A magyar állam érdekeltségébe kerül a Vodafone Magyarország

2022 / 08 / 22 / Bobák Áron
A magyar állam érdekeltségébe kerül a Vodafone Magyarország
A brit telekommunikációs vállalat hétfőn jelentette be, hogy 715 milliárd forintos üzlet keretében megválik a Magyarországi érdekeltségétől, amelynek új tulajdonosa a 4iG Nyrt., valamint a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül a magyar állam lesznek.

A cég által kiadott sajtóközlemény szerint a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-ben a Jászai Gellért által vezetett, szoros állami kötődésű 4iG 51%-os tulajdonrésszel fog rendelkezni, míg a Corvinus 49%-os kisebbségi tulajdonosa lesz a cégnek. “A Vodafone Hungary Magyarország egyik vezető konvergens hálózatüzemeltetője, a 4iG-val való egyesüléssel pedig tisztán a második legnagyobb szolgáltató jön létre a mobil és vezetékes kommunikáció területén” - írja a Vodafone Group közleménye, hozzátéve, hogy a tulajdonosváltás egyben a magyar államnak azt a törekvését is elősegíti, hogy egy jelentős nemzeti információ- és kommunikációtechnológiai céget hozzanak létre.

A 4iG tavaly már felvásárolta a Digi Csoportot valamint az Antenna Hungáriát, utóbbin keresztül pedig részesedést szereztek a Yettelben (korábbi nevén Telenorban) is, így a Vodafone Magyarország felvásárlása kétségkívül érdekes helyzetet teremt a magyar mobilpiacon. Az biztos, hogy a Vodafone ezzel jelentősen megerősíti a második helyét a Magyar Telekom mögött a mobilszolgáltatók versenyében, ahol az NMHH legfrissebb mobilpiaci jelentése szerint eddig nagyjából fej-fej mellett haladtak a Yettellel.

Nick Read, a Vodafone Group vezérigazgatója a hírekre reagálva elmondta, hogy a felvásárlás után létrejövő új vállalat növelni fogja a piaci versenyt, emellett nagyobb hozzáférése lesz a Magyarország digitalizációját elősegítő beruházásokhoz is. A korábban Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó 4iG eddig is számtalan állami beruházást nyert el, tavaly például a magyar állammal közösen alapítottak egy távközlési szuperholdingot, amelynek célja a már fentebb említett, stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalat létrehozása, emellett részt vesznek többek között a BKV informatikai rendszerének hosszú távú üzemeltetésében és számos más nagy, állami projektben is.

A felvásárlással kapcsolatban kerestük a Vodafone Magyarországot is, ám cikkünk megjelenéséig még nem válaszoltak.

(Borítókép: Vodafone)

Nevet vált a Telenor: Yettel néven folytatják márciustól Az egykor Pannon GSM néven indult szolgáltató 12 év után ismét megváltoztatja a nevét és a logóját is.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft bepillantást nyújtott azokba az új funkcióba, amelyek jövőre várják a felhasználókat
A Microsoft nagy újításokat tervez, többek között érkezik a Deep Search is a Bing keresőbe, ami alapvetően más élményt nyújt majd a keresések során.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.