Élőben is megmutatta első elektromos versenymotorját a Ducati

2021 / 12 / 22 / Palotai Nándor
Élőben is megmutatta első elektromos versenymotorját a Ducati
A motorról egyelőre nem sokat tudni azon kívül, hogy egy nagy teljesítményű, kifejezetten versenyzésre szánt gépről van szó.

A Ducati idén októberben jelentette be, hogy 2023-tól a MotoGP elektromos szériájában, a FIM Enel MotoE™ World Cup versenysorozatban használt elektromos motorok gyártója lesz. Ugyan még alig két hónap telt el, de az olasz gyártó már most rendelkezik egy működő prototípussal, amit a napokban ki is próbáltak a Marco Simoncelliről elnevezett misanói versenypályán.

A V21L kódnevű prototípust Michele Pirro profi motorversenyző vitte pályára. Pirro 2013 óta a Ducati tesztpilótája. Elmondása alapján a motor kellően könnyű, és már most nagyon jó a súlyelosztása, továbbá gyorsulásának a kezdeti szakaszában hasonlóan viselkedik egy MotoGP kerékpárhoz, illetve ez utóbbira ergonómiájában is hasonlít. A teszt idejére a motorkerékpárt a teljesítménye 70%-ára korlátozták.

A szériában eddig használt, szintén olasz gyártmányú Energica Ego Corsa versenyek közben nem ritkán 240 km/h sebességre is felgyorsult, ami nem csekély mértékben a beépített 110kW-os, 149 lóerőt és 215Nm nyomatékot biztosító vízhűtéses elektromos motornak volt köszönhető. A motor továbbá 2,6 másodperc alatt gyorsul 100km/h-ra. A Ducati most megvillantott e-motorjának illik minimum ehhez hasonló, vagy jobb specifikációkkal rendelkeznie.

A FIM Enel MotoE World Cup 2019-ben indult. A pályán használt versenymotorokat 2019-től egészen idáig az olasz Energica vállalat biztosította, míg a szintén olasz Enel a gyorstöltőkért, az energiatárolási megoldások és energetikai szolgáltatások biztosításáért felelt. Az Energica a 3 évre aláírt szerződését nem újította meg a konzorciummal. A Ducati az októberben bejelentett megállapodás értelmében az Energica helyét fogja átvenni a versenyszériában, mint a versenymotorok beszállítója, egészen 2026-ig.

(Fotó: Ducati)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.