Elképesztő videót vett fel a berlini Tesla Gigafactory gyártósorai között száguldozó drón

2022 / 03 / 30 / Palotai Nándor
Elképesztő videót vett fel a berlini Tesla Gigafactory gyártósorai között száguldozó drón
A frissen átadott üzemben a rendhagyó felvételt készítő kvadkopter még a gyártás alatt lévő autókat éppen összerakó robotkarok közé is berepült. Ez azért is meglepő, mert a felvétel készítőjének mostanra már megtiltották a repülést a gyár területén.

Nagyszabású ünnepség keretei között nyitotta meg hivatalosan is kapuit a Tesla negyedik, berlini Gigafactoryja. A helyszínen Elon Musk személyesen, táncolva eresztette útjára az első 30 darab, német gyártású Teslát, hogy azokat átadják a tulajdonosaiknak. A hatalmas gyár a tervek szerint nagyjából az első hat hét után már heti ezer autó legyártásával számol, az év végéig ezt a számot szeretnék feltornászni heti ötezer darabra.

A berlini gyár építéséről már eddig is jelentek meg látványos felvételek, egy frissen feltöltött videó azonban minden eddigi képzeletet felülmúl: a Gigafactory belsejében reptetett drón ugyanis olyan zegzugos helyekre is berepült, ahová korábban talán még senki sem. A gyártás alatt álló autók kasznijának belsejében, és a körülöttük sebesen dolgozó, fém robotkarok hada között száguldozni valóban észbontó látványt eredményezett – számolt be róla az Inside EV's híroldal.

A videó a feltöltő elmondása szerint hivatalos, és továbbá a Gigafactory megnyitóján is levetítették. Ez utóbbi azért érdekes, mert a Gigafactoy Berlin-Brandenburg Twitter oldal nem tartozik a Teslához, az azt üzemeltető @Gf4Tesla nevű felhasználónak pedig korábban egyszer már megtiltották, hogy a gyárat filmezze.

Külön kultusz alakult ki a gyár építése körül

A Tesla hatalmas gyárainak építése sokak fantáziáját megmozgatja, a drónfelvételek készítésében is jártasabb tech-rajongók mostanra számtalan látványos videót megosztottak már több Gigafactory építéséről és működéséről is. Ennek azonban nem mindig tud felhőtlenül örülni a Tesla: egy üzemi terület felett drónt reptetni ugyanis biztonsági szempontból enyhén szólva is aggályos, továbbá akarva-akaratlan létrejöhetnek olyan felvételek is, amelyeken üzleti titkok szerepelnek. Ez utóbbi volt a probléma a már említett @Gf4Tesla esetében is, akinek 2020-ban és 2021-ben kerültek ki olyan képek az oldalára, melyek miatt aztán idén márciusban visszavonták a repülési engedélyét a gyár felett.

A dolog érdekessége, hogy a felvételek ráadásul nem drónnal készültek; azokat egy gyárban dolgozó munkás küldte el a Tesla-rajongónak. Ennek fényében különösen érdekes, hogy @Gf4Tesla felvételei végül mégis napvilágot láttak, az pedig végképp meglepő volna, ha mindezek után repülhetett a gyárban, pláne ilyen vakmerő módon, bár a Twitter-fiók aktivitása alapján a felvételek még a figyelmeztetés előtt születtek, legalábbis erre utal, hogy a fiókot kezelő Tesla-rajongó a gyár megnyitójára már üres kézzel, gyalog ment.

Musk rendkívül elnéző a drónosokkal szemben

A gyárakat drónnal filmezők már nem először okoznak gondot a Teslának, 2020-ban egy letiltott drónpilóta miatt már magát Elon Muskot is riasztották: egy másik felhasználó ugyanis egy tweetben kérte meg a milliárdost, hogy „tegyen valamit” a drónos érdekében, akit a texasi Gigafactory biztonsági emberei nemcsak elzavartak a helyszínről, de pert is kilátásba helyeztek ellene.

"Felőlem mehet"

– nagyjából így lehetne összegezni Musk hozzáállását a problémához. A Tesla alapítója akkor úgy reagált, hogy egészen addig, amíg a felvételek megfelelő távolságból készülnek, és nem zavarják a gyárban dolgozók munkáját, őt nem zavarja a drónok jelenléte.

A szóban forgó drónos – egy texasi lakos –, a Twittere alapján azóta is napi szinten tudósít a gyárról. Nem ő az egyetlen: a Twitteren, illetve a Youtubeon is egymást érik az olyan felhasználók, akik szinte már a megszállottságig igyekeznek követni a Tesla-gyárak mindennapjait. Például az amerikai hadsereg 57 éves veterán pilótájával, Joe Tegtmeyerrel a furcsa hobbija kapcsán egy helyi texasi újság, a Texas Monthly például még interjút is készített, ebből pedig azt is megtudhatjuk, hogy hogyan néznek ki egy igazi Tesla-rajongó hétköznapjai: a veterán ugyanis minimum hetente három napot a gyár közelében tölt, és szinte naponta tesz közzé videókat a youtube-oldalán. A nagy érdeklődés pedig – bár több terhet ró a Tesla-gyárak biztonsági szolgálatára – reklámnak sem utolsó.

(Fotó: Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A víz alatti biciklivel olyan gyorsan úszhatunk, mint a halak
A halaknak valóban nincs hasznára a bicikli, nekünk viszont igen – akár a víz alatt is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.