Bármely pillanatban belebotolhattunk egy idegen civilizációba, a kutatók ezért elkezdték kidolgozni a szükséges protokollt

2022 / 11 / 06 / Felkai Ádám
Bármely pillanatban belebotolhattunk egy idegen civilizációba, a kutatók ezért elkezdték kidolgozni a szükséges protokollt
Mi történik, ha felfedezünk egy idegen civilizációt? Az ezzel kapcsolatos protokollt kezdték el kidolgozni a University of St Andrews egyetem vezetésével.

Tegyük fel, hogy a SETI sikerrel jár, ráakadtunk egy idegen civilizációra! Mi a következő lépés? A válasz talán meglepő, de ilyen lépés jelenleg nincsen átfogó módon kidolgozva. Mint a University of St Andrews egyetem sajtóközleményéből kiderül, jelenleg az egyetlen lefektetett „kapcsolatfelvételi” protokollokat maga a SETI-közösség dolgozta ki még 1989-ben, és ezeket utoljára 2010-ben vizsgálták felül. Azonban még ez az eljárásrend is teljes mértékben az általános tudományos magatartásra összpontosít, ráadásul az intézkedések sem kötelező érvényűek. Ez a protokoll épp ezért a gyakorlatban nem használható a keresés, a bizonyítékok kezelésének, az észlelések megerősítésének, az észlelés utáni elemzésnek és értelmezésnek, valamint a lehetséges válaszadásnak a kezelésére.

A most, az említett egyetem által felállított SETI Post-Detection Hub (magyarul nagyjából: SETI Észlelést Követő Központ) nemzetközi koordinációs központként fog működni, amely a reál- és a humán tudományok különböző területeit egyesíti. A cél a megfelelő válaszadást lehetővé tevő hatásvizsgálatok, protokollok, eljárások és szerződések kidolgozása. A SETI Post-Detection Hub így tátongó szakadékot hidal át a szakpolitika terén, és a közösségi média korszakában is figyelembe veszi a felelős tudományos kommunikációt.

Erre már csak azért is szükség van, mert komoly politikai következményei lehetnek itt a Földön, ha valóban felfedeznénk egy fejlett technológiával rendelkező, idegen civlizációt. Erről az alábbi cikkünkben írtunk korábban:

Tényleg kitörhet a bolygón a nukleáris háború, ha felvesszük a kapcsolatot egy idegen civilizációval? Lehet, hogy az első számú probléma, hogy mi magunk nem vagyunk túl intelligensek, és a vezetőink egy ilyen esetben a végzetünket okoznánk. De miként lehetne ezt elkerülni? Két drasztikusan eltérő utat is javasoltak a kutatók.

Mint azt Dr. John Elliott, a St Andrews Egyetem Számítástechnikai Karának tiszteletbeli kutatója és a Központ koordinátora elmondta:

„Nem csak az emberiséget érő hatásra kell gondolnunk. Arra van szükség, hogy koordináljuk a szaktudásunkat nem csak a bizonyítékok szempontjából, de figyelembe véve az emberi társadalmak válaszát, ahogy azt is el kell mondanunk, hogy mi az amit (a felfedezéssel kapcsolatban) tudunk, és mi az, amit nem tudunk. Mindennek kidolgozására pedig most érkezett el az idő.”

Mint a sajtóközlemény írja, az ENSZ rendelkezik protokollal egy aszteroidabecsapódással kapcsolatban, azonban nincs hasonló forgatókönyv kidolgozva arra az esetre, ha egy idegen civilizáció rádiójelét fognánk. A SETI Post-Detection Hub pedig épp ezen segítene, azáltal hogy állandó otthont ad az efféle eljárásrendek koordinációjának, amely tehát rengeteg tudományterületet érint. Mint arra Dr. Elliott kitért:

„Kapunk valaha üzenetet egy idegen civilizációtól? Nem tudjuk. Azt sem tudjuk, hogy ez mikor fog megtörténni. De azt tudjuk, hogy nem engedhetjük meg magunknak, hogy – tudományosan, társadalmilag és politikailag is – felkészületlenül várjunk egy olyan eseményt, amely már holnap is bekövetkezhet.”

(Kép: Flickr/Malinda Rathnayake)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
Az amerikai Légierő a nukleáris erejét demonstrálta
De elmondásuk szerint nem a világban zajló jelenlegi események miatt. A Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát természetesen robbanófej nélkül indították.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.