A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint

2024 / 04 / 17 / Pőcze Balázs
A korszakalkotónak szánt AI Pin óriási bukta az első kritikák szerint
Egy éve láthattuk először a Humane AI Pin nevű kütyüjét, amelyről az alkotói azt ígérték, hogy teljesen újragondolja az emberek és a mesterséges intelligencia (MI) érintkezésének a módját. Most megjelent a termék, és az első tesztek alapján amennyire sokat ígér, annyira rosszul teljesít.

2023 tavaszán egy TED-videóban villantottak fel egy-két részletet az AI Pinről, amelyet a Humane egyik alapítója, Imran Chaudhri Apple-veterán így jellemzett: "Ez egy újfajta hordható eszköz és platform, amely a kezdetektől fogva a mesterséges intelligencia számára készült. És teljesen önálló. Nincs szükség okostelefonra vagy más eszközre a párosításhoz. Úgy lép kölcsönhatásba a világgal, ahogyan te lépsz kölcsönhatásba a világgal, hallja, amit hallasz, látja, amit látsz, miközben az első a magánélet és a biztonság, és teljesen belesimul az életed hátterébe".

A novemberi bemutatón már néhány konkrétumot is elárultak, például hogy a Cosmos névre keresztelt operációs rendszer az utasításaink alapján automatikusan választja ki a feladathoz leginkább megfelelő MI-szolgáltatást. Ha valaki elkezd hozzánk idegen nyelven beszélni, a készülék lefordítja az elhangzottakat, ha a kamera elé tartunk valamilyen élelmiszert, akkor részletes információkat ad annak a tápértékéről. Mindezt egy négy és félszer négy és fél centis, ruhára csíptethető, kamerákkal, mikrofonokkal, hangszóróval és egy tenyérbe vetítő miniprojektorral felszerelt kütyü képében. Vagyis Siri, Alexa vagy épp Cortana után végre meg kellett volna, hogy érkezzen egy valóban használható digitális személyi asszisztens, hétszáz dollárért, és havi huszonnégy dolláros előfizetési díjért.

Pokolba már a szép szavakkal

Ahogyan az összes "forradalmi", "korszakalkotó" vagy "világmegváltó" innováció esetében, úgy az AI Pinnél is kellett, hogy legyen valamekkora különbség a tervezők víziója, a gyártók lehetőségei, a marketing ígéretei és a vásárlók elvárásai között. De az első tesztek alapján ez a kelleténél lényegesen nagyobbra, rés helyett szakadék méretűre sikerült. A The Verge-nél David Pierce, a The New York Times-nál Brian X. Chen, míg a Wirednél Julian Chokkattu tesztelte a készüléket, és a három szakíró gyakorlatilag ugyanarra jutott: akadnak pillanatok, amikor hasznos az AI Pin, de sokkal meghatározóbb az összkép szempontjából, hogy a Humane első terméke

túlmelegszik, megbízhatatlan válaszokat ad, lassú és még drága is.

A hangasszisztenseknél megszokott legalapvetőbb feladatokkal megbirkózik a kütyü - megmondja, hogy milyen időjárásra számítsunk, SMS-t ír a feleségünknek, hogy késünk, és kideríti, hogy milyen épülettel állunk szemben. Általában. A New York-i tőzsdét felismeri, a Brooklyn hidat már nem. Egy dobozos üdítőről megmondja, hogy kalóriamentes, és egy visszakérdés után azt is, hogy ettől még nem lesz egészséges. Ugyanakkor egy péksüteményről kissé szigorúan azt állítja, hogy egészségtelen, hiszen szénhidrát, amitől el lehet hízni, majd olyan szendvics-recepteket hallucinál hozzá, amiket lehet, hogy jobb nem elkészíteni. Volt újságíró, aki szerint olyan, mint az elromlott óra: naponta kétszer pontos. Akadt, aki inkább fej vagy íráshoz hasonlította a válaszok minőségét. Akárhogy is, ez egy olyan kütyünél, aminek helyettesítenie kéne a mobilunkat, kevés.

Ha a tévedések nem okoznának elég fejfájást, az mindenképpen fog, hogy már-már komikusan lassan érkeznek a válaszok a legalapvetőbb kérdésekre is. Sőt, arról is készült videó, ahogyan egy Beyoncé szám lejátszása helyett a szoftver felolvassa, hogy hogyan kell viselkednie, amikor egy szám lejátszására kérik, például kerülnie kell a visszakérdezést.

A ruhára csíptetéskor a pólónk, ingünk, kabátunk mögött lévő rész maga az apró akkumulátor, ami ugyan nem éget, de zavaróan meleg lesz - ugyanakkor a mágnes elég erős ahhoz, hogy ne potyogjon le a több mint kétszázötvenezer forintos játékszer. Mert az AI Pin egyelőre sajnos az. A melegedés, vagy a napfényben szinte láthatatlan képet vetítő, nehezen kezelhető miniprojektor ellenére nem a hardver, hanem a szoftver miatt. Hogy ezen tud-e segíteni az, hogy Sam Altman, az OpenAI első embere befektető a cégben, azt egyelőre nem tudni. Az viszont biztos, hogy inkább az ő pénze álljon AI Pinekben, mint a miénk.

(Fotó: Humane, Joan Cros/NurPhoto via Getty Images)

Bemutatták az elmúlt évek legjobban várt okoseszközét, amit teljes egészében a mesterséges intelligencia köré építettek Az Apple korábbi sikerkovácsai által tervezett AI Pin kijelző helyett a tenyerünkre vetíti ki az információkat, kommunikálni pedig a ChatGPT segítségével tudunk vele.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.