Bemutatták az elmúlt évek legjobban várt okoseszközét, amit teljes egészében a mesterséges intelligencia köré építettek

2023 / 11 / 10 / Bobák Áron
Bemutatták az elmúlt évek legjobban várt okoseszközét, amit teljes egészében a mesterséges intelligencia köré építettek
Az Apple korábbi sikerkovácsai által tervezett AI Pin kijelző helyett a tenyerünkre vetíti ki az információkat, kommunikálni pedig a ChatGPT segítségével tudunk vele. Hogy a készülék csupán egy kicsit felturbózott, ruhára csiptethető hangasszisztens vagy - ahogy a teverzői állítják - valóban az okoszeszközök következő lépcsőfoka, most még korai lenne megmondani, az viszont biztos, hogy ilyen eredeti próbálkozásra évek óta nem volt példa a hordható eszközök területén.

Az AI Pin bemutatását érthető módon hatalmas várakozás előzte meg, hiszen a Humane készüléke gyakorlatilag egy teljesen új termékkategóriát ígért, amit a készítői úgy pozicionáltak, mint az okostelefonok és okosórák utáni következő lépcsőfok. Az eszköz körüli felhajtást csak tovább növelte, hogy nem igazán lehetett tudni, hogy mire számíthatunk; csupán annyi volt biztos, hogy egy teljes egészében a mesterséges intelligencia köré szerveződő eszközről van szó, ami radikálisan szakít az érintőkijelzőkkel, és ehelyett a szóbeli kommunikációra helyezi a hangsúlyt.

Bár a Szilícium-völgyben nem ritka, hogy a hangzatos bejelentéseket végül csalódást keltő, félkész termékek követik, az AI Pin esetében bizakodásra adott okot, hogy a cég alapítói olyan veterán szakemberek, akiknek a neve lényegében már önmagában garancia a minőségre: Imran Chaudhri 1995-től kezdődően több mint 20 éven keresztül dolgozott az Apple-nél, ahol a felhasználói felületet tervező csapat vezetőjeként olyan termékek sikerében játszott kulcsszerepet, mint az iPhone, az Apple Watch vagy az iPod, míg felesége, Bethany Bongiorno 2008-tól vezette az iOS valamint a MacOS fejlesztését. A két szakember egyaránt 2016-ban távozott Cupertinóból, majd megalapították a Humane-t, amelynek első termékéről csütörtökön rántották le a leplet egy tízperces videó keretében.

A bemutatóból kiderült, hogy az AI Pin egy Cosmos névre keresztelt operációs rendszert használ, amely az utasításainknak megfelelően, automatikusan választja ki a feladathoz leginkább megfelelő mesterségesintelligencia-szolgáltatást. Ha például valaki elkezd hozzánk idegen nyelven beszélni, a készülék automatikusan lefordítja az elhangzottakat, ha megmutatunk neki valamilyen élelmiszert, akkor a gépi látás segítségével képes részletes információkat adni annak tápértékéről, és természetesen bármilyen felmerülő kérdésünkre is azonnal válaszol. A Humane nem árulta el pontosan, hogy milyen AI-szolgáltatásokat használnak, annyit viszont biztosan lehet tudni, hogy a készülék tervezésében szorosan együttműködtek a Microsofttal valamint az OpenAI-jal. Korábbi hírek szerint az AI Pin az utóbbi cég által kifejlesztett ChatGPT köré szerveződik, és annak fejlettebb, a GPT-4 nagy nyelvi modellen alapuló változatát használja.

A meglehetősen kicsi, 47x44 milliméteres készüléket kifejezetten úgy tervezték, hogy azt a ruhára csíptetve lehessen viselni, így mindig kéznél van, amikor szükségünk van rá. Ebből a szempontból kifejezetten fontos, hogy az AI Pin mindössze 34 grammos, így a belső akkumulátor üzemidejét növelő egységgel (battery booster) együtt is alig negyedannyit nyom, mint egy átlagos okostelefon. Utóbbinak köszönhetően egyébként a tervezői szerint a készülék nagyjából egynapos üzemidővel rendelkezik, de mivel a battery booster cserélhető, ezért ha tartunk magunknál egy feltöltött pótegységet, garantáltan soha nem kell amiatt aggódnunk, hogy az AI Pin lemerül. Ahhoz, hogy a készüléket használni tudjuk, az AI Pin mellett egy apró hangszórót is magunkra kell csíptetnünk, ami a kétirányú kommunikációban játszik fontos szerepet, emellett található rajta egy jelzőfény is, ami felvillanással jelzi, ha értesítést kaptunk.

