A Semeru indonéz vulkán további kitöréssel fenyeget

2021 / 12 / 07 / Bobák Zsófia
A Semeru indonéz vulkán további kitöréssel fenyeget
A Semeru tűzhányó szombati kitörése óta már 34 halálos áldozatot követelt, Indonézia elnöke a mai napon bejelentette, 2000 otthont véglegesen át kell telepíteni biztonságosabb körzetekbe, mert a lakók visszatérése kockázatos lenne.

Jáva szigetének legmagasabb vulkánja, a 3676 méter magas Semeru szombaton tört ki, sötétségbe borítva a kelet-jávai Lumajang tartomány falvait, ahonnan a lakóknak azonnal menekülniük kellett, hátrahagyva értékeiket és a háziállataikat. A vulkáni hamu vastag rétegben rakódott le az épületekre, gyakran egészen a tetőkig érő torlaszt képezve, az utakat pedig sűrű, forró iszap lepte el. Ez volt az egyik legnagyobb veszélyforrás a helyiek számára, mivel égési sérüléseket okozott azoknak a lakóknak, akik nem vették észre időben, hogy nem csak az eső miatti áradás közeledik feléjük.

A helyszínen ugyanis heves esőzés kezdődött az elmúlt héten, ami egyszerre előny és hátrány a vészhelyzetben: a mentési munkákat nehezíti a kialakuló sárfolyam, de a forró füst negatív hatását némileg csökkenti, legalábbis az egyik lakos, a BBC értesülései szerint úgy nyilatkozott az AFP-nek, hogy egyedül az eső miatt tudtak lélegezni a kitörés után.

Indonézia a csendes-óceáni térség tűzgyűrű elnevezésű régiójában fekszik, ahol a tektonikus lemezek mozgása miatt nagyon gyakoriak a vulkánkitörések és a földrengések, ez a Föld legaktívabb vulkanikus területe. A patkó alakú övezet 40 000 kilométer hosszan húzódik, elérve egészen Észak-, és Dél-Amerika nyugati partjait, a National Geographic Society leírása szerint a bolygó összes tűzhányójának hetvenöt százaléka helyezkedik el ezen a vonalon. Indonéziában 130 aktív vulkán található, amelyeknek rendszeres kitörése miatt a lakosok gyakran kényszerülnek elhagyni az otthonaikat egy-egy ilyen esemény során. Bár ezek a kitörések meg sem közelítik a szintén a környéken található Karaktau 1883-as robbanását, de így is kockázatot jelentenek, a Semeruval kapcsolatban például még most is a kettes szintű készültségi szint van érvényben, vagyis a további aktivitás lehetősége nem kizárt.

A Reliefweb mai adatai szerint a halottak száma eddig 34 fő, de további legalább 17 személyt nem találtak még meg, 3697 lakót telepítettek ki és 2970 épület rongálódott meg. A katasztrófaelhárítók dolgoznak a mentési munkákon, de egyes lakók már vissza is tértek, hogy elszállítsák a helyszínen rekedt állataikat. A vészhelyzeti státuszt egyelőre 30 napra, 2022 január 3-áig hirdették ki, de a körzetbe látogató indonéz elnök, Joko Widodo bejelentése szerint a környék legveszélyesebb részéről 2000 otthont áttelepítenek máshová, a környék infrastruktúráját viszont amilyen hamar lehet, újraépítik.

(Fotó: Getty Images/Anadolu Agency)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.