Lehet, hogy a Tesla túllőtt a célon a Knight Ridert idéző kormánykerékkel

2021 / 01 / 29 / Bobák Áron
Lehet, hogy a Tesla túllőtt a célon a Knight Ridert idéző kormánykerékkel
A megújult Tesla Model S belseje kétségkívül egyedi látvány, de a szögletes kormány a szakértők szerint veszélyes is lehet.

Elon Musk vállalata szerdán mutatta be a megújult Model S-t és Model X-et, amelyek külsőre ugyan csak minimálisan változtak, ám a beltér annál nagyobb ráncfelvarráson esett keresztül. A kocsiban a középkonzolon található érintésérzékeny kijelző immár a Tesla Model 3-hoz hasonlóan nem függőlegesen, hanem vízszintesen helyezkedik el, de a hatalmas kijelzőnél is látványosabb az autó kormánya, amiről a legtöbb embernek egyből a Knight Rider KITT-je jutott az eszébe. Bár a Teslának ezzel a megoldással kétségkívül sikerült még inkább ráirányítani a figyelmet az új modellekre, ám sokan nem igazán voltak lenyűgözve ettől az újítástól.

"Milyen problémát old ez meg?" - teszi fel a kérdést a Roadshow szerzője, Tim Stevens is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az autók kormánya nem véletlenül kerek, amióta világ a világ. Szögletes kormánykereket főleg versenyautókban, például a Forma-1-ben szoktunk látni, ahol ez teljesen rendben is van, hiszen az autók a pilóta legkisebb mozdulatára is reagálnak, a kormányt pedig alig 180 fokban lehet elforgatni. Egy hagyományos személyautó kormánya ezzel szemben körülbelül 900 fokban forog, így biztosítva, hogy egy óvatlan mozdulattal ne kormányozhassuk neki a kocsit a fának vagy a mellettünk haladónak.

Stevens szerint a Telsa megoldása parkolásnál sem lesz igazán praktikus, de a hátrányai akár olyan hétköznapi helyzetekben is megmutatkozhatnak, mint amikor belehajtunk egy kátyúba. A kormány apró elmozdulása kerek kormánynál nem probléma, de egy szögletes kormánynál a kezünk könnyen leugorhat a kormányról, balesetet okozva. És ha már a balesetek szóba kerültek: a kerek kormány egy ütközésnél inkább védi a sofőrt a sérülésektől, míg a szögletes kormány könnyen megütheti a kezünket vagy akár a fejünket, súlyos sérüléseket okozva. Stevens hozzáteszi, hogy a Tesla más területeken oda szokott figyelni a biztonságra, a légzsákokat például úgy helyezték el az autóikban, hogy egy baleset esetén a középkonzol kijelzője ne okozhasson sérülést az utasoknak, tehát elképzelhető, hogy a kormánynál is gondoltak a hasonló lehetőségekre.

A Tesla sosem jut el a teljes önvezetésig a legnagyobb konkurensük szerint A Waymo vezérigazgatója szerint Elon Musk rossz irányt választott.

Elon Musk legújabb PR-fogása?

Többen megjegyzik azt is, hogy a Tesla rajzolhat bármit a látványtervekre, de hogy lehet-e szögletes kormány a kocsiban, az úgyis attól függ, hogy az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság (NHTSA) engedélyezi-e. A Motortrend szerint a hatóság szabálygyűjteményében nincs pontosan definiálva, hogyan is kell kinéznie egy kormánynak, a kérdésükre viszont, hogy ez szabályos-e, az NHTSA csak annyit válaszolt, hogy több információra lesz szükségük, hogy erről nyilatkozzanak.

A lap szerint ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a Teslának esze ágában sincsen knight rideres kormánykerékkel piacra küldeni az új modelleket, és egyszerűen csak Elon Musk újabb PR-fogásáról van szó. A feltételezés nem teljesen alaptalan, ugyanis a Motortrend a Tesla weboldalának forráskódjában olyan - azóta már eltüntetett - képekre bukkant, amelyek teljesen hagyományos kormánnyal ábrázolják az új Model S belsejét. Ha a dolog tényleg csak egy PR-fogás volt, akkor eléggé bejött, hiszen miközben egy ráncfelvarrás általában nem sokakat hoz lázba, a Model S-ről az elmúlt napokban még olyan újságok is írtak, amik rendszerint keveset foglalkoznak autókkal.


Az új Model S egy jóval hagyományosabb kormánykerékkel

Tény, hogy a megújult Model S és Model X nem kizárólag emiatt említésre méltó, hiszen a Tesla egy sor újdonságot rakott a karosszéria alá. A 17 colos központi érintőképernyőt a Tesla állítása szerint egy olyan számítógép üzemelteti, ami 10 teraflopos teljesítményre képes, vagyis kvázi egy igazi gamer számítógépet találunk az autóban, emellett a Tesla a hátsó ülésekhez is rakott egy kisebb, 8 colos kijelzőt. Az autóban emellett találunk egy 22 hangszórós hangrendszert, HEPA-szűrőt és kormány- valamint ülésfűtést is. A 80 ezer dolláros indulóáron kapható kocsi egy, az eddigieknél is izmosabb változatban is kapható lesz, amely kevesebb mint két másodperc alatt gyorsul százra, a végsebessége 320 km/h körül van, és a gyári adatok szerint több mint 830 kilométert tud megtenni egy töltéssel.

(Fotó: Tesla)

További cikkek a témában:

Néhány Teslában mától már elérhető a "teljes önvezetés" funkció Elon Musk Twitteren jelentette be, hogy elkezdik ellátni az autóikat a "full self-driving" szolgáltatás béta verziójával, ami szerinte "kvantumugrás" lesz ahhoz képest, amit a kocsik eddig tudtak.

Karácsonyi ajándék a Teslától: ghetto blasterré alakíthatóak az autóik Az ünnepi hangulat jegyében a dudánk hangját is mekegésre vagy fingásra cserélhetjük, ha szeretnénk.

Elkészült az első, 400 mérföld feletti hatótávú elektromos autó. Naná, hogy egy Tesla A Tesla Model S az amerikai EPA szabvány szerinti álomhatárt döntötte meg, új specifikációja szerint 402 mérföld, 647 kilométeres megtehető úttal, egy feltöltéssel.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.