Akár egy hengerbe is fel lehet csavarni a dél-koreai feltalálók összecsukható sisakját

2022 / 08 / 18 / Palotai Nándor
Akár egy hengerbe is fel lehet csavarni a dél-koreai feltalálók összecsukható sisakját
Bár elsőre úgy tűnik, hogy a sisak fala vékonyabb, mint amit a hagyományos társainál megszokhattunk, a teherbírása hasonló, és az elvégzett tesztek alapján sikerült megfelelnie a biciklis sisakokra vonatkozó szabvány követelményeinek is.

A WHO felmérése szerint évente körülbelül 41000 biciklista veszti életét közlekedési balesetekben világszerte, ez pedig az összes közlekedési baleset mintegy 3%-át teszi ki. Ami a sérüléseket illeti, 22-47%-uk a fejet éri, a halálos áldozattal járó balesetek 60%-ában pedig ugyancsak fejsérülés a halál oka. A Nature Mobility dél-koreai cég szerint a biciklisták 92%-a azért nem hord sisakot, mert használatot követően nehéz elrakni. A vállalatot ez ihlette meg abban, hogy megalkossa a futurisztikus kinézetű, körülbelül harmadára összecsukható sisakját, mely akár egy vágódeszka nagyságú lappá, vagy egy hengerbe is összerendezhető, ráadásul a teherbírása megfelel a biciklis sisakokra vonatkozó európai szabványoknak is.

Egy különleges, jövőbe mutató sisak-koncepcióról már oldalunkon is beszámoltunk, a falilámpából sisakká átalakítható eszköz azonban közel sem nevezhető praktikusnak, vagy könnyen hordozhatónak. A Nature Mobility által fejlesztett sisak, a Raba azonban úgy van megtervezve, hogy bármikor szét lessen hajtani egy vastagabb lappá, majd szükség esetén egy huzal megfeszítésével újra fel tudja venni sisak-formáját.

Mint ahogyan az a gyártó promóciós videójában is látható, különleges felépítésnek köszönhetően a sisak tíz másodperc alatt az eredeti méretének mindössze 35%-ára csukható össze, és akár egy hátizsákban, vagy egy poggyász tetejére fektetve is elfér. Az alig 410 gramm súlyú sisakon található panelek polikarbonátból készültek, illetve belső oldalukon polisztirol-habszivacsot is tartalmaznak, a paneleket összetartó szövetanyag pedig a katonai sátrakhoz használt tarpaulin.

A gyártó elmondása alapján a sisak 3 év alatt, több mint 50 prototípus tesztelését követően nyerte el végleges formáját. A Raba a gyártó szerint megfelel a biciklis sisakokra vonatkozó, európai CE EN1078 szabvány kritériumainak is, azaz akár 250kg-ot kifejtő becsapódást is képes kivédeni, továbbá megfelel az amerikai US CPSC amerikai szabvány szerint előírtaknak is.

(Fotó: Raba)

Egy római harci alakzat ihlette a földrengés esetén sisakká alakítható falilámpát Néhány másodperc alatt felfúvódó sisakot tervezett egy koreai tervező földrengés esetére. A találmány a tervezője szerint nemcsak a fejet, de a létfontosságú szerveket is megvédi.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.