Akár egy repülő franciakulccsá is át tud változni a Tokiói Egyetemen fejlesztett alakváltó drón

2022 / 09 / 13 / Palotai Nándor
Akár egy repülő franciakulccsá is át tud változni a Tokiói Egyetemen fejlesztett alakváltó drón
A Tokiói Egyetem kutatói már régóta kísérleteztek drónra szerelhető robotkarokkal, azonban végül arra jutottak, hogy egyszerűbb, ha magát a drónt építik olyanná, hogy meg tudjon fogni tárgyakat.

Hihetetlennek tűnő videóval számolt be a különleges felépítésű drónjainak fejlődéséről a Tokiói Egyetem JSK laboratóriumának kutatócsoportja: a videón a Dragon névre hallgató, különleges felépítésű moduláris drónjuk csavar el egy ipari környezetben használt szelepkereket. A Maju Zhao által vezetett kutatócsoport már 2018 óta fejleszti a drónt, mely egy hagyományos kvadkopterhez hasonlító négyszögletes elrendezéstől kezdve, egészen egy hosszúkás, kígyószerű állapotig bármilyen alakot fel tud venni – akár olyat is, mely segítségével tárgyakat mozgathat, vagy foghat meg. A drón legújabb bravúrjáról – mely az alábbi videóban látható – az IEEE Spectrum számolt be.

A Dragon drón nem egy apró kopter: a repülőeszköz összesen 7 kg-ot nyom, és a súlya és összetettsége miatt jelenleg még csak 3 percet tud egyhuzamban a levegőben maradni, bár a fejlesztőknek – elmondásuk alapján – nem is ez állt a fókuszában, hanem az irányíthatóság és a mozgás fejlesztése. Ettől függetlenül a különleges felépítésű drón már jelen állapotában is 3,4 kg felemelésére is képes. Ami a szerkezetét illeti, a jelenlegi iteráció négy pár rotorral és több, két tengelyen forduló, elektromosan mozgatható csuklóval van ellátva, ezek segítségével képes az alakváltásra, vagy akár tárgyak megfogására is.

Mint azt az IEEE Spectrum egy korábbi cikkéből megtudhattuk, az eszközt egy Intel Euclid vezérlőegység irányítja, melynek segítségével autonóm repülésre, illetve arra is képes, hogy önmagát a terepakadályok kikerüléséhez legoptimálisabb alakúra hajtsa össze. Ezen felül a drón akár 12 modulból is állhat. Zhao elmondása alapján a kutatók jelenleg annak a lehetőségeit vizsgálják, hogy akár „járni is megtanítsák” a drónjukat, ezzel is csökkentve az energiafogyasztást, ami ezzel párhuzamosan tovább növelhetné az üzemidőt.

(Fotó: JSK LAB / University of Tokio)

Egyszerre két drónt is képes elfogni egy oktokopter – majd zsákmányként magával is viszi őket A tervezők szerint ez sokkal biztonságosabb, mintha csak hagynák lezuhanni a hatástalanított drónokat.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Háromszázezer autón vizsgálták, hogy az elektromos vagy a benzines modellek a megbízhatóbbak
Az amerikai Consumer Reports kutatása szolgált egy-két meglepetéssel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.