Háromszáz éve kihalt állatot támasztanának fel a géntechnológia segítségével

2023 / 02 / 04 / Bobák Áron
Háromszáz éve kihalt állatot támasztanának fel a géntechnológia segítségével
A Colossal Bioscience a gyapjas mamut és az erszényesfarkas mellett azt a dodómadarat is feltámasztaná, amit a Mauritiusra érkező telepesek irtottak ki a 17. század végén.

A 2021 végén alapított cég nemrég arról számolt be egy közleményben, hogy 150 millió dolláros támogatást kaptak az Egyesült Államok innovatív technológiák fejlesztését támogató alapjától (United States Innovative Technology Fund) a törekvéseik elősegítésére, ami nem más, mint hogy rég kihalt állatfajokat támasszanak fel a modern technológia segítségével.

Az amerikai vállalatnak ezzel összesen már 225 millió dollárt sikerült összegyűjtenie, aminek köszönhetően fontos lépéseket tettek az erszényesfarkas valamint a gyapjas mamut feltámasztása irányába. Utóbbi esetében a Colossal azzal a George Church-csel is együttműködik, aki a Harvard Medical School biológusaként kidolgozta a több ezer éve kihalt faj feltámasztásának az alapjait. Ezen a projekten a Colossalnál ma már több mint 40 kutató dolgozik, akik az elmúlt években számos ígéretes részeredményt értek el, így a cég várakozásai szerint akár már az évtized végére sikerülhet újraalkotniuk a gyapjas mamutot.

A Colossal a közleményben arról is beszámolt, hogy a támogatás odaítélésével egyidőben megalapították az Avian Genomics Groupot, amelynek feladata a dodómadár feltámasztása lesz. Ez az igen ritka faj a 17. századig az Indiai-óceánon található Mauritiuson élt, ám a telepesek megjelenése után alig egy évszázaddal, az 1600-as évek végére teljesen eltűnt a Föld színéről.

A körülbelül egy méter hosszú, 10-17 kilós röpképtelen madárral kapcsolatban széles körben elterjedt hiedelem, hogy a vesztét a lomhasága okozta, ám ahogy a Live Science korábbi cikke rávilágít, ez egyáltalán nem igaz. A madár tökéletesen alkalmazkodott a helyi viszonyokhoz, a kihalásához pedig a Wikipédia szerint leginkább három fontos tényező járult hozzá:

  • A dodómadár nem menekült el az emberek elől, így könnyű prédát jelentett az élelemre vadászó telepesek számára,
  • a telepesek által a szigetre vitt, majd ott elvadult állatok, például kutyák és disznók felfalták a madarak tojásait,
  • emellett az ember az őserdők kivágásával az élőhelyüket is kipusztította.

Bár közkeletű vélekedés, hogy a dodó volt az első faj, ami kifejezetten az emberi tevékenység miatt pusztult ki, ahogy arra a Live Science-nek Julian Hume paleontológus rávilágított, ez közel sem igaz. A londoni Természettudományi Múzeum munkatársa szerint a fosszíliák alapján egyértelműen kimutatható, hogy az emberek elterjedésével együtt a nagy testű állatok populációja jelentősen lecsökkent, ez a folyamat pedig egészen az időszámításunk előtti 125 ezredik évig visszavezethető, amikor az emberek Afrikából elkezdtek a Föld más tájaira vándorolni.

Ben Lamm, a Colossal társalapítója és vezérigazgatója a mostani bejelentéssel kapcsolatban azt emelte ki, hogy a projekt az egész élővilág szempontjából nagy jelentőséggel bír, hiszen a Természetvédelmi Világalap adatai szerint az elmúlt 50 évben a vadon élő állatok és növények populációja átlagosan 69 százalékkal csökkent az emberi tevékenység következtében. "Lehetőségünk van rá, hogy visszafordítsuk az ember által okozott biológiai sokféleség csökkenését, miközben a természetvédelemben és az egészségügyben is használható technológiákat fejlesztünk ki" - tette hozzá.

(Fotó: Getty Images)

Kutatók hamarosan megkísérlik feltámasztani a mamutokat A gyapjas mamutok nagyjából tízezer évvel ezelőtt tűntek el Európából, az utolsó rokonaik pedig körülbelül négyezer évvel ezelőtt haltak ki, egy új vállalkozásnak köszönhetően viszont elképzelhető, hogy ezek a hatalmas emlősök hamarosan ismét birtokba veszik a szibériai tundrát.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
A Boko Haram terroristacsoport 2014. április 14-én rabolt el 276 diáklányt egy középiskolából és sokan közülük azóta sem kerültek elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.