Bár az AI Pin egyik nagy újítása, hogy a tervezői elkanyarodtak a mai okoseszközök kijelzőorientált dizájnfilozófiájától, a készülék azért ennek ellenére is képes vizuális információkat megjeleníteni, mégpedig egészen egyedi módon: az AI Pinbe beépített, 720p-s felbontású monokróm lézerprojektor egyenesen a tenyerünkre vetíti ki az információkat, mint például a pontos időt, az időjárást, a zenelejátszó gombjait vagy a közelben található helyeket. A készülékben található 13 megapixeles nagy látószögű kamera valamint a mélységérzékelő és mozgásérzékelő szenzor segítségével az AI Pint ilyenkor gesztrusirányítással is kezelhetjük, például a tenyerünk mozgatásával vagy a mutató- és hüvelykujjunk összecsippentésével. A hangutasítások és a gesztusirányítás mellett a készülék touchpaddel is irányítható, amivel többek között aktiválhatjuk a mikrofont, hívásokat fogadhatunk vagy fotózhatunk.

A Humane kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett a személyiségi jogok védelmére, így az AI Pinbe egy jelzőfényt is beépítettek. Ez narancssárga fénnyel jelzi, ha bármelyik szenzor aktív, vagyis a készülékkel nem lehet titokban fotózni vagy hangfelvételeket készíteni másokról, és garantálja, hogy a készülék tulajdonosát se tudják illetéktelenek megfigyelni. A cég hangsúlyozta, hogy az AI Pin mikrofonja és kamerája nincsenek folyamatosan bekapcsolva, azok csak a felhasználó szándékának megfelelően aktiválódnak, ha szükség van rájuk.

A készülék specifikációjáról a Humane egyelőre nem adott teljes körű tájékoztatást, így többek között azt sem lehet tudni, hogy az AI Pin milyen kameraszenzort használ, és a processzorról is csak annyit árultak el, hogy egy nyolcmagos Snapdragon chipről van szó. Amit biztosan lehet tudni, hogy a készülék 4 GB RAM-mal és 32 GB tárhellyel kerül forgalomba, emellett van benne GPS és Bluetooth-egység, a szélessávú adatkapcsolatot pedig a WI-FI és 4G-s mobilinternet garantálja. Utóbbi nyilvánvalóan elmaradhatatlan egy olyan eszköz esetében, ami felhőalapú AI-szolgáltatásokkal működik, éppen emiatt viszont az AI Pin vásárlóinak a készülék 700 dolláros árán felül a havonta 24 dollárba (kb. 8500 forintba) kerülő előfizetési díjjal is számolniuk kell. Ez magában foglalja a T-Mobile által biztosított korlátlan mobilnetet és telefonhívást, emellett a felhőtárhelyet is, ahol a fotókat, videókat tárolhatjuk.

Ahogy a fentiekből is látható, az AI Pin valóban az elmúlt évek legambiciózusabb kísérlete a hordható eszközök megreformálására, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az okostelefonokhoz képest olyannyira más funkcionalitással rendelkezik, ami miatt az összehasonlítás értelmetlen lenne. Az AI Pin a jelenlegi formájában sokkal inkább tűnik egy ruhára csiptethető Amazon Echónak, persze a hordozhatóságának, a beépített kamerának és projektornak valamint a GPT-4-nek köszönhetően azért jóval szélesebb funkcionalitással bír, mint egy hagyományos hangasszisztens. A készüléket egyelőre kizárólag az USA-ban lehet megvásárolni; az amerikai vásárlóknak november 16-tól lesz lehetőségük előrendelni az AI Pint, aminek az értékesítése valamikor a jövő év elején kezdődik.

(Fotó: Humane)

Úgy tűnik, hogy megszületett a világ első olyan okosszemüvege, amelyet érdemes megvenni A kritikusok dicsérik a Ray-Ban és a Facebook anyavállalata, a Meta közös termékét.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.