Batman-filmekbe illő, szárnyas tengeralattjárót épít egy páncélozott járművekre szakosodott cég

2022 / 08 / 31 / Palotai Nándor
Batman-filmekbe illő, szárnyas tengeralattjárót épít egy páncélozott járművekre szakosodott cég
Már építés alatt a Highland Systems különleges járműve, mely ígérete szerint az első, kereskedelmi forgalomban is kapható páncélozott tengeralattjáró lesz.

Futurisztikus formavilággal rendelkező, különleges tengeralattjáró építésébe vágott bele az Egyesült Arab Emirátusokban székelő Highland Systems, mely már több high-tech járművet is piacra dobott az elmúlt években, melyek nagyobbrészt katonai feladatokra is alkalmasak – kivéve a luxuskategóriás trimarán, mely egyfajta kakukktojásnak számít a vállalat portfóliójában. A most épülő tengeralattjáró azonban tovább folytatja a cég hagyományait, ugyanis az eddig kifejlesztett járműveikkel egyetemben ez is állig fel lesz páncélozva.

A Kronos névre keresztelt tengeralattjáró körülbelül 7,5 m széles, 9 m hosszú, 2 m-es magassággal és körülbelül 10 tonnát nyom, és csaknem 3000 kg hasznos teher, illetve adott esetben 11 személy elszállítására is képes. A hibridüzemű tengeralattjáró mozgatásáról és energiaellátásáról egy 1200 lóerős dízel generátor gondoskodik, az elektromos motor 2400 Nm nyomaték leadására képes.

A tengeralattjáró a víz felszínén 80 km/h, a víz alatt pedig 50 km/h sebességre lesz képes, egyhuzamban pedig 36 órát fog tudni a víz alatt tartózkodni. A Kronos nagyjából 100 méteres mélységre lett tervezve, ami a hétköznapokat illeti, de szükség esetén akár 250 m mélyre is le tud merülni.

A hibrid meghajtású tengeralattjáró elektromos módban 36 órát, dízelgenerátora segítségével 18-at, mindkét megoldást igénybe véve 54 órát képes egyhuzamban üzemelni. A jármű akkumulátorait azonban mindössze másfél óra alatt is fel lehet tölteni, akárcsak az oxigéntartalékokat.

A gyártó elmondása alapján a tengeralattjárót különböző feladatokra optimalizált felszereléssel is meg lehet majd rendelni, a kiegészítők közé tartozhatnak majd különböző szenzorok, kamerák, mintavételre alkalmas készülékek, illetve különböző külső csatlakozók is a levegőellátáshoz, esetleg felszerelés felszín alatti vontatáshoz, de akár víz alatti hajóelhagyáshoz szükséges speciális kamrákkal is lehet majd kérni a járművet, sőt, a vállalat egyik brosúráján még mini-torpedókat is.

Azt a Highland Industries még nem árulta el, hogy mennyibe fog kerülni a speciális tengeralattjáró, azt azonban már tudjuk, hogy a tulajdonosai autóúton is fogják tudni majd szállítani: a vízijármű „szárnyait” ugyanis felhajthatóra tervezték.

(Fotó: Highland Systems)

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Íme Kína eddig titkolt, negyedik generációs tankja
Íme Kína eddig titkolt, negyedik generációs tankja
Kína új, negyedik generációs harckocsija nemrég a közösségi médiában tűnt fel kiszivárgott képeken.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.