Az algából és selyemfehérjéből nyomtatott biotextil lehet a jövő egyik legzöldebb ruhaalapanyaga

2022 / 05 / 26 / Palotai Nándor
Az algából és selyemfehérjéből nyomtatott biotextil lehet a jövő egyik legzöldebb ruhaalapanyaga
A 3D-nyomtatott, természetes alapanyagokból készült ruhák idővel teljes mértékben lebomlanak.

A gáz- és olajipar, valamint a közlekedés mellett a ruhaipar az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó a Földön. Napjainkban ugyanis a textilipar prominens felhasználója különböző petrolkémiai anyagoknak, és a gyártás kapcsán is hihetetlen mennyiségű káros anyag termelődik. Jelenleg a ruhaipar körülbelül a világ szén-dioxid kibocsátásának a 10%-áért felel, továbbá a világon évente termelődött 300 millió tonna műanyag egyötödéért felelős – olvasható a Bloomberg egy, a témával részletesen foglalkozó cikkében. A World Economic Forum becslése alapján az ezredforduló óta eltelt több mint húsz évben megduplázódott a legyártott ruhadarabok száma, ráadásul ennek csak töredéke kerül újrahasznosításra, 87%-uk vagy szeméttelepre, vagy elégetésre kerül – ez utóbbi gyakorlatnak piaci okokból sokszor érintetlen ruhadarabok is áldozatul esnek. A helyzethez kapcsolódóan több olyan koncepció is napvilágot látott már, mely a ruhaipar megreformálására irányul. A dizájner Scarlett Yang többszörösen díjazott ötlete is egy ezek közül.

A többszörösen díjazott fiatal dizájner, Scarlett Yang egy olyan különleges biotextilt kísérletezett ki, mely teljes mértékben környezetbarát anyagokból készül, és hamar le is bomlik, semmiféle hulladékot nem hagyva maga után – olvasható a Yanko Design oldalán. Az Ori Seri névre keresztelt különleges anyag a selyemgyártás kapcsán létrejövő melléktermékből, az úgynevezett szericinből, valamint algakivonatból készül. A szericin a selyem egy alkotóeleme, a selyemszálat alkotó fibroinszálakat összetartó anyag.

A Deezen egy korábbi cikke szerint a ruhák elkészítéséhez Yang először generatív tervezés segítségével létrehozott egy háromdimenziós modellt az anyag textúrájáról, majd 3D-nyomtatási és lézervágási technológiával elkészítette hozzá az öntőformát. Ezt követően folyatta az öntőformába a vízből, színezőanyagból és algakivonatból álló keveréket, majd hagyta azt megszilárdulni, utána pedig szericinnel kezelte a ruha egyes részeit. A szericin segítségével a speciális szövet bizonyos részei összehúzódnak, vagy kitágulnak attól függően, hogy milyen hőmérsékletnek vannak kitéve.

Yang tudomása szerint a selyemgubó-fehérjét általában hulladékként kezelik az ipari textilgyártásban, különösen a hagyományos európai és ázsiai selyemgyártó üzemekben. Éppen ezért esett a választása a szericinre, amit az újfajta biotextil alapanyagaként megmenthetne hulladékká válástól. Yang szerint a speciális, lebomló anyagot nem csak a ruhaiparban, de a csomagolóiparban is fel lehetne használni, lebomló csomagolások gyártására.


A speciális biotextil a nedvességre alakváltással reagál

Az Ori Seri 2020-ban elnyerte az LVMH Maison / 0 Green Trail és a The Mills Sustainability Prize díjakat. Ezen felül a koncepció a SHOWstudio Class of 2020 győztese és a 2021-es YouFab Global Creative Award fődíjasa, továbbá a tavalyi Design Intelligence Award különdíjasa is lett.

(Fotó: Scarlett Yang)

Negatív kibocsájtással járó sportruházatot dobna piacra a Nike Egy frissen kötött társulás eredményeképp a cég elkezd kísérletezni az AirCarbon felhasználásával, mely negatív kibocsájtás mellett állítható elő, és felválthatja a bőrt és a műanyagot.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.