A világ legismertebb hekkercsoportja is bekapcsolódott az ukrajnai háborúba

2022 / 02 / 27 / Bobák Áron
A világ legismertebb hekkercsoportja is bekapcsolódott az ukrajnai háborúba
Az Anonymous az elmúlt napokban több orosz kormányzati honlap működését is megbénította, az orosz médiában a háborúról szóló híreket kezdtek sugározni, az orosz honvédelmi minisztériumtól pedig 200 gigabájtnyi személyes adatot szereztek meg és tettek közzé.

A nemzetközi haktivistacsoport február 24-én jelentette be a Twitter-csatornáján, hogy hivatalosan is kiberháborút folytatnak az orosz kormánnyal szemben, amelynek okait egy szombaton közzétett videóban részletezték.

„Vlagyimir Putyin! Türelmesen vártunk rá, hogy válaszoljon a legutóbbi kérésünkre, de a vonakodása miatt kezd elfogyni a türelmünk. Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy úgy döntött, nem vesz rólunk tudomást, emiatt úgy határoztunk, hogy hadműveletet indítunk kifejezetten ön ellen” – mondja a videóban a hekkercsoport ismertetőjelének számító Guy Fawkes-maszkot viselő alak, aki ezután kifejti, hogy az elmúlt napokban sikerrel bénították meg a Kreml, a Russia Today és számos más orosz kormányzati szerv honlapját. Az Anonymous képviselője ezután így folytatja: „Csak idő kérdése, hogy napvilágra kerüljön mindaz a szenny, amit igyekezett eltitkolni a közösség elől, aminek hazugságokkal került az élére”, majd felszólítja az orosz elnököt, hogy „állítsa vissza az ukrán emberek jogait és mondjon le a posztjáról”.

A Yahoo News szerint a haktivisták az elmúlt napokban támadást indítottak többek között az orosz honvédelmi minisztérium és a Kreml honlapja ellen is, amely ennek eredményeként napok óta elérhetetlen. A CNN beszámolója szerint bár az oroszok elismerték a támadás tényét, azt vitatják, hogy amögött az Anonymous állna. A szervezet az orosz állami médiát is célba vette, a Twitteren közzétett videó szerint több csatornán az ukrajnai helyzetről szóló híradásokat kezdtek sugározni.

Az Anonymous emellett 200 gigabájtnyi adatot is közzétett, amit az orosz honvédelmi minisztérium szervereiről szereztek meg, és kormányzati tisztviselők nevét, e-mail címét, telefonszámát és jelszavát tartalmazza. Egy másik, szintén 200 gigabájtos adatbázis a fehérorosz Tetraedr fegyvergyártó-vállalat levelezéseit tartalmazza, amely a hekkerek szerint közreműködött az Ukrajna elleni invázióban.

A 2003-ban alakult hekkercsoport az elmúlt húsz évben számos kibertámadást követett el a legkülönbözőbb célpontok ellen. Az Anonymous fellépett többek között a Szcientológia Egyház, az ISIS és gyermekpornográfiát terjesztő oldalak ellen is, de támadták az Egyesült Államok, Kína és Izrael kormányzati oldalait is, csakúgy mint a Sonyt, a Visát, a Mastercardot és a PayPalt.

A CyberNews beszámolója szerint az elmúlt napokban több kiberbiztonsági szervezet, így például a disBalancer és a Hacken is olyan alkalmazásokat fejlesztettek, amelyekkel bárki kibertámadást intézhet orosz oldalak ellen, míg egy névtelen szervezet olyan oldalt készített, amivel bárki bekapcsolódhat az ország elleni túlterheléses támadásba.

Az Anonymous azt is közölte, hogy az orosz oldalak elleni támadások mellett mindent megtesznek azért, hogy Ukrajnában elérhető legyen az internet. Bár országos leállásról egyelőre nem érkeztek hírek, azonban az orosz invázió óta számos hír érkezett kisebb-nagyobb kimaradásokról az ukrán internethálózatban, ami megnehezíti a helyi lakosságnak, hogy tájékozódjanak a történésekről. A helyzetre már a SpaceX is reagált, akik az ukrán miniszterelnök-helyettes kérésére szombat este aktiválták a Starlink nevű műholdas internetrendszert az országban, Elon Musk szerint pedig már az ennek használatához szükséges vevőegységek is úton vannak Ukrajnába.

(Borítókép: Guy Fawkes maszkot viselő tüntető egy 2012-es, németországi demonstráción, Fotó: Adam Berry/Getty Images)

Elon Musk bejelentette, hogy Ukrajnában is elérhetővé teszik a Starlinket Ukrajna digitális átállásért felelős miniszterelnök-helyettese szombat délután üzente meg a SpaceX vezérének, hogy nagy hasznát vennék a műholdas internetrendszerüknek, Elon Musk pedig nem sokat gondolkodott.

Ukrajna rendelkezésére bocsátja a kibervédelmi alakulatát az Európai Unió A 2020-ban létrehozott Gyorsreagálású Kibervédelmi Csoport az Oroszországból érkező, egyre hevesebb kibertámadások elhárításában fog segíteni az ukrán hatóságoknak.


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.