezhette magát. A Firebird nem véletlenül kapott ilyen speciális kormánykereket, az autó tervezésekor ugyanis a vadászgépek struktúrája szolgáltatta a mintát a formához. A járművet azonban nem hétköznapi használatra szánták, sokkal inkább annak tesztelésére, hogy a gázturbinás meghajtás tud-e és pontosan hogyan tud működni az autók esetében.

Később a Knight Rider KITT-je jelent meg hasonlóan szögletes kormánykerékkel a televíziók képernyőin, majd tavaly a Tesla bejelentette, hogy a Model S-eket is ilyen berendezéssel fogják majd felszerelni és a Lexus LF-Z koncepciótervein is a szögletes forma köszön vissza. A hagyományostól eltérő megoldás teljesen más vezetési élményt nyújthat és akár ízlés kérdése is lehet, hogy ki melyik forma mellett teszi le a voksát.


Az 1953-as Firebird I (Kép: GM Heritage Center)

Zijie Liu, a Kínai Művészeti Akadémia ipari tervezője kutatásai során azt vizsgálta, hogy vajon milyen esetben döntenek (vagy döntenének, ha lenne rá lehetőségük) az emberek egyik vagy másik verzió mellett, vagyis milyen pszichológiai szükségletek motiválják az autóvezetőket arra, hogy sportosabban vagy kényelmesebben és a biztonságot előtérbe helyezve akarjanak vezetni. Az eredmények alapján arra a következtetésre jutott, hogy, mivel útközben az éppen aktuális hangulat is befolyásolhatja azt, hogy milyen stílusban irányítja a járművet valaki, ezért a legjobban az igényekhez illeszkedő kialakítást a kombinált kormánykerék jelenti, ami tradicionálisan kör alakú, de szükség esetén egy gombnyomással átalakítható "versenykormánnyá".

A modellt, amivel elnyerte az A’ Design Award ezüstérmét, a tervező cink ötvözetből, a megfelelő fogást biztosító felületet szilícium-dioxidból és szőtt anyagból állította össze - ez utóbbi fontos aspektusa a berendezésnek, mivel a sportosabb vezetési módban a stabilabb kormánytartás nagyobb hangsúlyt kap. A kormánykereket két vezetési módba lehet állítani: természetes módban a kormány összecsukott állapotban van és a megszokott formára hasonlít, sportos módban kinyílnak a szélső fogantyúk, W alakot alkotva, átalakul a közepén található kijelző is, ami ilyenkor több adatot mutat a járműről, és a versenyautókat imitáló vezetési élményben lehet része a sofőrnek.

Bár a hibrid megoldás még csak koncepció, de a tervező szerint a jövő kormánykerekeit ez a hibrid struktúra fogja jellemezni, ami az embereknek jobb döntési lehetőséget és nagyobb szabadságot biztosít, vagyis az egyszerű "buta" kormánykerekek a múlt emlékeivé válhatnak és felválthatják őket az egyre intelligensebb eszközök.

(Fotó: A' Design Award/Zijie Liu, GM Heritage Center)

Lehet, hogy a Tesla túllőtt a célon a Knight Ridert idéző kormánykerékkel A megújult Tesla Model S belseje kétségkívül egyedi látvány, de a szögletes kormány a szakértők szerint veszélyes is lehet.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.