Bemutatták az elmúlt évek legjobban várt okoseszközét, amit teljes egészében a mesterséges intelligencia köré építettek

2023 / 11 / 10 / Bobák Áron
Bemutatták az elmúlt évek legjobban várt okoseszközét, amit teljes egészében a mesterséges intelligencia köré építettek
Az Apple korábbi sikerkovácsai által tervezett AI Pin kijelző helyett a tenyerünkre vetíti ki az információkat, kommunikálni pedig a ChatGPT segítségével tudunk vele. Hogy a készülék csupán egy kicsit felturbózott, ruhára csiptethető hangasszisztens vagy - ahogy a teverzői állítják - valóban az okoszeszközök következő lépcsőfoka, most még korai lenne megmondani, az viszont biztos, hogy ilyen eredeti próbálkozásra évek óta nem volt példa a hordható eszközök területén.

Az AI Pin bemutatását érthető módon hatalmas várakozás előzte meg, hiszen a Humane készüléke gyakorlatilag egy teljesen új termékkategóriát ígért, amit a készítői úgy pozicionáltak, mint az okostelefonok és okosórák utáni következő lépcsőfok. Az eszköz körüli felhajtást csak tovább növelte, hogy nem igazán lehetett tudni, hogy mire számíthatunk; csupán annyi volt biztos, hogy egy teljes egészében a mesterséges intelligencia köré szerveződő eszközről van szó, ami radikálisan szakít az érintőkijelzőkkel, és ehelyett a szóbeli kommunikációra helyezi a hangsúlyt.

Bár a Szilícium-völgyben nem ritka, hogy a hangzatos bejelentéseket végül csalódást keltő, félkész termékek követik, az AI Pin esetében bizakodásra adott okot, hogy a cég alapítói olyan veterán szakemberek, akiknek a neve lényegében már önmagában garancia a minőségre: Imran Chaudhri 1995-től kezdődően több mint 20 éven keresztül dolgozott az Apple-nél, ahol a felhasználói felületet tervező csapat vezetőjeként olyan termékek sikerében játszott kulcsszerepet, mint az iPhone, az Apple Watch vagy az iPod, míg felesége, Bethany Bongiorno 2008-tól vezette az iOS valamint a MacOS fejlesztését. A két szakember egyaránt 2016-ban távozott Cupertinóból, majd megalapították a Humane-t, amelynek első termékéről csütörtökön rántották le a leplet egy tízperces videó keretében.

A bemutatóból kiderült, hogy az AI Pin egy Cosmos névre keresztelt operációs rendszert használ, amely az utasításainknak megfelelően, automatikusan választja ki a feladathoz leginkább megfelelő mesterségesintelligencia-szolgáltatást. Ha például valaki elkezd hozzánk idegen nyelven beszélni, a készülék automatikusan lefordítja az elhangzottakat, ha megmutatunk neki valamilyen élelmiszert, akkor a gépi látás segítségével képes részletes információkat adni annak tápértékéről, és természetesen bármilyen felmerülő kérdésünkre is azonnal válaszol. A Humane nem árulta el pontosan, hogy milyen AI-szolgáltatásokat használnak, annyit viszont biztosan lehet tudni, hogy a készülék tervezésében szorosan együttműködtek a Microsofttal valamint az OpenAI-jal. Korábbi hírek szerint az AI Pin az utóbbi cég által kifejlesztett ChatGPT köré szerveződik, és annak fejlettebb, a GPT-4 nagy nyelvi modellen alapuló változatát használja.

A meglehetősen kicsi, 47x44 milliméteres készüléket kifejezetten úgy tervezték, hogy azt a ruhára csíptetve lehessen viselni, így mindig kéznél van, amikor szükségünk van rá. Ebből a szempontból kifejezetten fontos, hogy az AI Pin mindössze 34 grammos, így a belső akkumulátor üzemidejét növelő egységgel (battery booster) együtt is alig negyedannyit nyom, mint egy átlagos okostelefon. Utóbbinak köszönhetően egyébként a tervezői szerint a készülék nagyjából egynapos üzemidővel rendelkezik, de mivel a battery booster cserélhető, ezért ha tartunk magunknál egy feltöltött pótegységet, garantáltan soha nem kell amiatt aggódnunk, hogy az AI Pin lemerül. Ahhoz, hogy a készüléket használni tudjuk, az AI Pin mellett egy apró hangszórót is magunkra kell csíptetnünk, ami a kétirányú kommunikációban játszik fontos szerepet, emellett található rajta egy jelzőfény is, ami felvillanással jelzi, ha értesítést kaptunk.

