Drónokkal zavarja el a galambokat a Svájcban kifejlesztett, önműködő épületvédelmi rendszer

2022 / 01 / 25 / Palotai Nándor
Drónokkal zavarja el a galambokat a Svájcban kifejlesztett, önműködő épületvédelmi rendszer
A háztetőkre telepíthető, teljesen automatikusan működő rendszer önállóan ismeri fel a közeledő galambokat, majd egy drónt küld a helyszínre, így hessegetve el őket.

A városban élő galambok ugyan fel tudják dobni egy-egy park hangulatát, a betonépületek tetején ücsörögve azonban sok kellemetlenségek tudnak okozni a maguk után hagyott guanóval. A galambok ürüléke ugyanis köztudottan tartalmaz emberre veszélyes kórokozókat is, így nem csoda, ha elzavarásukra újra és újra előrukkolnak valamilyen módszerrel.

A svájci Lausanne-i Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL) munkatársai a technológiát hívták segítségül a madarak távol tartására. Az EPFL rendszere automatikusan felismeri a galambokat, majd drónokat küld a megfelelő helyre, hogy elkergesse őket  számolt be róla az IEEE Spectrum. Egy megfelelő helyre telepített központi állomás egy dedikált, nagy felbontású kamerával több tetőt kísér figyelemmel, a drón – ami jelen esetben egy Parrot Anafi – pedig csak érvényes riasztás esetén száll fel, mivel a folyamatos járőrözés arányaiban véve sokkal kevésbé lenne gazdaságos.


A svájci SwissTech Kongresszusi Központ teteje a rendszer kamerájának szemszögéből. Fotó: IEEE Xplore

A rendszert a Lausanneban található SwissTech Kongresszusi Központ épületén tesztelték. A tesztelés során a rendszerrel hatékonyan sikerült távol tartani a galambokat: az átlagosan két és fél órát az épület tetején töltő galambok a beüzemelést követően legfeljebb is csak öt percet tudtak a tetőn tartózkodni. A drón az öt napos tesztidőszak alatt 55 alkalommal került bevetésre. Mivel Svájcban – illetve a legtöbb országban is – erősen szabályozva vannak az autonóm repülőeszközök, a kísérletek során egy operátor is jelen volt, aki felügyelte a drónt, és meghibásodás esetén át tudta volna venni az irányítását.

A kutatók a tesztelés során felfigyeltek néhány, a rendszer programozása szempontjából érdekes összefüggésre is a galambok viselkedésével kapcsolatban: először is, galambonként rendkívül eltérő lehet az a távolság, amin belül már fenyegetésnek érzékelik a közeledő drónt, és valószínűleg összefüggésben lehet az egyszerre jelen lévő galambok számával.

Érdekes módon, a nagyobb csapatok voltak azok, melyek már pusztán a 40-60 méter távolságra várakozó drón felszállásától is elhagyták a helyszínt. A kisebb, mindössze pár galambból álló galerik azonban nem egyszer hagyták, hogy alig néhány méterre csökkenjen a távolság a drón és köztük. Egy másik, nem elhanyagolható paraméter, hogy mennyi idei marad a drón a levegőben a riasztás után, mivel egyes galambok szinte azonnal visszatértek a drón távozása után.

A kutatók a következő lépésben szeretnének ornitológusokkal is együttműködni, hogy még alaposabban ki tudják értékelni a rendszer üzemeltetése közben szerzett tapasztalataikat, illetve hogy még hatékonyabbá tegyék azt.

(Borítókép: Getty Images, fotó: IEEE Xplore)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.