Akár 500 évig is állhatnak a biokerámiából készült kupolaházak

2022 / 02 / 07 / Palotai Nándor
Akár 500 évig is állhatnak a biokerámiából készült kupolaházak
A rendhagyó építőanyag a kerámia, a cement, és az epoxigyanta tulajdonságait ötvözi, a felhasználásával tervezett kupolaházak pedig nemcsak tartósnak, de megfizethetőnek is ígérkeznek.

Ez év elején fejezte be első, biokerámiából készült kupolaházának tartóvázát a fenntartható épületeket fejlesztő startup, a Geoship Kaliforniában. A startup 2015 és 2019 között fejlesztette ki a biokerámia névre hallgató anyagot, mely segítségével olyan épületeket lehet építeni, melyek tartósak, környezetbarátok, valamint könnyedén javíthatóak is, ezen felül a tervezőik szerint akár félezer évig is állva maradhatnak.

Rendkívül energiahatékony és hamar fel is épül a biokerámia-kupolaház

A Geoship által kínált, biokerámiából készült kupolaházak a tervezők ígérete szerint az alapok lefektetésétől számított akár 2-6 napon belül felépülhetnek. Az összes alkatrész súlya kevesebb, mint 30 kilogramm, továbbá mind előre legyártott elem, így nincs szükség mérésre vagy vágásra, a geodézikus kupolaházakat akár maga a tulajdonos is összerakhatja. A Geoship szerint ehhez AR-szemüvegekkel lenne érdemes nekifogni, így a cég a kiterjesztett valóság felhasználásával tudná segíteni az építőket, akár az alapján is, amit az építők a helyszínen látnak.

A Geoship biokerámiából készült geodézikus kupolaházai kicsit több mint 25 centiméteres szigetelőüreggel rendelkeznek, ami számos különböző szigetelőanyaggal kitölthető. A kupola névleges R-értéke R35 és R60 között van a választott szigeteléstől függően, ez pedig duplája, vagy akár triplája lehet a hagyományos házak R13 és R23 közötti értékének, melyhez a kupolaház alakja is hozzájárul. Ennek megfelelően a kupolaház energiafogyasztása a töredéke egy hagyományos technológiákkal épült otthonnak.

A biokerámia dómoknak a tervezők nagyjából 500 éves élettartamot jósolnak. Abban az esetben, ha a kupola sérül, a biokerámiát nagyon egyszerű javítani is: lényegében csak további biokerámiát kell a hibás részre felvinni, és megvárni amíg megszárad.

De mi is az a biokerámia?

A jelenlegi építőipar négy elsődleges anyagcsaládot használ, ezek pedig a fa, a fém, a beton, illetve a szerves polimerek, azaz a műanyagok. Most ez a négy anyagcsalád egy ötödikkel bővült, mely áthidalja a szakadékot a kerámia, a cement és az epoxigyanta között. A kémiailag kötődő kerámiák – más néven biokerámiák – a geopolimerek egy új osztályát képezik, melyek segítségével az eddigiektől gyökeresen eltérő építési technológiák is lehetségessé válnak.

A biokerámia szinte minden építőipari terméket helyettesít, és szinte teljes ellátási láncokat tesz feleslegessé. A tetőfedést, a kátránypapírt, a rácsokat, a szigetelést, a fűrészárut, az acélt, a betont, a ragasztókat, a forgácslapokat, a gipszkartonokat, a festékeket és a burkolatokat a Geoship épületeiben mind biokerámia kompozitokkal helyettesítik. A kerámia alapanyag nyers földi ásványokból és természetes szálakból áll. Ezek egymással szobahőmérsékleten reagálnak, és erősen kristályos kerámiabetont képeznek.

A biokerámia egy erősen kristályos anyag, mely kovalens és ionos kötéseket képez, akár a kerámia, ugyanakkor mégis vízre aktiválódik, és szobahőmérsékleten gyorsan kikeményedik, akár a gyorscement, ugyanakkor olyan, mint a ragasztó, mivel szinte minden természetes anyaggal képes molekuláris kötést létrehozni. Ezen kívül a biokerámia rendkívül alacsony hőtágulási együtthatóval rendelkezik, és vízálló „hidegkötéseket” hoz létre.

A biokerámiából készült épületekben nincs semmi, ami rothadni, rozsdásodni, korrodálódni vagy égni tudna, és nincs petrolkémia sem. A biokerámia kupolák valóban 100%-ig természetbarát építmények. Ezen felül a biokerámia-fröccsöntés rendkívül adaptív technológia: számos különböző geopolimer használható a biokerámia 40%-át kitevő kötőanyag gyanánt, beleértve a foszfátkötésű-, szénkötésű kerámiákat, magnézium-oxid cementeket és -kerámiákat, illetve felhasználhatóak egyes lúgokkal aktivált cementek és kalcium-szulfoaluminát cementek is. Ezen anyagokat manapság szennyvíztisztító telepek, tengervíz-sótalanító üzemek segítségével ki lehet vonni.

A biokerámia 60%-át az adalékanyag teszi ki, amihez szintén sokféle különböző alapanyagot fel lehet használni, ráadásul ezek legtöbbje lehet újrahasznosított is, például kenderrost, faforgács, vagy fűrészpor, de lehet akár újrahasznosított üveg, hamu, beton, de még leválasztott szén-dioxid is. Így lényegében mind a kötő- és mind pedig az adalékanyag is lehet újrahasznosított, ami által egy-egy jó helyre telepített biokerámia-épület akár még karbonnegatív is lehet. Maga a biokerámia teljes mértékben újrahasznosítható.

Hamarosan létrejöhetnek az első kupola-közösségek

A Geoship ugyan jelenleg még csak körülbelül 400 leendő kupolaház-elővásárlóval rendelkezik, de szövetkezeti modell szerint működnek – pontosabban a különleges házak megrendelői részvényessé is válnak egyben – és már több mint 2000 befektetőjük van. Ezen felül a Geoship csapata kimondottan támogatná különböző környezetbarát közösségek, kommunák létrejöttét is. Ez valamelyest a dizájnon is tetten érhető: a cég kupolaházai ugyanis úgy lettek megtervezve, hogy szabadon kapcsolódhassanak egymáshoz. Ezáltal egy ilyen, dómokból álló épület sokféle funkcióra specializálható, netán igény esetén bármeddig bővíthető.

A Geoship biokerámia dómjai közül a kisebbik nagyjából 18 négyzetéter alapterületű, és körülbelül 10 millió forintba kerül, a nagyobb kupolaház 80 négyzetméteres, és 30-31 millió forintért árulják, ami alapján ki lehet jelenteni, hogy ha valóban hozzák a fentebb leírt energiahatékonysági mutatókat, akkor képesek felvenni a versenyt a hagyományos módon épült házakkal is. Jelenleg a Geoship még a pilot-projektek fázisának a legeslegelején tart, a terveik szerint a dómházak sorozatgyártása 2024-2025 tájékán kezdődhet el.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.