Akár egy hengerbe is fel lehet csavarni a dél-koreai feltalálók összecsukható sisakját

2022 / 08 / 18 / Palotai Nándor
Akár egy hengerbe is fel lehet csavarni a dél-koreai feltalálók összecsukható sisakját
Bár elsőre úgy tűnik, hogy a sisak fala vékonyabb, mint amit a hagyományos társainál megszokhattunk, a teherbírása hasonló, és az elvégzett tesztek alapján sikerült megfelelnie a biciklis sisakokra vonatkozó szabvány követelményeinek is.

A WHO felmérése szerint évente körülbelül 41000 biciklista veszti életét közlekedési balesetekben világszerte, ez pedig az összes közlekedési baleset mintegy 3%-át teszi ki. Ami a sérüléseket illeti, 22-47%-uk a fejet éri, a halálos áldozattal járó balesetek 60%-ában pedig ugyancsak fejsérülés a halál oka. A Nature Mobility dél-koreai cég szerint a biciklisták 92%-a azért nem hord sisakot, mert használatot követően nehéz elrakni. A vállalatot ez ihlette meg abban, hogy megalkossa a futurisztikus kinézetű, körülbelül harmadára összecsukható sisakját, mely akár egy vágódeszka nagyságú lappá, vagy egy hengerbe is összerendezhető, ráadásul a teherbírása megfelel a biciklis sisakokra vonatkozó európai szabványoknak is.

Egy különleges, jövőbe mutató sisak-koncepcióról már oldalunkon is beszámoltunk, a falilámpából sisakká átalakítható eszköz azonban közel sem nevezhető praktikusnak, vagy könnyen hordozhatónak. A Nature Mobility által fejlesztett sisak, a Raba azonban úgy van megtervezve, hogy bármikor szét lessen hajtani egy vastagabb lappá, majd szükség esetén egy huzal megfeszítésével újra fel tudja venni sisak-formáját.

Mint ahogyan az a gyártó promóciós videójában is látható, különleges felépítésnek köszönhetően a sisak tíz másodperc alatt az eredeti méretének mindössze 35%-ára csukható össze, és akár egy hátizsákban, vagy egy poggyász tetejére fektetve is elfér. Az alig 410 gramm súlyú sisakon található panelek polikarbonátból készültek, illetve belső oldalukon polisztirol-habszivacsot is tartalmaznak, a paneleket összetartó szövetanyag pedig a katonai sátrakhoz használt tarpaulin.

A gyártó elmondása alapján a sisak 3 év alatt, több mint 50 prototípus tesztelését követően nyerte el végleges formáját. A Raba a gyártó szerint megfelel a biciklis sisakokra vonatkozó, európai CE EN1078 szabvány kritériumainak is, azaz akár 250kg-ot kifejtő becsapódást is képes kivédeni, továbbá megfelel az amerikai US CPSC amerikai szabvány szerint előírtaknak is.

(Fotó: Raba)

Egy római harci alakzat ihlette a földrengés esetén sisakká alakítható falilámpát Néhány másodperc alatt felfúvódó sisakot tervezett egy koreai tervező földrengés esetére. A találmány a tervezője szerint nemcsak a fejet, de a létfontosságú szerveket is megvédi.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.