Akár 10 méterre is belát a tengerfenék alá a kincskeresésre tervezett, rájaszerű robot

2022 / 08 / 10 / Palotai Nándor
Akár 10 méterre is belát a tengerfenék alá a kincskeresésre tervezett, rájaszerű robot
A tengeralattjáró-drón már több helyszínen is bizonyított, ennek ellenére mégsem adják sorozatgyártásba: a cég inkább szolgáltatásként értékesíteni a robot képességeit.

Hajóroncsok átvizsgálásához, régészeti és tudományos kutatásokhoz is fel lehet majd használni a floridai startup, a Seafarer Exploration kisméretű, vízalatti drónját, a SeaSearcher névre hallgató rája-robotot – számolt be róla a New Atlas. A tengeri drón különlegessége, hogy akár tíz méterrel a vízfenék alá temetett tárgyakat is képes detektálni, miközben egy méterrel felette lebeg, mindemellett pedig a cég szerint akár száz méteres mélységig is képes lemerülni.

A SeaSearcher rádió- és elektromágneses-, valamint hullámok segítségével tapogatja le a környezetét, ezzel párhuzamosan pedig valós időben alkot képet a tengerfenékről, méghozzá egy gépi tanulást használó algoritmus segítségével. A robot segítségével nagy pontossággal meghatározhatók a vízfenék alatt lapuló fémtárgyak pontos anyaga, és az is, hogy milyen mélyen foglalnak helyet.

Ami a helymeghatározást illeti, mivel a rádiójelek sokat romlanak a vízen való áthaladáskor, a robotrája egy hosszabb huzalon keresztül össze van kötve egy vízfelszínen lebegő bójával, melyen keresztül képes GPS-kapcsolatot fenntartani. Mivel azonban a robot és a bója egymástól jócskán el tud távolodni, esetenként a robotot kísérő hajó szonárját használva találják meg. A vízalatti drónt távvezérléssel is lehet irányítani, de autonóm módon is képes felfedezni egy előre megadott útvonal mentén. A tervezők ezen felül egy harmadik üzemmódot is kitaláltak a robot számára: ennek során a vízalatti drónt egy hajó után kötve pásztázza a tengerfeneket.

A Seafarer Exploration jelenleg két floridai helyszínen használja a robotjait, melyek közül jelenleg az elsődleges a Cape Canaveraltől délre található Melbourne Beach, ahol már 2014 óta jelen van a cég. Jelenleg három hajóval és búvárokkal is kutatják, amíg a másik, 2017 óta élő, szintén floridai Juno Beach közelében lévő helyszínre újra visszakapják engedélyeiket.

Érdekes módon, bár a drónra számtalan érdeklődő akad, a tervezők nem akarják, hogy a konkurencia kezére jusson a technológiájuk, így a drónt nem egymagában, mint eszközt, hanem egy operátorral együtt tervezik értékesíteni, egyfajta kincskereső szolgáltatásként, amely számításaik szerint hat hónap múlva lesz majd megrendelhető. Mindeközben a cég már fejleszteni a vízalatti drón következő, fejlettebb verzióját is.

(Fotó: SeaFarer Exploration)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
A helyiek évekkel ezelőtt kérték a céget, hogy javítsa ki a hibát a rendszerében.
Sokat fejlődött a Tesla humanoid robotja
Sokat fejlődött a Tesla humanoid robotja
Optimus egyre hasznosabb képességeket tanul és a koordinációja is gyorsan fejlődik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.