Elon Musk bejelentette, hogy Ukrajnában is elérhetővé teszik a Starlinket

2022 / 02 / 27 / Bobák Áron
Elon Musk bejelentette, hogy Ukrajnában is elérhetővé teszik a Starlinket
Ukrajna digitális átállásért felelős miniszterelnök-helyettese szombat délután üzente meg a SpaceX vezérének, hogy nagy hasznát vennék a műholdas internetrendszerüknek, Elon Musk pedig nem sokat gondolkodott.

Mihajlo Fedorov egy Twitter-bejegyzésben kért segítséget Musktól, arra biztatva őt, hogy tegye elérhetővé az országában a Starlinket, és küldjenek Ukrajnába az ennek használatához szükséges bázisállomásokat. Ukrajnának azután vált különösen fontossá a műholdas internet, hogy az orosz hadsereg csütörtökön támadást indított az ország ellen, aminek következtében az elmúlt napokban az internethálózatban is kisebb-nagyobb kimaradások voltak tapasztalhatóak.

"Miközben te a Marsot igyekszel kolonizálni, Oroszország Ukrajnát próbálja meg elfoglalni. Miközben a te rakétáid sikeresen landolnak az űrből visszatérve, az orosz rakéták az ukrán civileket támadják. Arra kérünk, hogy biztosítsátok Ukrajnának a Starlink állomásokat, és szólítsátok fel az épeszű oroszokat, hogy álljanak ki értünk" - szól Fedorov bejegyzése, amire alig tíz órával később érkezett is a válasz. Musk ebben azt közölte, hogy aktivizálták a Starlinket Ukrajnában, a vevőegységek pedig már úton vannak - noha azt nem tette hozzá, hogy pontosan hány ilyen antennát küldenek az országba.

A SpaceX-nek a Starlink-rendszer aktiválása feltehetőleg nem okozott nehézségeket, hiszen a műholdrendszer már eddig is elérhető volt az Ukrajnával szomszédos Lengyelországban és Szlovákiában is. A Wikipedia adatai szerint jelenleg nagyjából 1900 műholdat számláló rendszer egyelőre tesztfázisban működik, a SpaceX január eleji tájékoztatása szerint pedig mintegy 150 ezer előfizetőjük van, akik havi száz dolláros (nagyjából 32 ezer forintos) előfizetési díj fejében juthatnak hozzá a nagyjából 100 Mbps letöltési sebességet biztosító szolgáltatáshoz.

Starlink: a Mars-utazás kulcsa vagy Elon Musk legnagyobb tévedése? A SpaceX a 2020-as évek végéig 42 ezer alacsonyan keringő műholddal burkolná be a Földet, amely a világ minden pontján nagy sebességű internetet biztosítana. De mennyire lehet reális ez a cél?

Más műholdas internetrendszerekkel szemben a Starlink műholdjai nem geostacionárius pályán mozognak, hanem egészen alacsonyan, alig 550 kilométeres magasságban keringenek, aminek köszönhetően a műholdrendszer a vezetékes internethez hasonló sebességet és késleltetést tud biztosítani abban a 29 országban, ahol már elérhető. Musk tervei szerint a végleges rendszer mintegy 42 ezer műholdból fog állni, ezzel pedig a Föld bármely pontján gigabites sávszélességet tudnak majd biztosítani a felhasználóknak.

Fedorov az elmúlt napokban igen aktív volt, ugyanis a Twitter-csatornáján közzétett bejegyzések szerint Musk mellett számos más multinacionális vállalat vezetőjének is küldött levelet. Az Apple-t és a Google-t például arra kérte, hogy szüntessék be a termékeik forgalmazását és tegyék elérhetetlenné a szolgáltatásaikat Oroszországban, mert - ahogy ő fogalmazott - "biztosak benne, hogy egy ilyen lépés arra ösztönzi majd Oroszország fiatal és aktív lakosságát, hogy proaktív módon vessenek véget a dicstelen katonai agressziónak". Az ukrán külügyminiszter ugyanezzel a kéréssel fordult a Netflixhez, a Facebookhoz, a Viberhez és az online fizetési szolgáltatást üzemeltető PayPalhoz is, miközben a Youtube vezetőit arra kérte, hogy blokkolják az orosz propagandát terjesztő csatornákat.

Bár nem tudjuk, hogy Fedorov kérése ebben mekkora szerepet játszott, de az biztos, hogy a Youtube részben teljesítette a kérését: bár a videómegosztó nem blokkolta az állami kézben lévő orosz csatornákat az oldalán, ugyanakkor szombat este bejelentették, hogy az RT-nek és számos másik csatornának mostantól nem lesz lehetősége arra, hogy hirdetési pénzekhez jussanak a Youtube-ról.

Bár korábban az a hír is elterjedt a médiában, hogy a Twitter korlátozza az oroszországi felhasználóknak, hogy regisztráljanak az oldalra, ezt a hírt azóta más oldalak cáfolták. A hírek alapján ugyanakkor úgy tűnik, hogy az orosz kormány valóban elkezdte korlátozni a Twitter elérhetőségét az országban, aminek az okát egyelőre nem közölték. Korábban hasonló sorsra jutott a Facebook anyavállalata, a Meta is, akik azzal húzták ki a gyufát, hogy letiltották négy állami kézben lévő médiacég oldalát a Facebookon, és a Youtube-hoz hasonlóan bejelentették, hogy az orosz állami média nem részesülhet reklámbevételekből a platformjaikon.

(Borítókép: SpaceX/Flickr)

Az orosz űrügynökség vezetője szerint az ISS lezuhanhat az országát sújtó szankciók miatt "Ki fogja megakadályozni, hogy az ISS letérjen a pályájáról és az Egyesült Államokba vagy Európába csapódjon?" - tette fel a kérdést Dmitrij Rogozin a Twitteren.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.