Akár 10 méterre is belát a tengerfenék alá a kincskeresésre tervezett, rájaszerű robot

2022 / 08 / 10 / Palotai Nándor
Akár 10 méterre is belát a tengerfenék alá a kincskeresésre tervezett, rájaszerű robot
A tengeralattjáró-drón már több helyszínen is bizonyított, ennek ellenére mégsem adják sorozatgyártásba: a cég inkább szolgáltatásként értékesíteni a robot képességeit.

Hajóroncsok átvizsgálásához, régészeti és tudományos kutatásokhoz is fel lehet majd használni a floridai startup, a Seafarer Exploration kisméretű, vízalatti drónját, a SeaSearcher névre hallgató rája-robotot – számolt be róla a New Atlas. A tengeri drón különlegessége, hogy akár tíz méterrel a vízfenék alá temetett tárgyakat is képes detektálni, miközben egy méterrel felette lebeg, mindemellett pedig a cég szerint akár száz méteres mélységig is képes lemerülni.

A SeaSearcher rádió- és elektromágneses-, valamint hullámok segítségével tapogatja le a környezetét, ezzel párhuzamosan pedig valós időben alkot képet a tengerfenékről, méghozzá egy gépi tanulást használó algoritmus segítségével. A robot segítségével nagy pontossággal meghatározhatók a vízfenék alatt lapuló fémtárgyak pontos anyaga, és az is, hogy milyen mélyen foglalnak helyet.

Ami a helymeghatározást illeti, mivel a rádiójelek sokat romlanak a vízen való áthaladáskor, a robotrája egy hosszabb huzalon keresztül össze van kötve egy vízfelszínen lebegő bójával, melyen keresztül képes GPS-kapcsolatot fenntartani. Mivel azonban a robot és a bója egymástól jócskán el tud távolodni, esetenként a robotot kísérő hajó szonárját használva találják meg. A vízalatti drónt távvezérléssel is lehet irányítani, de autonóm módon is képes felfedezni egy előre megadott útvonal mentén. A tervezők ezen felül egy harmadik üzemmódot is kitaláltak a robot számára: ennek során a vízalatti drónt egy hajó után kötve pásztázza a tengerfeneket.

A Seafarer Exploration jelenleg két floridai helyszínen használja a robotjait, melyek közül jelenleg az elsődleges a Cape Canaveraltől délre található Melbourne Beach, ahol már 2014 óta jelen van a cég. Jelenleg három hajóval és búvárokkal is kutatják, amíg a másik, 2017 óta élő, szintén floridai Juno Beach közelében lévő helyszínre újra visszakapják engedélyeiket.

Érdekes módon, bár a drónra számtalan érdeklődő akad, a tervezők nem akarják, hogy a konkurencia kezére jusson a technológiájuk, így a drónt nem egymagában, mint eszközt, hanem egy operátorral együtt tervezik értékesíteni, egyfajta kincskereső szolgáltatásként, amely számításaik szerint hat hónap múlva lesz majd megrendelhető. Mindeközben a cég már fejleszteni a vízalatti drón következő, fejlettebb verzióját is.

(Fotó: SeaFarer Exploration)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.