Az óriási akkugyárak után jönnek az óriási hidrogéncella-gyárak?

2023 / 12 / 12 / Traffix
Az óriási akkugyárak után jönnek az óriási hidrogéncella-gyárak?
Jelenleg évi 16 ezer, 2026-ra évi ötvenezer, hidrogénből elektromos energiát termelő járműipari üzemanyagcella készül az új francia gyárban.

Európában talán a francia járműipar veszi a legkomolyabban a hidrogénalapú járműhajtás ügyét, több márka is fejleszt illetve gyárt hidrogénnel üzemelő kisteherautókat. (Különösen érdekes ez, tekintve, hogy állami szinten viszont Németország a legelkötelezettebb a hidrogén-infrastruktúra, a közúti közlekedés rendszerét lefedő hidrogén-töltőállomások hálózatának kialakításban.) Akárhogy is, Európa legnagyobb hidrogéncella-gyára Franciaországban épül, sőt: részben már meg is épült, működik.

Ez még a februári látványterv-videó az immár átadott üzemről:

A Symbio, a Forvia, a Michelin és a Stellantis vegyesvállalata idén decemberben felavatta első üzemanyagcellás gigagyárát, a SymphonHyt. A franciaországi Saint-Fons-ban található üzemben jelenleg évi 16 000 üzemanyagcellát gyárthatnak, de a termelést 2026-ra akár 50 ezerre is feltornázhatják. Ezzel a gyár Európa legnagyobb üzemanyagcella-gyártó telephelye lesz.

A hivatalos közlemény a gyár termelésének elindításáról éppúgy "gigafactory"-ról beszél, ahogy azt a hatalmas akkumulátorgyáraknál már megszoktuk, de ez azért - még - nem ugyanaz a giga. A Tesla sanghaji Gigafactoryja például jelenleg évi 950 ezer elektromos autó-akkumulátor előállítására képes; ez nagyságrendi különbség a hidrogéncella és a lítiumakku gigája között.

(Forrás: Traffix.hu - Ésszerűbb Közúti Közekedésért Egyesület)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
A világ legnagyobb és talán leghosszabb folyóján egyetlen híd sincsen
A világ legnagyobb és talán leghosszabb folyóján egyetlen híd sincsen
Az Amazonas folyó lényegében kettészeli Dél-Amerikát, három országon keresztül kígyózik át az Atlanti-óceánig és egyes számítások szerint a Nílust megelőzve ez a leghosszabb folyó a Földön. Mégsem lehet átsétálni felette, mivel egyetlen hidat sem építettek rajta.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.