A virtuális és a valóság összeforr az új XR-szemüvegekben

2023 / 11 / 30 / Bobák Zsófia
A virtuális és a valóság összeforr az új XR-szemüvegekben
A finn Varjo szemüvege sokban eltér a hagyományos VR-, és AR-eszközöktől és minden eddiginél élethűbb élményt biztosít.

A Varjo különleges VR-2 Pro VR-szemüvegét 2020-ban a Las Vegas-i CES-en teszteltük és a tapasztalatok szerint a készülék rendkívül tiszta képe egészen valósághű módon jelenítette meg a környezetet, az immerzív élményt akadályozó elmosódások és más zavaró tényezők nélkül. A kifogástalan látványt a Varjo dupla panel (egy micro-OLED és egy AMOLED) használatával és 3000 pixeles pixelsűrűséggel (PPI) érte el, de a teljesítményt a következő generációs eszközeikben tovább fokozták, többek között a látómező bővítésével.

A november 27-én bemutatott XR-4 széria tagjai már a korábbi verzióknál nagyobb felbontással, magasabb fénysűrűséggel és szélesebb látómezővel (FOV) rendelkeznek és ezzel a "természetes látástól lényegében megkülönböztethetetlen" látványt tesznek elérhetővé a felhasználók számára. Az XR-szemüvegekben kettős 4K felbontású, 200 nites, mini-LED kijelzőt helyeztek el és horizontálisan 120, vertikálisan 105 fokos látómezőre bővítették az eddigi kevesebb mint 90 fokos mezőt. A vertikális kiterjesztés fontos szerepet játszik bizonyos alkalmazási körök esetében Patrick Wyattnek, a Varjo termékekért felelős igazgatójának elmondása szerint, például a pilóták kiképzése során a szimulátoros gyakorlatokban.

Az XR-4 emellett még egy módszerrel növeli a valósághű jelleget, az autofókusz rendszerrel, amelyet az XR-4 széria Focal Edition típusába integráltak. Az autofókusz ebben a modellben 3840x3744 felbontással, 51 PPD-vel (Pixels Per Degree), 90 Hz frissítési rátával és 20 megapixeles kamerákkal egyesül - ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a felhasználó a való életbeli környezetét is lássa az XR-szemüvegek viselése közben. A sztenderd verzió autofókuszt nem tartalmaz, de egyéb tekintetben a Focal Edition specifikációi jellemzik, valamint mindkét típushoz tartozik zajszűrős mikrofon és a mozgást elősegítő kontrollerek is.

Az XR-4 sorozat legspeciálisabb tagja az úgynevezett Secure Edition, amelyet a gyártó leírása szerint azoknak a vállalatoknak szánnak, amelyek számára fontos a minél nagyobb biztonság. Ennek érdekében a Varjo ezeket a modelleket a TAA (az Egyesült Államok kereskedelmi megállapodási törvénye) szabályozásnak megfelelő módon szereli össze Finnországban és igény esetén a szemüvegek offline üzemmódban és rádiófrekvenciás komponensek nélkül is működnek.

A Varjo XR-szemüvegei bizonyos tekintetben nehezebben használhatóak más gyártók VR/AR-szemüvegeinél, mivel külső hardverre, számítógépre csatlakoztatva lehet őket üzemeltetni, de ez a kényelmetlennek tűnő jellemző nagyobb számítási teljesítményt nyújt, ami a szimulációk, űrhajósképzések, termék tervezési munkák során nagy előnyt képviselhet. Az XR-4 hátrányát az ára jelenti: a széria legolcsóbb tagja is 4000 euróba, azaz másfél millió forintba kerül, a Focal Edition 9900 euróért (3 millió 800 ezer forint) vásárolható meg, míg a Secure Edition árát a gyártó oldalán nem tették publikussá, de az IEEE Spectrum leírása szerint az 5 millió 300 ezer forintot is elérheti, amennyiben autofókusz rendszerrel rendelik meg. A szemüvegek első körben csak vállalati felhasználásra rendelhetőek, de később megjelenhet a bárki számára elérhető verziójuk is.

(Fotó: Varjo)

A virtuális valóság már nem is annyira virtuális A Varjo egy lépéssel közelebb visz minket a Mátrix utópisztikus világához.


Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Így omlott össze az amerikai légi közlekedés a Crowdstrike-leállás miatt
Péntek reggel egy frissítési hiba miatt kritikus rendszerek tömkelege mondta fel a szolgálatot világszerte, ami a bankok, kórházak és médiavállalatok mellett több légitársaságnál is komoly fennakadásokat okozott.
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
Szinte profi dizájnernek érezhetjük magunkat a Microsoft legújabb AI-eszközével
A Microsoft a napokban mindenki számára elérhetővé tette a Designer nevű szolgáltatást, ami az OpenAI képgenerátorának képességeit kihasználva tervez meg nekünk szinte bármit üdvözlőlaptól az emojikig.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.