A világ legmagasabb felhőkarcolója köré különleges metropoliszt terveznek

2022 / 08 / 25 / Bobák Zsófia
A világ legmagasabb felhőkarcolója köré különleges metropoliszt terveznek
A Burdzs Kalifa köré gyűrű alakú épületet terveztek, ahol az embereket felfüggesztett vasutak szállítják körbe.

A 828 méter magas Burdzs Kalifa számos fronton számít világelsőnek: többek között ez a világ legmagasabb épülete, a legmagasabb önálló (önmagában álló) struktúra, a legtöbb emelettel (163) rendelkező épület és a leghosszabb utat bejáró lift is itt található. A 2010-ben megnyitott szupermagas felhőkarcoló neve eredetileg Burdzs Dubaj lett volna, de az Egyesült Arab Emírségek híres építészirodája, az Emaar Properties a kivitelezés alatt pénzügyi krízisbe került, így végül az őket a bajból kisegítő uralkodó, Kalifa bin Zájid Ál Nahaján sejk után keresztelték el az épületet. Az idők során számos terv született a Burdzs Kalifát túlszárnyaló felhőkarcolók építésére, de egyelőre sikerült megtartania első helyét és egy dubaji építészcég tervei szerint a jövőben, ha esetleg már nem is a legmagasabb, de mindenképpen különleges épületkomplexum alakulhat belőle.

A ZNera Space egy hatalmas, gyűrű alakú struktúrát készítene a torony köré, amely egy 3 kilométer átmérőjű "állandó metropoliszt" alkotna, ahol a látogatók zöld környezetben élvezhetnék a környező táj látványát. A Belvárosi Gyűrű magassága nem érné a Burdzs Kalifáét, viszont az 550 méter méter magas szerkezet így is látványos megoldást jelentene arra, hogyan kössék össze az elszeparált, az embereket egymástól elválasztó, különálló épületeket, amelyek Dubajra és a világ számos más nagyvárosára jellemzőek. A koncepció szerint a kör alakú épület alsó és felső szintjét egy vertikális zöld "égipark" köti össze, ahol nem csak zöld környezettel, hanem sivatagos tájakkal vagy éppen mocsaras vidékekkel is találkozhatnak a látogatók.

Az épület a környezetbarát működés jegyében napenergia felhasználásával és esővíz általi öntözéssel funkcionálna, vagyis zöld oázist jelentene Dubaj nem kifejezetten egészséges levegőjű városában. A gyűrű egyfajta kikapcsolódásnak helyet adó, szabadidős központként funkcionálna, ahol az embereket felfüggesztett vasutak szállítanák a különböző helyszínek között.

A ZNera tervei egyelőre csak egy új koncepciót képviselnek az ikonikus épület megújítására, de az építészirodának nem ez az első ötlete olyan, egészen speciális, kísérleti struktúrákra, amelyek a nagyvárosi életet igyekeznek megújítani öko megoldásokkal: készítettek például terveket egy szmogtorony-hálózatra Új-Delhibe, amely a levegő tisztításában segítene a helyi lakosoknak.

(ArchDaily Fotó: ZNera)

A történelem legrendhagyóbb városa egy százhetven kilométer hosszú felhőkarcolóból fog állni Nincsenek utcák, sem autók, sem különálló házak, csak egy 170 kilométer hosszan futó egybefüggő "zéró gravitációs" tükör-felhőkarcoló, ami 9 millió embernek ad otthont a sivatagban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
Már készül a jövő “kvantuminternete”, amelynek kulcsa a kvantumdob
A Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézete már a jövő világhálójának, a “kvantuminternetnek” a legszükségesebb összetevőjén dolgozik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.