Bár az AI Pin egyik nagy újítása, hogy a tervezői elkanyarodtak a mai okoseszközök kijelzőorientált dizájnfilozófiájától, a készülék azért ennek ellenére is képes vizuális információkat megjeleníteni, mégpedig egészen egyedi módon: az AI Pinbe beépített, 720p-s felbontású monokróm lézerprojektor egyenesen a tenyerünkre vetíti ki az információkat, mint például a pontos időt, az időjárást, a zenelejátszó gombjait vagy a közelben található helyeket. A készülékben található 13 megapixeles nagy látószögű kamera valamint a mélységérzékelő és mozgásérzékelő szenzor segítségével az AI Pint ilyenkor gesztrusirányítással is kezelhetjük, például a tenyerünk mozgatásával vagy a mutató- és hüvelykujjunk összecsippentésével. A hangutasítások és a gesztusirányítás mellett a készülék touchpaddel is irányítható, amivel többek között aktiválhatjuk a mikrofont, hívásokat fogadhatunk vagy fotózhatunk.

A Humane kifejezetten nagy hangsúlyt fektetett a személyiségi jogok védelmére, így az AI Pinbe egy jelzőfényt is beépítettek. Ez narancssárga fénnyel jelzi, ha bármelyik szenzor aktív, vagyis a készülékkel nem lehet titokban fotózni vagy hangfelvételeket készíteni másokról, és garantálja, hogy a készülék tulajdonosát se tudják illetéktelenek megfigyelni. A cég hangsúlyozta, hogy az AI Pin mikrofonja és kamerája nincsenek folyamatosan bekapcsolva, azok csak a felhasználó szándékának megfelelően aktiválódnak, ha szükség van rájuk.

A készülék specifikációjáról a Humane egyelőre nem adott teljes körű tájékoztatást, így többek között azt sem lehet tudni, hogy az AI Pin milyen kameraszenzort használ, és a processzorról is csak annyit árultak el, hogy egy nyolcmagos Snapdragon chipről van szó. Amit biztosan lehet tudni, hogy a készülék 4 GB RAM-mal és 32 GB tárhellyel kerül forgalomba, emellett van benne GPS és Bluetooth-egység, a szélessávú adatkapcsolatot pedig a WI-FI és 4G-s mobilinternet garantálja. Utóbbi nyilvánvalóan elmaradhatatlan egy olyan eszköz esetében, ami felhőalapú AI-szolgáltatásokkal működik, éppen emiatt viszont az AI Pin vásárlóinak a készülék 700 dolláros árán felül a havonta 24 dollárba (kb. 8500 forintba) kerülő előfizetési díjjal is számolniuk kell. Ez magában foglalja a T-Mobile által biztosított korlátlan mobilnetet és telefonhívást, emellett a felhőtárhelyet is, ahol a fotókat, videókat tárolhatjuk.

Ahogy a fentiekből is látható, az AI Pin valóban az elmúlt évek legambiciózusabb kísérlete a hordható eszközök megreformálására, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy az okostelefonokhoz képest olyannyira más funkcionalitással rendelkezik, ami miatt az összehasonlítás értelmetlen lenne. Az AI Pin a jelenlegi formájában sokkal inkább tűnik egy ruhára csiptethető Amazon Echónak, persze a hordozhatóságának, a beépített kamerának és projektornak valamint a GPT-4-nek köszönhetően azért jóval szélesebb funkcionalitással bír, mint egy hagyományos hangasszisztens. A készüléket egyelőre kizárólag az USA-ban lehet megvásárolni; az amerikai vásárlóknak november 16-tól lesz lehetőségük előrendelni az AI Pint, aminek az értékesítése valamikor a jövő év elején kezdődik.

(Fotó: Humane)

Úgy tűnik, hogy megszületett a világ első olyan okosszemüvege, amelyet érdemes megvenni A kritikusok dicsérik a Ray-Ban és a Facebook anyavállalata, a Meta közös termékét.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.